Rețeta sărăcirii țării noastre bogate
Guvernul a descoperit rețeta sărăcirii țării nostre bogate: pe de o parte, îndatorează România într-un ritm nemaivăzut; pe de altă parte, împiedică, prin barierele pe care le creează, absorbția banilor gratis, a fondurilor europene care se cuvin românilor.
Cer actualei puteri să simplifice accesarea de fonduri europene și să dea drumul investițiilor din țara noastră. Contextul de ansamblu foarte vitreg face ca, pentru România, fondurile europene să capete o importanță extraordinară: împreună cu resursele proprii, din buget (care finanțează cheltuieli de capital), banii europeni pot duce investițiile la peste 7% anual. Dacă am avea investiții – care implicit aduc bani statului – țara noastră nu ar mai trebui să se împrumute, cum se întâmplă acum, la dobânzi fabuloase.
În calitate de deputat de Prahova, îi înțeleg perfect pe prahovenii care nu mai au încredere atunci când autoritățile locale sau județene le spun că vor face investiții pe fonduri europene. Adevărul este că au trecut aproape trei ani de la alegerile locale și cei aleși nu au reușit să livreze nimic în afară de studii de fezabilitate, proiecte depuse și, rareori, contracte de finanțare pe fonduri europene semnate. Situația se prezintă la fel în orice colț al României.
În Prahova, de exemplu, pentru ca România să nu piardă fonduri europene din exercițiul financiar 2014-2020, investiția Consiliului Județean care presupune introducerea a aproximativ 300 de km de rețea de gaze pe Valea Slănicului trebuie finalizată până la 31 decembrie 2023. Vorbim lucrări care încă nu au început. Să recunoaștem, în țara noastră doar printr-o minune inginerească un asemenea termen de finalizare va putea fi respectat. Tot pe exercițiul financiar precedent al Uniunii Europene, sunt destule firme din Prahova care au aplicat anul trecut pentru finanțări, încă nici nu le sunt evaluate proiectele, iar termenul de implementare a acestor proiecte este sfârșitul de an.
Cât despre PNRR, acest program pare a fi astăzi, în România, un instrument prin care se implementează reforme dureroase și prin care firme internaționale de consultanță își iau tainul. Dar banii nu ajung, cel puțin deocamdată, în proiecte de dezvoltare de care țara noastră are atât de multă nevoie.
Cer Guvernului să ia de urgență măsuri și să dea drumul proiectelor publice de apă-canal, drumuri, gaze, reabilitare termică, digitalizare, construcție de spitale și școli, să sprijine dezvoltarea IMM-urilor. Avem fonduri europene nerambursabile la dispoziție pentru toate aceste lucruri. Uitându-mă la țări din jurul nostru, la Polonia, de exemplu, consider că a lăsa un eurocent necheltuit din banii europeni care se cuvin României este un act de trădare națională. Treziți-vă, stimați guvernanți. Puneți capăt coșmarului îndatorării externe și nu aruncați banii gratis care li se cuvin românilor!
Nu există răspunsuri