Adresată: Ministerului Sănătății
De către Domnu senator: ADRIAN COSTEA
Circumscripţia electorală: 23 IALOMIȚA
Grupul Parlamentar: AUR
Şedinţa Senatului din data de: 21.11.2023
Obiectul interpelării: Reiterarea apelului pentru centre medicale de permanență în județul Ialomița
Stimate domnule ministru,
Răspunsul pe care l-am primit la interpelarea precedentă, adresată Ministerului Sănătății în ședința Senatului din data de 5.09.2023, venit mult peste termenul legal de răspuns este unul nesatisfăcător.
Documentul, semnat de un secretar de stat, este unul cu caracter general și care cuprinde baza legală privind înființarea de centre medicale de permanență, informații care pot fi accesate din surse deschise cu ajutorul motoarelor de căutare pe Internet.
Aș dori ca acest răspuns să nu reprezinte poziția oficială a Ministerului Sănătății cu privire la situația medicală a județului Ialomița, cu doar două spitale funcționale la o populație de aproximat 200 000 de locuitori, cu un mediu rural fără medici de familie, implicit fără asistență medicală. În satele ialomițene, majoritatea medicilor de familie se apropie de vârsta de pensionare, neexistând nicio strategie pentru atragerea de cadre medicale care să ocupe posturile ce vor rămâne vacante după pensionarea celor din prezent. Problema atragerii de medici este prezentă chiar și în mediul urban, aceasta fiind cauza evenimentelor neplăcute petrecute în vara acestui an la Spitalul Municipal Urziceni, unitate care, din lipsă de personal, ajunsese să-și restrângă activitatea.
Sunt informații confirmate și de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică din Ialomița, instituție care nu poate prezenta strategii concrete pentru viitor, cu o conducere politizată și preocupată mai degrabă de conflictele interne, mai puțin de situația alarmantă din județ.
Stimate Domnule Ministru, situația medicală a județului Ialomița este una a unei părți însemnate a României. Centrele medicale de permanență sunt o soluție de compromis, una care poate aduce îmbunătățiri. Pentru înființarea acestora este nevoie de voință politică, personal medical dispus să se constituie într-o echipă completă, de strategie și de viziune.
- Ce strategie are Ministerul Sănătății pentru asigurarea personalului medical în zonele rurale? Cum îi veți convinge pe absolvenții de Medicină să vină să lucreze și în alte zone decât marile centre universitare?
- Cum vă veți implica pentru înființarea unor centre medicale de permanență în județul Ialomița la Căzănești (localitate cu statut de oraș) sau în alte zone rurale izolate?
Nu există răspunsuri