Adresată de către domnul senator: ADRIAN COSTEA
Circumscripţia electorală: 23 Ialomița
Grupul Parlamentar: AUR
Şedinţa Senatului din data de: 15 noiembrie 2023
Titlul declaraţiei politice: Despre Uber-ul aerian al Președintelui
Stimați colegi,
Săptămâna trecută a fost publicată o anchetă jurnalistică cu privire la costurile exorbitante ale deplasărilor în afara țării ale Președintelui României din ultimul an. Această anchetă are loc în contextul vălului instalat, mai ales în cel de-al doilea mandat, peste necesitatea firească de a prezenta opiniei publice detalii privind deplasările externe, inclusiv costurile acestora, finanțate de la bugetul statului.
Ceea ce cunoaștem astăzi este faptul că Administrația Prezidențială a reușit performanța de a epuiza bugetul de deplasări prevăzut pentru anul 2023 încă din luna septembrie, Guvernul suplimentând bugetul Președintelui fără crâcnire cu aproximativ 7,5 milioane lei. La fel de publice sunt și zborurile înregistrate de platforma on-line Flight Radar realizate cu chartere închiriate de Administrația Prezidențială, deși comunicatele date de Președinte se prevalează de o lege de secretizare a informațiilor printre care și detaliile privind deplasările externe, ceea ce arată că nu doar Excelența Sa trăiește într-o realitate paralelă și, pe deasupra, anacronică, ci și cei din jurul său.
Anul 2023 a fost unul prolific pentru liderul politicii externe a României, un veritabil tur de forță derulat pe meridianele lumii. O politică externă la un asemenea nivel costă. Invocând lipsa unui avion decent pentru înălțimea demnității de Președinte, s-a apelat la închirierea de avioane private chiar și pentru destinații europene, aflate la mică distanță.
Comportamentul de nabab care închiriază avioane pe bani publici a atins apogeul în luna mai 2023, cu ocazia evenimentului încoronării regelui Charles al Marii Britanii. Sugestia britanicilor pentru liderii europeni a fost una rezonabilă: pentru a evita aglomerarea aeroportului Heathrow, acestora li s-a recomandat utilizarea zborurilor de linie. Singurul lider european care a ales să vină cu un avion închiriat a fost președintele României. Încercați să intuiți impresia pe care acesta a lăsat-o la un eveniment urmărit de întreaga planetă. Uneori când încerci să ieși din tipare, nu faci decât să scurtezi drumul de la sublim, la ridicol. Conform celor de la Recorder.ro, costurile acestei deplasări s-au ridicat la aproximativ 50.000 de euro, președintele nostru profitând de ocazie pentru un city-break în capitala Regatului Unit în perioada 6-8 mai 2023. Tabloul hilar al reprezentării României la acest eveniment este completat, fără voia lor, cu membrii Casei Regale a României care au ajuns la Londra cu o cursă Tarom care a costat aproximativ 2000 de euro, aceștia fiind înrudiți cu Casa Regală Britanică. Având în vedere că instituția Casei Regale a României este una pur decorativă, se subînțelege destul de clar nu se poate bucura de privilegiile unui președinte în funcție.
Un fapt interesant este acela că Administrația prezidențială nu poate fi trasă la răspundere de Parlament prin mecanisme de interpelare parlamentară nici măcar în scris cu promisiunea de a primi un răspuns în termen legal, acestea limitându-se doar la membrii Guvernului. Prin urmare, Instituția Administrației Prezidențiale nu poate fi trasă la răspundere de către Parlament cu privire la modul de cheltuire a banului public! Faptul că președintele României este ales în mod direct de cetățeni îl face imun la solicitările celor care fac parte din organul reprezentativ suprem care, conform Constituției, este cel care exercită suveranitatea poporului și în numele lui.
Se spune că instituția prezidențială trebuie respectată indiferent de cel care este primul om în stat. Instituția Președintelui României este sau se vrea a fi eternă. Mandatul Președintelui României din prezent se apropie de final, lăsând o moștenire discutabilă a respectului și notorietății publice pe care ar trebui să o aibă instituția prezidențială.
Nu există răspunsuri