Acatrinei Dorel și Pușcașu Lucian – interpelare către Guvernul României – România plutește pe o mare de petrol și doarme pe o pernă de gaze” Solicitare investigație și analizare a privatizărilor de după 1989 și stabilirea vinovaților privind devalizarea resurselor României.

Adresată:  Domnului Prim-Ministru al Guvernului României, Nicolae Ciucă

De către: dl. Deputat Acatrinei Dorel Gheorghe

                    dl. Deputat Pușcașu Lucian Florin

Circumscripția electorală nr.35, Suceava

Grup Parlamentar AUR

Obiectul interpelării: „România plutește pe o mare de petrol și doarme pe o pernă de gaz”. Solicităm o investigație a corpului de control al Primului Ministru sau să vă trimiteți parlamentarii la serviciu cu mandat special să voteze înființarea unei comisii parlamentare de anchetă care să analizeze privatizările de după 1989 și să stabilească vinovații pentru devalizarea resurselor României.

Domnule Prim-Ministru,

            Conform declarațiilor dumneavoastră Guvernul ia în calcul măsuri de premiere a consumatorilor care fac economie la energia electrică şi de taxare suplimentară a celor care consumă mult.

            Noi vă propunem să găsiți și să sancționați vinovații care au adus România într-o astfel de situație pentru că avem o istorie în industria petrolieră. Am fost pionieri în extracția țițeiului, în rafinare și în utilizarea combustibililor în iluminat sau transport.

Germanii ne-au folosit petrolul la mașinăria de război, iar sovieticii ne-au spoliat sub pretextul despăgubirilor de război. Sub regimul comunist, rafinăriile au fost dezvoltate în industrializarea forțată. După 1989, privatizarea unor rafinării a dus la închiderea sau dispariția lor.

Înainte de Al Doilea Război Mondial, țara noastră a beneficiat de resurse substanțiale proprii și a fost printre pionierii exploatării petrolului. Mașinăria de război germană s-a alimentat din plin din zăcămintele noastre, iar după terminarea războiului am fost nevoiți să plătim o bună parte din despăgubirile de război către URSS, tot cu petrol. La acel moment se spunea că „România plutește pe o mare de petrol și doarme pe o pernă de gaz”. Dar resursele sunt epuizabile, iar în timpul regimul comunist a fost demarat un amplu program de retehnologizare, cu mari eforturi din partea populației.

În sistemul comunist a fost gândită o rețea de zece rafinării distribuite în funcție de specificul zonelor și a materiilor prime pe care le prelucrau: Astra Ploieşti, Vega Ploieşti, Steaua Română Câmpina, Rafinăria Dărmăneşti şi Suplacu de Barcău, de dimensiuni mai mici, dar și unități cu capacitate mult mai mare: Petromidia Năvodari, Petrobrazi Ploieşti, Arpechim Piteşti, Petrotel Ploieşti, Rafo Oneşti.

După 1989, situația rafinăriilor s-a schimbat dramatic.

În 1997, opt dintre rafinării au trecut pe cont propriu. Restul activelor, rafinăria Arpechim și Petrobrazi, au intrat în proprietatea Petrom, alături de fosta rețea Peco. Și tot Petrom a primit și dreptul exclusiv de a extrage țiței din câmpurile petrolifere identificate la ora aceea.

Astăzi, au mai rămas active în zona de rafinare doar Petrobrazi care aparține OMV Petrom, rafinăria Petrotel deținută de Lukoil, și Petromidia și Vega, unde pachetul majoritar de acțiuni aparține kazahilor de la Kaz Munai Gaz.

Recent, ministrul Energiei a făcut următoarele declarații:

Virgil Popescu, ministrul Energiei: Ne-am pus aceste rafinării în mâinile unor privați, controlați din alte țări. Eu vreau să ne uităm în viitor, rafinăriile sunt private”.

Domnule prim-ministru, noi vă propunem să ne uităm puțin în trecut, să găsiți vinovații și să-i faceți să plătească până la încheierea mandatului de prim-ministru. În caz contrar sunteți complice și veți răspunde în fața românilor.

Față de această situație vă adresăm următoarea interpelare:

Sunteți de acord să demarați o amplă investigație a corpului de control al Primului Ministru față de declarația ministrului energiei că “rafinăriile României sunt controlate din alte țări” ori sunteți de acord să vă trimiteți parlamentarii la serviciu cu mandat special să voteze înființarea unei comisii parlamentare de anchetă care să analizeze privatizările de după 1989 și să stabilească vinovații privind devalizarea  resurselor țării?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR Chișinău candidații la alegerile europarlamentare
Alianța pentru Unirea Românilor și-a prezentat duminică, 21 aprilie, la Chișinău, în Republica Moldova, într-un eveniment inedit, o parte dintre candidații pentru alegerile europarlamentare care se vor desfășura pe data de 9 iunie 2024. La evenimentul organizat la Chișinău, la care au participat peste 300 de […]
AUR mașini medici mediul rural
Alianța pentru Unirea Românilor pune la dispoziția medicilor de familie 40 de mașini pe care să le folosească pentru deplasările în teritoriu. Primele două mașini au fost deja redirecționate medicilor de familie din Mureș și Teleorman, în cadrul unui eveniment care a avut loc în fața […]
Regimul de la Kiev, prin intermediul serviciului său de spionaj militar HUR, se amestecă grosolan în treburile interne ale României, în campania electorală în curs. Totodată, Kievul urmărește și intimidarea românilor din Ucraina, precum și intimidarea Patriarhiei Române. Presa de la Kiev, citând ca sursă serviciul […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a prezentat sâmbătă, 20 aprilie, candidații pentru alegerile locale din județul Suceava. Evenimentul a avut loc în prezența președintelui AUR, George Simion. „Ne-au subjugat, ne-au vândut solul și subsolul, ne-au vândut suveranitatea, ne-au vândut independența, ne-au tăiat pădurile. Prin sate latră […]
Primarul PSD Gabriel Popescu din Glodeanu Siliștea își arată adevărata față: refuză accesul Caravanei Medicale AUR, punând politicul înaintea vieții oamenilor. Această acțiune cinică și egoistă demonstrează clar că primarul și partidul său sunt indiferenți la suferința și nevoile cetățenilor, preferând să se teamă de concurența […]
Împotriva Alianței pentru Unirea Românilor – AUR sunt folosite aceleași vechi metode securiste de dezinformare folosite la alegeri. Sistemul plasează atacurile mai întâi în rețeaua acoperiților din presa străină, cu scopul creșterii credibilității, după care aceste atacuri sunt preluate în țară, de mass-media controlată de Sistem. […]