Acatrinei Dorel și Pușcașu Lucian – interpelare parlamentară către Guvernul României – Reduceți taxele pentru gaz, energie, combustibil și alimente sau veți avea pe conștiință milioane de români care trăiesc sub pragul sărăciei.

Adresată:  Domnului Prim-Ministru, Nicolae Ciucă

De către: dl. Deputat Acatrinei Dorel Gheorghe

               dl. Deputat Pușcașu Lucian Florin

Circumscripția electorală nr.35, Suceava

Grup Parlamentar AUR

Obiectul interpelării: Reduceți taxele pentru gaz, energie, combustibil și alimente sau veți avea pe conștiință milioane de români care trăiesc sub pragul sărăciei.

                        Domnule Prim-Ministru,

România a intrat în recesiune tehnică în ultimul semestru al anului trecut. Dacă nu se iau măsuri radicale urgente privind intervenţia publică/reglementarea preţurilor la energie şi gaze naturale pe durată limitată, după aprilie 2022, România va resimţi cea mai mare criză economică şi socială din ultimii 30 ani.

Economia României a suferit o cădere puternică în semestrul 2 din anul trecut, iar creşterea economică cu două cifre a fost un balon de săpun care s-a spart, lovindu-se de realitatea economică crudă. România a decelerat puternic din punct de vedere economic în trimestrul 3 şi şi-a accentuat căderea în trimestrul 4 din 2021. In acest an, presiunile bugetare vor atinge un nivel fără precedent, iar criza socială va acumula tensiuni, inclusiv pe fondul exploziei preţurilor la utilităţi. Şocul creşterii preţurilor la energie şi gaze naturale este atât de puternic încât va provoca o recesiune mai puternică decât cea trăită de România în perioadele de criză.Dacă nu se iau măsuri radicale şi urgente privind intervenţia publică /reglementarea preţurilor la energie şi gaze naturale pe durată limitată, din aprilie 2022 – aşa cum prevede Directiva 944 a Parlamentului şi a Consiliului European din 5 iunie 2019, România va resimţi cea mai mare criză economică şi socială din ultimii 30 ani. Deprecierea dramatică a puterii de cumpărare va fi însoţită de greve şi tulburări sociale zilnice.

Prețul energiei și a gazelor a explodat, cu consecințe grave asupra cetățenilor români și a economiei noastre. Astfel, cuplarea prețului din producția internă de gaze la prețul bursei de la Viena fără stabilirea unui mecanism clar de protecție a economiei românești și a românilor, expune România în prag de sezon rece la o creștere a facturilor ce nu poate fi suportată de consumatori. Compensarea nu a avut nici un efect.

Cîtă vreme nu se intervine asupra mecanismelor prezentate mai sus care distorsionează piața energiei și cîtă vreme nu se găsesc soluții pentru exploatarea  gazului românesc, românii sunt condamnați la sărăcie.

Pretul final al gazelor si energiei se formează în proportie de cca 60% de taxele si impozitele impuse de Statul Roman. De asemenea, în prețul combustibilului cca 60% din prețul la pompă reprezintă taxele si impozitele Statului Român. Este necesar impunerea unui TVA de 0%  la alimente pe timp de minim un an.

Toate aceste lucruri sunt necesare pentru că, fiind impuse procentual, suntem în situatia în care cresc veniturile la bugetul de stat iar românii sărăcesc în fiecare zi prin scăderea puterii de cumpărare.

Nu este posibil sa avem un STAT care iși sporește veniturile, în plină criză a energiei, tocmai pe seama celor pe care trebuie să-i reprezinte. Nu este posibil să avem milioane de români care să traiască sub pragul sărăciei și care sunt ingrijorați că aceasta criză alimentară  ar putea să-i transforme în muritori de foame.

Treziti-vă pentru că sărăcia și prețurile mari îi vor scoate pe români în stradă!

Față de această situație vă adresăm următoarea interpelare:

Care este data la care veți reduce taxele pentru gaz, energie, combustibil si alimente pentru a nu avea pe conștiință milioane de românii care trăiesc sub pragul sărăciei?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR
           Cotidianul Haaretz a publicat în ediția de marți, 19 septembrie, un articol în care se afirmă că ministrul român de externe a refuzat să se întâlnească cu Eli Cohen, ministrul de externe al Israelului, după ce acesta ar fi legitimat și încurajat contactul ambasadorului statului […]
Adresată: Domnului Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene De către: Senator Gheorghe Adrian CĂTANĂ, membru al Comisiei pentru administrație publică Circumscripția electorală: nr. 34 Sibiu Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 20/09/2023 Obiectul interpelării: gradul de absorbție al României din Fondul de Coeziune (UE) […]
Adresată: Doamnei Adriana Constantina COSTESCU, Director general al Regiei Autonome ”Monitorul Oficial” De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 20/09/2023 Obiectul întrebării: Revenire la […]
Adresată: Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, ministrul Afacerilor Externe De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 20/09/2023 Obiectul întrebării: Persoanele aparținând minorității române din Ucraina căzute […]
Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 20.09.2023 Obiectul interpelării: Poliția din Cluj intervine într-un caz de furt de lemn ilegal: confiscare de 189 metri cubi […]
Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 20.09.2023 Obiectul întrebării: Situație problematică privind defrișarea unei păduri pentru finalizarea autostrăzii Vestului Stimate domnule Ministru, O problemă birocratică […]