De către: Senator Adrian Costea
Circumscripţia electorală: 23
Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.)
Şedinţa Senatului din: 6 aprilie 2022
Obiectul declarației: Aniversarea a 18 ani de la aderarea României la NATO
Ca în fiecare an, am aniversat în prima duminică din aprilie Ziua NATO.
Acum 18 ani, pe 2 aprilie 2004, drapelul românesc era arborat prima dată la sediul NATO din Bruxelles, România devenind stat membru al Alianței.
Azi însă avem un context de securitate mult mai tensionat, cauzat de agresiunea Rusiei contra Ucrainei.
Alianța Nord-Atlantică și-a dovedit, în cei 73 ani de existență, rolul crucial în asigurarea securității euroatlantice, ca un garant al securității statelor membre.
Apărarea colectivă rămâne elementul central al Alianței, așa cum prevede Articolul 5 al Tratatului de la Washington.
Summitul extraordinar al NATO de la Bruxelles din 24 martie a reafirmat aceste principii. Relația transatlantică a fost consolidată, iar Alianța trebuie să rămână unită, în scopul apărării colective.
Summitul a adoptat măsuri pentru consolidarea pe termen lung a posturii Aliate de descurajare și apărare pe flancul estic, așa cum a cerut și România.
România a obținut la summit o decizie de creare a Grupului de Luptă NATO în România, alături de alte trei astfel de structuri pe Flancul Estic. Este un succes ce reflectă determinarea și solidaritatea aliată.
Azi NATO își dovedește mai mult ca oricând relevanța oferind statelor membre și cetățenilor lor protecție împotriva riscurilor și amenințărilor diverse și complexe.
Incontestabil, România este furnizor de securitate și stabilitate la nivel regional și euroatlantic, membru responsabil și implicat, fapt demonstrat și prin participarea la misiuni internaționale.
Consolidarea capacității de apărare trebuie să fie o prioritate a României, reflectată și în decizia de a crește cheltuielile pentru apărare de la 2 la 2,5% din PIB începând cu 2023.
Alianța evoluează. Summitul NATO din iunie 2022 de la Madrid va aproba un nou Concept Strategic și va adopta decizii pentru implementarea obiectivelor din Agenda NATO 2030.
Trebuie promovat parteneriatul dintre NATO și Uniunea Europeană, bazat pe complementaritate și sinergie.
Trebuie să ne sprijinim partenerii – Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Bosnia și Herțegovina, în demersurile de creștere a rezilienței.
Dreptul fiecărui stat suveran de a lua propriile decizii de politică externă și securitate trebuie afirmat fără echivoc.
Relația transatlantică este coloana vertebrală a Alianței și a comunității noastre de valori democratice și de securitate.
NATO oferă României cele mai solide garanții de securitate din istorie, cea mai extinsă și durabilă protecție concretă.
Sunt onorat să-mi afirm în Senatul României susținerea față de apartenența României la cea mai puternică Alianță politico-militară din istorie.
Nu există răspunsuri