Acatrinei Dorel și Pușcașu Lucian – întrebare parlamentară către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor – Care este data la care veți respinge acordarea autorizației integrate de mediu a gropii de gunoi din Pasul Mestecăniș?

Adresată: Domnului Barna TANCZOS

                Ministrul  Mediului, Apelor Și Pădurilor

De către:  Deputat Acatrinei Dorel Gheorghe,

                 Deputat Pușcașu Lucian Florin

     Circumscripția electorală nr.35, Suceava

     Grup Parlamentar AUR

Obiectul interpelării: Care este data la care veți respinge acordarea autorizației integrate de mediu a gropii de gunoi din Pasul Mestecăniș?

Domnule Ministru,

            În conformitate cu Directiva nr. 1999/31/EC privind depozitarea deșeurilor, H. G. nr. 349/2005 și, începând cu anul trecut, O.G. nr. 2/2021, se prevede că distanța minimă dintre amplasamentul unui depozit de deșeuri și zonele locuite trebuie să fie de 1.000 m, iar aceste acte normative au fost comunicate UE ca fiind acte de transpunere a directivei europene.

Totodată, potrivit acesteia,  în România, Ministerul Sănătății a emis Ordinul nr. 119/2014 care prevede la art. 20 alin. 1 că, în baza unor studii de impact asupra sănătății, distanța poate fi coborâtă sub 1.000 m, fără nici o limită minimă și care a stat la baza autorizării depozitelor de deșeuri la mai puțin de 1.000 m de zonele locuite.

În procedura de emitere a autorizației integrate de mediu a depozitului de deșeuri din Pasul Mestecăniș, studiul de impact realizat la solicitarea Consiliul Județean Suceava, ca beneficiar, arată că totul e în regulă chiar dacă zone de locuit, unele pensiuni aflate în zonă turistică, sunt situate la mai puțin de 1.000 m.

În data de 7 aprilie 2022, cu titlu definitiv, Curtea de Apel Cluj  a anulat art. 20 alin. 1 din OMS nr. 119/2014, ceea ce înseamnă că de acum înainte, în mod obligatoriu, orice depozit de deșeuri din România poate fi autorizat doar dacă distanța față de zonele locuite este de minim 1.000 m. Această măsură se va aplica inclusiv depozitului de deșeuri din Pasul Mestecăniș. Niciun ordin de ministru nu mai prevede vreo excepție. Argumentul studiilor de impact realizate nu mai poate fi folosit. Prin decizia instanței clujene nu vor putea fi făcute derogări de la prevederile ordinului respectiv pentru mai multe categorii de investiții prevăzute în art. 11 ce stabilește distanțele minime de protecție sanitară între teritoriile protejate și perimetrul unităților care produc disconfort și riscuri asupra sănătății populației

Consiliul Județean Suceava a construit și recepționat un depozit de deșeuri care este amplasat în Pasul Mestecăniș, la o altitudine de circa 1.100 de metri. Acesta are o suprafață de 56.055 metri pătrați, din care suprafața efectivă de depozitare este de 43.882 de metri pătrați.

 Depozitul este proiectat să funcționeze pentru o durată de 25 de ani, are o singură celulă de depozitare cu o capacitate de 390.000 de tone (352.500 metri cubi) si este situat la o distanță de 40,9 metri față de drumul european E78 în punctul cel mai apropiat și la o distanță de 66 de metri de calea ferată (distanța între punctul final al cascadei de deversare a levigatului epurat și axa liniei de cale ferată pe direcția de curgere). La distanța de sub 1.000 de metri față de corpul depozitului se află 25 de construcții, dintre care trei cu destinație turistică (regim de odihnă/recreere, întrucât reprezintă pensiuni/restaurante și zone de camping), un magazin de suveniruri și 21 de locuințe. Cea mai apropiată construcție cu destinația de locuință se află la o distanță de numai 462,2 metri, în direcția nord-vest față de corpul depozitului de deșeuri.

