Adresată: Domnului Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății
De către: Deputat Acatrinei Dorel Gheorghe,
Deputat Pușcașu Lucian Florin,
Circumscripția electorală nr.35, Suceava
Grup Parlamentar AUR
Obiectul interpelării: Solicităm intervenția Ministerului Sănătății pentru menținerea programului de urgențe pentru montarea de stenturi la Spitalul Județean Suceava.
Domnule Ministru,
La Spitalul Județean de Urgență ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava nu se mai montează stenturi pentru toți pacienții, din lipsa materialelor. În plus, cei doi cardiologi intervenționiști, Paul Turcoman și Laurian Blaga, nu au o relație bună cu conducerea spitalului și, în scurt timp, nu vor mai avea intervenții decît în timpul programului de lucru, adică de luni pînă vineri, în intervalul orar 08.00-14.00. Într-un interviu acordat Radio Top Suceava, doctorul Turcoman a declarat: „Pacienții pot să apeleze cu încredere la serviciile de cardiologie intervențională din Suceava. Activitatea medicilor pentru pacienții cronici este suspendată de aproximativ o lună și a fost informată și conducerea. Nu se mai pun stenturi. De altfel, în întreg județul nu e posibil așa ceva, nici măcar la cerere, contracost. Pacienții pot solicita, însă procedura în sine nu poate fi efectuată din lipsa materialelor.
Urgentele la Spitalul Judetean Suceava au fost susținute de dr. Turcoman timp de doi ani, 24 de ore din 24. Ulterior, s-a alăturat echipei și medicul Blaga. Acum, cei doi medici fac o săptămînă și o săptămînă partea de urgențe. Din păcate, acestia si-au depus demisia pentru contractul de chemări de la domiciliu, ceea ce înseamnă că după următoarele 16 zile lucrătoare, nu se vor mai susține nici măcar urgențele, în afara programului, adică de la ora 14.00 și pînă a doua zi, la ora 08.00, respectiv, în weekend. Toate urgențele nu știm cum vor mai fi rezolvate.
“Au existat anumit tentative de colaborare din partea conducerii, dar sub niște auspicii impuse doar de directorii spitalului. Adică, nu se poate să existe o colaborare cînd, de fapt, cerințele sînt numai unidirecționale”a precizat dr. Turcoman.
Acesta a mai precizat că pacienții sînt în mod egal, bărbați și femei, dar îl surprinde vîrsta destul de scăzută a lor. El a afirmat: „Mă uimește vîrsta fragedă a pacienților care solicită serviciile noastre. Am avut inclusiv pacienți pe care i-am stentat cu infarct miocardic la 31 de ani. Stilul de viață probabil și ceilalți factori care favorizează formarea infarctului miocardic acut, gen diabet, alimentație, fumat, stres… Inclusiv colesterolul intră în factorii de risc”. Cardiologul intervenționist Paul Turcoman a menționat că în cei trei ani de cînd activează la Spitalul Județean Suceava a efectuat aproximativ 3.000 de proceduri pacienților acuți și pacienților cronici.
Față de aceasta situatie vă adresăm o întrebare și o interpelare:
1. Se va implica Ministerului Sanatatii pentru mentinerea programului de urgente pentru montarea de stenturi la Spitalul Judetean Suceava?
2. Având în vedere importanța acestor intervenții pentru populație se va implica Ministerul Sănătății în finanțarea unui program național care sa aibă ca rezultat punerea de stenturi în regim de urgenta la toate spitalele județene din Romania?
Nu există răspunsuri