Adresată: Domnului Lucian Nicolae BODE,
Ministrul Afacerilor Interne
De către: dl. Deputat Acatrinei Dorel Gheorghe
dl. Deputat Puscasu Lucian Florin
Circumscripția electorală nr.35, Suceava
Grup Parlamentar AUR
Obiectul interpelării: Cine răspunde pentru avarierea monumentului istoric, Palatul Administrativ Suceava!
Domnule ministru,
Ziua de 6 martie 2021 a fost o zi tristă pentru locuitorii județului Suceava, dar și pentru patrimoniul cultural al acestui județ întrucît, în urma unui incendiu violent care a izbucnit undeva în jurul orei 09:00, clădirea în care își desfășoară activitatea Consiliul Județean Suceava și Prefectura Suceava a fost grav afectată, mai ales la nivelul acoperișului.
Din primele constatări, o suprafață mansardată de 2000 mp care este practic distrusă. Sunt greu de privit aceste imagini dezolante, având în vedere că este vorba de una dintre cele mai reprezentative clădiri de patrimoniu din județ. Construită între anii 1903-1904, în perioada conducerii administrației orașului de către primarul Franz Des Loges, această clădire reprezintă un puternic reper pentru întreaga comunitate, atât din punct de vedere arhitectural cât și administrativ și avea menirea să adăpostească administrația orășenească a Sucevei. Proiectul clădirii a fost realizat de arhitectul vienez Peter Paul Brang (1852-1925). Din 2004 clădirea se află pe lista monumentelor istorice din judeţul Suceava.
Important de precizat este faptul că acoperișul acestei clădiri a fost inclus într-un proiect de renovare destul de recent, respectiv în anul 2015, situație în care dotările contra incendiului ar fi trebuit să fie funcționale și de ultimă generație.
Față de această situație, se impune o analiză a documentației din spatele avizului IGSU privind securitatea la incendii în legătură cu mansardarea podului Palatului Administrativ. Dacă această clădire putea fi extinsă cu 2000 m.p. de birouri la mansardă, probabil că acest lucru era făcut de arhitectul inițial al clădirii, iar cine și-a asumat această extindere trebuie să prezinte documentele care o susțin.
Mass-media locală arată că senzorii de fum din Palatului Administrativ nu au funcționat, cu consecința faptului că toată mansarda de 2000 m.p. și arhivele birourilor ce funcționau la nivelul mansardelor, au ars în totalitate producînd pagube foarte mari.
Din informațiile pe care le avem, conducerea Consiliului Județean Suceava a primit un raport cu 3 luni înainte de incendiu din care rezultă că senzorii de fum nu funcționează. Acest lucru coroborat cu informațiile din care rezultă că a ars arhiva privind dosarele achizițiilor publice făcute în ultimii ani de către Consiliului Județean Suceava ne conduce la concluzia că nu s-a făcut suficient pentru găsirea și tragerea la răspundere a vinovaților.
Față de această situație solicităm să răspundeți la următoarea interpelare, în 2 puncte:
1. Cine a aprobat extinderea birourilor la mansarda Palatului Administrativ și dacă există aviz IGSU pentru securitate la incendii? Care este cauza și cine sunt vinovații incendiului de la Palatul Administrativ Suceava?
2.Dacă în cauză a fost format un dosar penal sau există un raport al cauzelor incendiului?
Nu există răspunsuri