Acatrinei Dorel și Pușcașu Lucian – interpelare către Guvernul României – Opriți trădarea intereselor României. Nu vindeți Portul Constanța!

Adresată:  Domnului Prim-Ministru al Guvernului României, Nicolae Ciucă

De către: dl. Deputat Acatrinei Dorel Gheorghe,

                    dl. Deputat Pușcașu Lucian Florin

Circumscripția electorală nr.35, Suceava

Grup Parlamentar AUR

Obiectul interpelării: Opriți trădarea intereselor României. Nu vindeți Portul Constanța!

                                                   Domnule Prim-Ministru,

Aderarea României la Spaţiul Schengen este, pentru România, atât un drept cât şi o obligaţie:  un drept ce decurge din calitatea de stat membru al Uniunii Europene, dar şi o obligatie izvorâtă din însuşi Actul de Aderare la Uniunea Europeană.

Aderarea noastră la spațiul Schengen a devenit un subiect extrem de sensibil întrucât este un drept generat de apartenența noastră la Uniunea Europeană care a avut loc la data de 01.01.2007, dar care întârzie nejustificat să se concretizeze și pentru cetățenii români.

În prezent, România aplică majoritatea dispoziţiilor acquisului Schengen şi acţionează, astfel, ca un membru de facto cu o contribuţie semnificativă la însăşi securitatea Spaţiului Schengen, gestionând cu responsabilitate şi eficienţă peste 2000 de km de frontieră externă a Uniunii Europene.

Românii resimt cel mai mult neprimirea României în spațiul Schengen, iar prin această întîrziere se simt cetățeni de mâna a doua, care au obligațiile cetățenilor europeni, dar nu au toate drepturile acestora.

Recent au apărut în spațiul public informații noi despre vânzarea Portului Constanța: “Acum, dacă se vinde Portul Constanța ca să intrăm în Schengen, noi ce putere avem? România, e o halcă din care toți se bat să mai ia câte o bucată. Se vinde portul Constanța la olandezi. Ei ne spun că dacă nu le dăm portul, nu votează intrarea în Schengen. Ei au drept de veto. Noi am îndeplinit toate condițiile” au precizat recent, surse respectabile la interviurile acordate în spațiul public.

            Acest lucru se întîmplă după ce proiectul de lege care permite vânzarea gazelor naturale ale României din Marea Neagră pe nimic, pentru ca ulterior ţara noastră să le răscumpere la preţuri exorbitante de la companiile exploratoare, denumită legea offshore, a fost girată de coaliția de guvernare din care face parte PNL-PSD-UDMR.

Pe scurt, suntem în situaţia în care avem resurse naturale care ar putea să ne acopere necesarul nostru de consum, dar le vindem pe nimic pentru a le răscumpăra ulterior la un preţ exorbitant, impus de companiile exploratoare.

După anul 1989, au fost privatizate 7.726 de companii, iar rata de succes este mai mică de 25%. Adică, mai puţin de 25% din companiile privatizate mai sunt în viaţă. Efectul social al acestui fenomen este pierderea a două milioane de locuri de muncă.

Eşecul privatizărilor în România este din cauza coruptiei guvernelor din ultimii 30 de ani, a momentului ales dar si a formei aleasă de stat, respectiv vânzare directă.

Trebuie elaborată o Strategie Națională de menținere a portofoliului statului la companiile strategice și de maximizare a participațiilor statului la o serie de companii care trebuie declarate ”companii de siguranță națională”.

În perioadele de criză prețurile de vânzare scad, piața nu funcționează la parametrii optimi  și riscăm ca avuția națională să fie vândută la prețuri derizorii care poate să ne aducă în situația de a pierde controlul statului în domenii strategice, de siguranță națională.

Solicităm declanșarea unui referendum național prin care cetățenii să fie întrebați dacă doresc înstrăinarea activelor ori privatizarea Portului Constanța Hidroelectrica, CEC Bank, Tarom, Posta Română, CFR Marfă, Romgaz, CFR Calători, Transgaz, Nuclearelectrica, Compania Națională Aeroportul, etc.

Cum înstrăinarea acțiunilor statului la aceste companii este un atac la siguranța națională a României este necesară o lege care să interzică ori să suspende înstrăinarea activelor pe o perioadă de 5 ani altfel vor avea soarta altor privatizări eșuate și vor rămâne doar un nume pe o simplă bucată de hârtie.

Față de această situație vă adresăm următoarea interpelare:Opriti trădarea intereselor României! Nu vindeți Portul Constanța! Care este data la care veți iniția o lege care să interzică ori să suspende înstrăinarea activelor strategice pe o perioadă de 5 ani?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

O delegație a partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) condusă de președintele AUR, deputatul George Simion, se află în perioada 21 – 26 februarie în Washington DC, Statele Unite ale Americii, unde participă la CPAC – Conservative Political Action Conference, cea mai mare conferință a liderilor […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat, la Washington DC, că ceea ce se întâmplă zilele acestea în România nu este doar un simplu act politic, ci este un atac asupra instituțiilor statului, asupra competitorilor politici care le sunt potrivnici celor aflați […]
Președintele AUR, George Simion, a transmis, din Statele Unite ale Americii, de la CPAC, un mesaj cu privire la ultimele evoluții de pe scena politică din România. Acesta a spus că ceea ce se întâmplă în România este inimaginabil, un atac asupra democrației. „Ceea ce se […]
conferință de presă AUR
Alianța pentru Unirea Românilor a organizat joi, 22 februarie, o conferință de presă în cadrul căreia s-a prezentat poziția partidului despre desfășurarea alegerilor din acest an. Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR, a declarat în cadrul conferinței de presă organizată chiar în fața Guvernului României, că actuala coaliție […]
Adresată:  Către Mircea FECHET  – Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către: Senator  AUR Evdochia Aelenei Circumscripția electorală: nr. 14 ConstanțaŞedinţa Senatului Romaniei din data de: 20.02.2024  Obiectul înterpelării: ”Automatele de reciclare – ne pare rău, nu funcționează!” Domnule Ministru,      Am numit obiectul prezentei interpelări […]
Democrația a fost oficial ucisă de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, disperați să rămână la putere pentru următorii 10 ani de iluzorie stabilitate. Ce nu înțeleg ei este că românii s-au săturat de cele două partide care au nenorocit România timp de 34 de ani și […]