Adrian Axinia și Mircia Chelaru – Proiectul de Lege pentru schimbarea regimului juridic al unor morminte de război.

În conformitate cu prevederile art. 74 alin. (1) și ale art. 75 din Constituția României, republicată și cu prevederile art. 92 alin. (1) din Regulamentul Senatului, republicat, cu modificările și completările ulterioare, vă înaintăm ”Proiectul de Lege pentru schimbarea regimului juridic al unor morminte de război”, spre dezbatere și adoptare.           

În temeiul art. 113 din Regulamentul Senatului, republicat, cu modificările și completările ulterioare, solicităm procedura de urgenţă pentru această iniţiativă legislativă.

De asemenea, adresăm rugămintea de a solicita, în cel mai scurt timp, punctul de vedere al Guvernului şi avizul Consiliului Legislativ.

PENTRU INIȚIATORI:

1. DEPUTAT:  GEORGE – NICOLAE SIMION      

2. DEPUTAT: MIRCIA CHELARU                        

3. DEPUTAT: ADRIAN-GEORGE AXINIA        

EXPUNERE DE MOTIVE

Respectarea mormintelor eroilor care și-au jertfit viața în timpul unor conflicte armate, indiferent de naționalitate și religie, protejarea locurilor de înhumare, conservarea și restaurarea acestora sunt obligații ale fiecărui stat care decurg din principiile și normele dreptului internațional umanitar, din acordurile interguvernamentale incidente domeniului, precum și din legislația națională în vigoare.

De-a lungul timpului s-a conturat o tendință constantă de distrugere și de proastă administrare a mormintelor de război, ceea ce face imperios necesară îmbunătățirea cadrului legislativ în vederea administrării unitare și protejării corespunzătoare a acestora, precum și punerii în valoare a mormintelor eroilor căzuți în timpul conflictelor armate, grupate în cimitire de onoare.

În prezent, în România, regimul juridic al mormintelor și operelor comemorative de război românești și străine este reglementat de Legea nr. 379/2003 privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război, cu modificările și completările ulterioare.

          Potrivit art. 2, alin. (2) din Legea nr. 379/2003, mormintele de război pot fi individuale sau comune, izolate ori grupate în cimitire de onoare, parcele de onoare, osuare sau mausolee, și aparțin, conform art. 8, alin. (1) din același act normativ, fie domeniului public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale, ori sunt proprietate privată a persoanelor fizice sau juridice.

Propunerea legislativă pe care o prezentam, schimbă regimul juridic al mormintelor de război grupate în cimitire de onoare, doar în ceea ce privește stabilirea titularului dreptului de proprietate, precum și a titularului dreptului de administrare,  fiind considerate  bunuri de interes național care fac parte din domeniul public al statului, cu excepția celor aflate în domeniul privat al unităților administrativ – teritoriale ori în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice.

Astfel, mormintele de război grupate în cimitire de onoare, aflate în domeniul privat al statului sau în domeniul public al unităților administrativ-teritoriale, trec în domeniul public al statului și se dau în administrare Ministerului Apărării Naționale, instituție cu rol determinant în cinstirea memoriei eroilor căzuți la datorie.

Predarea-primirea mormintelor de război grupate în cimitire de onoare se va realiza în termen de 180 zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.

Darea în administrarea Ministerului Apărării Naționale doar a mormintelor de război grupate în cimitire de onoare nu va conduce la schimbarea obiectivului principal al armatei şi supraîncărcarea militarilor cu activităţi care reduc din timpul destinat instruirii şi capacităţilor de reacţie a unităţilor militare.

De asemenea, în termen de 2 ani de la intrarea în vigoare a legii, Ministerul Apărării Naționale prin Oficiul Național pentru Cultul Eroilor va realiza un inventar centralizat al tuturor mormintelor de război situate pe teritoriul României, va evalua stadiul de conservare și întreținere a acestora și va face propuneri pentru protejarea și punerea lor în valoare.

PENTRU INIȚIATORI:

1. DEPUTAT:  GEORGE – NICOLAE SIMION      

2. DEPUTAT: MIRCIA CHELARU                      

3. DEPUTAT: ADRIAN-GEORGE AXINIA         

PARLAMENTUL ROMÂNIEI

Camera Deputaților                                                               Senat

LEGE pentru schimbarea regimului juridic al unor morminte de război

    Parlamentul României adoptă prezenta lege:

Art. 1 – (1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, mormintele de război grupate în cimitire de onoare, se declară bunuri de interes național.

(2) La data intrării în vigoare a prezentei legi, mormintele prevăzute la alin. (1) aflate în domeniul privat al statutului, precum și cele aflate în domeniul public al unităților administrativ-teritoriale, trec în domeniul public al statului și se dau în administrare Ministerului Apărării Naționale.

Art. 2 – Predarea-preluarea mormintelor de război prevăzute la art. 1 se realizează în termen de 180 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.

Art. 3 – În termen de 2 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Apărării Naționale prin Oficiul Național pentru Cultul Eroilor va realiza un inventar centralizat al tuturor mormintelor de război situate pe teritoriul României, va evalua stadiul de conservare și întreținere a acestora și va face propuneri pentru protejarea și punerea lor în valoare.

   Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. (2) din Constituția României, republicată.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Dr. Ing. Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR, atrage atenția asupra faptului că situația planșeului Unirii, care a generat certurile politice de luni, pune în pericol viața românilor. ”În calitate de inginer constructor, mă simt obligat să atrag atenția asupra iresponsabilității celor doi primari implicați în conflictul privind […]
AUR a votat luni, 14 octombrie, pentru ridicarea imunității deputatului PNL, Nelu Tătaru. În cadrul luării de cuvânt pe care a avut-o la tribuna Parlamentului, deputatul AUR, Sorin Muncaciu, a declarat că fostul ministru Nelu Tătaru ar fi trebuit să fie pedepsit inclusiv pentru activitatea desfășurată […]
Petrișor Peiu, propunerea AUR pentru Ministerul Economiei Naționale, atrage atenția asupra faptului că România a înregistrat în trimestrul al treilea 2024 cel mai ridicat preț la energia spot din Uniunea Europeană (UE), pe care se tranzacționează o cantitate echivalentă cu 40% din consumul curent. Petrișor Peiu precizează […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a prezentat sâmbătă, 12 octombrie, în cadrul evenimentului ”AUR pentru Oltenia”, candidații pentru alegerile parlamentare din judeţele Dolj, Mehedinţi, Gorj, Olt și Vâlcea. La eveniment au participat George Simion, președintele AUR, candidat la alegerile prezidenţiale, și Claudiu Târziu, europarlamentar AUR și […]
Nelu Tătaru, unul dintre cele mai toxice personaje din politica românească, vârful de lance al criminalilor care au dictat închiderea în case a românilor în timpul pandemiei, a ajuns pe mâna procurorilor DNA. Cum, la ordinul stăpânilor de la OMS, circul cu purtarea măștilor pe față […]
Petrișor Peiu, propunerea AUR pentru Ministerul Economiei Naționale, atrage atenția asupra faptului că săptămâna trecută guvernul PSD-PNL a anunțat o „mare victorie”: grupul energetic numărul 5 Rovinari, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, este gata să fie pus în funcțiune şi să fie conectat la Sistemul Energetic […]