Pericolul real al expunerii la substanțele toxice, unele cu efect cancerigen, al populației aflată în vecinătatea depozitului de deșeuri sau care va circula prin vecinătatea acesteia este confirmat și pus în evidență în Capitolul III.2 din Raportul la studiul de evaluare a impactului asupra mediului ( decembrie 2010, pagina 212), în care se arată că riscul la inhalarea cumulativă a 11 chimicale cunoscute sau suspectate a fi cancerigene persistă.

În Raportul la studiul de evaluare a impactului asupra mediului se arată faptul că emisiile de gaz produc consecințe nocive prin inhalare și afectează zonele rezidențiale, școli, spitale aflate la mai puțin de 3 kilometri.

Studiul de fezabilitate, în Capitolul 6 și în Anexa 6.1. Raport al studiului geotehnic și evaluarea amplasamentelor pentru locații posibile pentru depozite în județul Suceava, identifică riscuri semnificative de mediu pentru amplasamentul Depozitului de Deșeuri Pojorâta.

Evaluarea riscului de inundații pentru amplasamente. (…) Poate exista un risc temporar de inundații la amplasamentul de la Pojorâta din cauza pârâului din apropiere. Mai mult, există o pantă cu o înclinație de 25% la amplasament. Această valoare nu este foarte mare ținând cont de stabilitatea geotehnică, dar poate determina formarea de debite mari de scurgere. Datorită pantelor abundente existente la amplasamentul de la Pojorâta, poate exista un risc de inundații cauzat de eroziunea și alunecările de teren ale solurilor de suprafață.

La data de 13 mai 2021 Tribunalul Suceava a dat undă verde redeschiderii urmăririi penale în cazul anchetei care privește construcția gropii de gunoi de pe Mestecăniș. Soluția pronunțată de judecătorul Secției Penale al Tribunalului Suceava este definitivă, ceea ce înseamnă că dosarul se va întoarce la DNA pentru continuarea cercetărilor. 

Față de aceasta situație vă adresăm următoarea întrebare:

  1. Care este data la care veți respinge acordarea autorizației integrate de mediu a gropii de gunoi din Pasul Mestecăniș.
  2. Când va fi  mutată groapa de gunoi din Pasul Mestecăniș într-o altă locație?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Deputatul AUR, Dan Tanasă, a criticat declarațiile pe care președintele UDMR, Kelemen Hunor, le-a făcut în Statele Unite ale Americii, subliniind că, în vreme ce românii celebrau Ziua Națională, liderul UDMR arunca din nou cu venin și noroi în statul român. „Zilele trecute, în timp ce […]
Președintele AUR, George Simion, a atras atenția că actualul Guvern PSD – PNL nu reușește să aibă grijă de copiii României. Acesta a precizat că Programul „Cornul și Laptele” nu funcționează în mare majoritate din județele țării din cauză că nu sunt bani. De asemenea, pentru […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, senatorul Claudiu Târziu, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că în această săptămână, la Senat, au fost respinse de către PSD-PNL-UDMR, împreună cu USR, două proiecte de legi extrem de importante pentru români. „Am avut 2 proiecte […]
Președintele AUR, George Simion, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că AUR va solicita extinderea cercetării penale pentru achizițiile din timpul pandemiei și la Raed Arafat și la Adrian Streinu Cercel, cel care, în timpul unei emisiuni televizate, s-a denunțat cu privire la sponsorizările […]
Mă prevalez de această oportunitate pentru a trage un semnal de alarmă în privința restricțiilor traficului autovehiculelor de mare tonaj (TIR), deoarece acestea nu exista sau  sunt nu respectate și încălcate tot mai des. Țara noastră înregistrează, din nou un record negativ. Accidentele rutiere înregistrate în […]
ROMÂNIA, ȚARA ASISTAȚILOR SOCIAL Țara noastră ocupă locul al doilea în Europa la numărul de persoane inactive în câmpul muncii. Dintre acestea, aproape un milion și jumătate ar putea să-și găsească de muncă, dar, pur și simplu, nu vor! Ori, după cum spun unii sociologi, ar […]