Adresată: Domnului ministru, MARIUS BUDĂI,
Ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale
De către: dl. Deputat Acatrinei Dorel Gheorghe,
dl. Deputat Pușcașu Lucian Florin,
Circumscripția electorală nr.35, Suceava
Obiectul întrebării: Majorați pensiile mici pe contributivitate la nivelul coșului minim de consum întrucât mult peste 50% din pensionari trăiesc sub pragul sărăciei
Domnule Ministru,
Potrivit celor care au guvernat România timp de 30 de ani, a fi vârstnic este similar cu o acceptare lentă și dureroasă a unei situații în care independența financiară și demnitatea dispar, dar nu din cauza neputinței firești a vârstei, ci, în principal, din cauza sărăciei cu care prea multe persoane vârstnice din România se confruntă.
Unul din drepturile fundamentale ale oricărei ființe umane este dreptul la demnitate. Acest drept este intrinsec legat de dreptul la libertate al fiecăruia dintre noi. Cele două drepturi mai sus menționate sunt asigurate și întreținute de aspectul financiar, fără de care orice noțiune de demnitate sau libertate își pierd complet conținutul.
Bătrânii României se zbat cu lipsurile financiare grave, cu singurătatea, cu neputința fizică, cu boala, cu izolarea și cu pandemia Covid-19, iar acum sunt îngrijorați față de evoluția războiului ruso-ucrainean.
Persoanele vârstnice din România reprezintă categoria cea mai vulnerabilă de populație din țara noastră, prin gradul ridicat de dependență pe care aceștia îl manifestă. Aceștia se confruntă cu cercul vicios creat de sărăcie, neputînd beneficia de o viață normală și decentă.
Soluțiile pentru pensionari au fost uneori ridicole, indexarea pensiilor cu rata inflației în perioada cînd inflația a fost zero.
De aceea, ca parlamentari ai României dar, mai ales, ca cetățeni responsabili față de concetățenii săi vă rugăm să acordați atenția cuvenită următoarei propuneri.
Este vorba de necesitatea creșterii pensiilor mici până la acoperirea sumei ce reprezintă pragul sărăciei care, în opinia specialiștilor, este coșul minim de consum ce trebuie calculat annual de INS conform anexei 1 din OUG 217 din 2000.
Realitatea indică o sărăcie din ce în ce mai mare care conduce la un nivel foarte scăzut de trai dar și la compromiterea și încălcarea dreptului fundamental la viață dar și la o imagine dezastruasă ca popor și ca țară. Numai prin ieșirea bătrânilor României din sărăcie putem face primul pas pentru recâștigarea demnității umane.
Dacă pentru salariul minim au mai fost preocupări inclusiv din partea parlamentarilor AUR, constatăm că Ministerul Muncii si Solidarității Sociale nu a manifestat o preocupare expresă față de depășirea pragului de sărăcie a pensionarilor prin raportarea pensiilor pe contributivitate la valoarea cosului minim de consum.
In raportul Avocatului Poporului privind respectarea dreptului la muncă, lansat miercuri, 26 ianuarie 2022, acesta trage un semnal de alarmă și spune că trebuie luate măsuri urgente și arată că salariul de baza minim brut pe tara garantat în plată este de 2.550 lei pentru anul 2022, banii fiind insuficienti, avand in vedere că valoarea cosului minim de consum pentru o persoana adultă singură este de 2.708 lei.
“Salariul minim brut este de 2.550 lei, cuantum pe care îl considerăm insuficient, având in vedere necesitățile vițtii de zi cu zi. Stabilirea unui salariu mediu minim brut pe tară decent ar contribui la reducerea numarului persoanelor care trăiesc in prag de saracie. Salariul minim net sa fie cel putin egal cu valoarea cosului minim pentru un trai decent”, a declarat Ecaterina Mirea, adjunct al Avocatului Poporului.Potrivit raportului reiese estimarea cosului minim de consum pentru un trai decent, pentru luna septembrie 2021, astfel(1)pentru o persoana adulta singura: 2.708 lei pe lună;(2)pentru o familie de doi adulti fara copii: 4.417 lei pe lună;(3)pentru o familie de doi adulti si un copil: 5.993 lei pe lună;(4)pentru o familie de doi adulti si doi copii: 7.234 lei pe lună.
“Prin urmare, fata de cele prezentate, apreciem ca se impune luarea de măsuri urgente pentru stabilirea unui salariu de bază minim brut pe tară garantat în plată decent, care sa asigure salariatilor o protectie corespunzatoare prin raportare la nevoile reale ale acestora si familiilor lor”, mentioneaza raportul.
Avocatul Poporului face trimitere la una din inițiativele AUR aflate la Camera Deputaților:
In raport se mai arată că în dezbatere parlamentara se afla propunerea legislativa privind modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 217/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, referitor la valoarea cosului minim de consum pentru un trai decent in Romania. Prin aceasta propunere legislativa (respinsa in data de 22.11.2021 de catre Senat – L462/2021) se propune ca valoarea cosului minim de consum pentru un trai decent sa se stabileasca de catre Institutul National de Statistica si sa se aprobe prin ordin al Institutul National de Statistica, pana la data de 1 decembrie a fiecarui an, pentru a fi luat in calcul la fundamentarea Legii Bugetului de Stat si Legii Bugetului Asigurarilor Sociale de stat, in anul urmator. De asemenea, se propune ca valoarea cosului minim de consum pentru un trai decent in Romania, pentru o persoana adulta, calculat de Institutul National de Statistica, sa devina salariul minim brut pe economie, garantat in plata. In prezent, propunerea legislativa se afla la Camera Deputatilor – camera decizionala (PLx. 584/2021) si a primit aviz favorabil de la Comisia pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale.
Considerăm că pragul de sărăcie trebuie avut în vedere atît la salarii cît și la pensii pentru că orice ființă umană trebui să aibă venituri și să trăiască peste pragul de sărăcie.
Până vă hotărâți asupra politicilor de stînga sau de dreapta pe care le va adopta actualul Guvern solicităm să vă preocupați să nu ne moară bătrânii de foame și în frig.
Specialiștii au calculat că noile scumpiri au adus valoarea coșului minim de consum la 3.000 lei care reprezintă pragul de sărăcie în România.
Față de această situație solicităm să răspundeți la următoarea interpelare:
La ce dată pensiile mici vor ajunge la valoarea coșul minim de consum calculat de INS?
La ce data pensiile mici vor fi peste pragul sărăciei?
Nu există răspunsuri