Acatrinei Dorel și Pușcașu Lucian – interpelare către Guvernul României – Opriți trădarea intereselor României. Nu vindeți Portul Constanța!

Adresată:  Domnului Prim-Ministru al Guvernului României, Nicolae Ciucă

De către: dl. Deputat Acatrinei Dorel Gheorghe,

                    dl. Deputat Pușcașu Lucian Florin

Circumscripția electorală nr.35, Suceava

Grup Parlamentar AUR

Obiectul interpelării: Opriți trădarea intereselor României. Nu vindeți Portul Constanța!

                                                   Domnule Prim-Ministru,

Aderarea României la Spaţiul Schengen este, pentru România, atât un drept cât şi o obligaţie:  un drept ce decurge din calitatea de stat membru al Uniunii Europene, dar şi o obligatie izvorâtă din însuşi Actul de Aderare la Uniunea Europeană.

Aderarea noastră la spațiul Schengen a devenit un subiect extrem de sensibil întrucât este un drept generat de apartenența noastră la Uniunea Europeană care a avut loc la data de 01.01.2007, dar care întârzie nejustificat să se concretizeze și pentru cetățenii români.

În prezent, România aplică majoritatea dispoziţiilor acquisului Schengen şi acţionează, astfel, ca un membru de facto cu o contribuţie semnificativă la însăşi securitatea Spaţiului Schengen, gestionând cu responsabilitate şi eficienţă peste 2000 de km de frontieră externă a Uniunii Europene.

Românii resimt cel mai mult neprimirea României în spațiul Schengen, iar prin această întîrziere se simt cetățeni de mâna a doua, care au obligațiile cetățenilor europeni, dar nu au toate drepturile acestora.

Recent au apărut în spațiul public informații noi despre vânzarea Portului Constanța: “Acum, dacă se vinde Portul Constanța ca să intrăm în Schengen, noi ce putere avem? România, e o halcă din care toți se bat să mai ia câte o bucată. Se vinde portul Constanța la olandezi. Ei ne spun că dacă nu le dăm portul, nu votează intrarea în Schengen. Ei au drept de veto. Noi am îndeplinit toate condițiile” au precizat recent, surse respectabile la interviurile acordate în spațiul public.

            Acest lucru se întîmplă după ce proiectul de lege care permite vânzarea gazelor naturale ale României din Marea Neagră pe nimic, pentru ca ulterior ţara noastră să le răscumpere la preţuri exorbitante de la companiile exploratoare, denumită legea offshore, a fost girată de coaliția de guvernare din care face parte PNL-PSD-UDMR.

Pe scurt, suntem în situaţia în care avem resurse naturale care ar putea să ne acopere necesarul nostru de consum, dar le vindem pe nimic pentru a le răscumpăra ulterior la un preţ exorbitant, impus de companiile exploratoare.

După anul 1989, au fost privatizate 7.726 de companii, iar rata de succes este mai mică de 25%. Adică, mai puţin de 25% din companiile privatizate mai sunt în viaţă. Efectul social al acestui fenomen este pierderea a două milioane de locuri de muncă.

Eşecul privatizărilor în România este din cauza coruptiei guvernelor din ultimii 30 de ani, a momentului ales dar si a formei aleasă de stat, respectiv vânzare directă.

Trebuie elaborată o Strategie Națională de menținere a portofoliului statului la companiile strategice și de maximizare a participațiilor statului la o serie de companii care trebuie declarate ”companii de siguranță națională”.

În perioadele de criză prețurile de vânzare scad, piața nu funcționează la parametrii optimi  și riscăm ca avuția națională să fie vândută la prețuri derizorii care poate să ne aducă în situația de a pierde controlul statului în domenii strategice, de siguranță națională.

Solicităm declanșarea unui referendum național prin care cetățenii să fie întrebați dacă doresc înstrăinarea activelor ori privatizarea Portului Constanța Hidroelectrica, CEC Bank, Tarom, Posta Română, CFR Marfă, Romgaz, CFR Calători, Transgaz, Nuclearelectrica, Compania Națională Aeroportul, etc.

Cum înstrăinarea acțiunilor statului la aceste companii este un atac la siguranța națională a României este necesară o lege care să interzică ori să suspende înstrăinarea activelor pe o perioadă de 5 ani altfel vor avea soarta altor privatizări eșuate și vor rămâne doar un nume pe o simplă bucată de hârtie.

Față de această situație vă adresăm următoarea interpelare:Opriti trădarea intereselor României! Nu vindeți Portul Constanța! Care este data la care veți iniția o lege care să interzică ori să suspende înstrăinarea activelor strategice pe o perioadă de 5 ani?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR propune măsuri de sprijin pentru antreprenorii Români Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus un proiect de lege care prevede că, în cazul construcțiilor cu destinație de producție sau depozitare, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare accelerată pentru o valoare maximă de 1.000.000 lei […]
Nici săptămâna aceasta persoanele chemate la audieri în cadrul Comisiei de anchetă privind achizițiile din timpul pandemiei nu au dat curs invitațiilor transmise. Primele 7 puncte de pe ordinea de zi a comisiei au fost:  1) audierea domnului Alexandru Rafila, ministrul sănătății, 2) audierea domnului Victor […]
AUR
Federația Maghiară de Fotbal a reușit să iasă din anonimat printr-o știre mincinoasă publicată pe siteul oficial al forului. Într-un articol infirmat chiar de UEFA, oficialii maghiari pretindeau că federația europeană și-ar fi dat acceptul pentru utilizarea materialelor cu harta Ungariei mari pe stadioane.    La mai […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat marți, 21 martie, la Parlament, dezbaterea cu tema „Legile educației – de la intenție la realitate”. La evenimentul organizat de AUR au luat parte specialiști în domeniul educației, reprezentanți ai sindicatelor, ai Patriarhiei Române, cadre didactice, studenți, reprezentanți ai […]
AUR
Alianța pentru Unirea Românilor organizează în data de 21 martie 2023 de la ora 12:00, în sala Grupului AUR de la Camera Deputaților, o dezbatere cu tema: Legile educației – de la intenție la realitate. Comisia națională de specialitate din cadrul partidului organizează dezbaterea „Legile educației […]
Claudiu Târziu, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR și președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni a Senatului României, a avut o întâlnire cu E.S. Ambasadorul Brândușa Predescu și echipa misiunii diplomatice a României la Sofia. Printre temele abordate s-a aflat situația culturală dificilă a comunității […]