Adresată: Domnului Prim-Ministru, Nicolae Ciucă
De către: dl. Deputat Acatrinei Dorel Gheorghe
dl. Deputat Pușcașu Lucian Florin
Circumscripția electorală nr.35, Suceava
Grup Parlamentar AUR
Obiectul interpelării: Retrageți inițiativa legislativă de modificare a legii offshore! Opriți trădarea intereselor României!
Domnule Prim-Ministru,
Proiectul de lege care permite vânzarea gazelor naturale ale României din Marea Neagră pe nimic, pentru ca ulterior ţara noastră să le răscumpere la preţuri exorbitante de la companiile exploratoare, denumită legea offshore, a fost votat la Senat de coaliția de guvernare din care face parte PNL-PSD-UDMR.
Modificarea Legii offshore nu va aduce nimic bun nici pentru ţară, nici pentru consumatorul de rând. În afară de o redevenţă la preţul mediu al gazelor, acele impozite pe veniturile suplimentare pot fi ocolite foarte uşor. Companiile pot vinde la 85 de lei MW, pragul la care nu se percep taxe, către propriile filiale pentru ca, mai apoi, să le revândă la preţurile dorite.
Modificările legislative mai prevăd şi majorarea deducerii investiţiilor de la 30% la 40%, ceea ce înseamnă că firmele care exploatează gazul din Marea Neagră vor putea introduce cheltuieli de până la 40%, iar impozitarea se va face doar pe 60% din veniturile suplimentare. În final, Statul român ajunge să încaseze sume modice, în condiţiile în care redevenţa pe cantitatea de gaz vândut se raportează la preţul mediu al gazului.
România trebuie să-și exploateze singură resursele naturale proprii, care există deja în Marea Neagră, dacă se doreşte independenţă energetică
Suntem în plină criză energetică în România ca urmare a creşterii exorbitante a preţului la gaze şi energie electrică, însă Guvernul nu a întreprins demersurile legislative prin care s-ar fi redus aceste costuri. Pe scurt, suntem în situaţia în care avem resurse naturale care ar putea să ne acopere necesarul nostru de consum, dar le vindem pe nimic pentru a le răscumpăra ulterior la un preţ exorbitant, impus de companiile exploratoare.
Mai mult, Organizațiile Greenpeace România, Bankwatch România, 2Celsius, WWF România și Comunitatea Declic trag un semnal de alarmă cu privire la pericolele majore de mediu aduse de propunerile legislative din Parlamentul României pentru dezvoltarea şi exploatarea gazelor din Marea Neagră.
Organizațiile neguvernamentale vă solicită, în calitate de inițiatori ai propunerii de modificare și completare a legii offshore, să organizați o dezbatere extinsă cu societatea civilă și să prezentați public o analiză a impactului pe care îl va avea adoptarea proiectului de exploatare a gazelor fosile din Marea Neagră asupra mediului, economiei și obiectivului de neutralitate climatică, asumat de România prin Acordul de la Paris.
Aceste propuneri au nevoie de o dezbatere extinsă, cu implicarea publicul larg, în care să fie prezentate riscurile de mediu, precum producerea unui accident major și limitarea consecințelor unor astfel de accidente care vizează operațiunile petroliere și gaziere în zonele din Marea Neagră.
În timp ce legea offshore se concentrează în principal pe prevederile financiare, fiscale și comerciale, România are nevoie și de un cadru ce vizează protecția mediului și siguranța operațiunilor offshore. Deși acest cadru există prin legea privind siguranța operațiunilor petroliere offshore, transpusă în 2016, în prezent România se află în procedura de infringement INFR(2021) 2150 pentru că nu a transpus corect în legislația națională anumite prevederi ale Directivei privind siguranța activităților offshore (Directiva 2013/30/UE). În această directivă, UE a pus în aplicare un set de norme menite să contribuie la prevenirea accidentelor și la asigurarea unei reacții prompte și eficiente în cazul producerii unor astfel de accidente. România trebuie să se asigure că operatorii sunt bine finanțați, dispun de expertiză tehnică necesară și au la dispoziție resurse care să poată fi utilizate atunci când este necesar. De asemenea, trebuie instituită o autoritate independentă pentru a asigura respectarea cerințelor de siguranță, precum și un sistem adecvat de gestionare a cererilor de despăgubire în caz de accident. Această legislație trebuie să facă companiile pe deplin răspunzătoare de daunele ecologice cauzate speciilor și habitatelor naturale protejate, dar și a unor posibile riscuri geologice (seismice) în cazul în care nu este realizată o analiză a ecosistemului submarin. Accidentele majore legate de operaţiunile petroliere și gaziere offshore pot avea consecinţe devastatoare şi ireversibile asupra mediului marin şi de coastă, dar şi efecte negative semnificative asupra activităţilor economice de coastă, precum turismul de pe litoralul românesc.
Față de această situație vă adresăm următoarea interpelare:
- Opriți trădarea intereselor României! Retrageți inițiativa legislativă de modificare a legii offshore!
Nu există răspunsuri