Acatrinei Dorel și Pușcașu Lucian – interpelare către Guvernul României – Opriți trădarea intereselor României. Nu vindeți Portul Constanța!

Adresată:  Domnului Prim-Ministru al Guvernului României, Nicolae Ciucă

De către: dl. Deputat Acatrinei Dorel Gheorghe,

                    dl. Deputat Pușcașu Lucian Florin

Circumscripția electorală nr.35, Suceava

Grup Parlamentar AUR

Obiectul interpelării: Opriți trădarea intereselor României. Nu vindeți Portul Constanța!

                                                   Domnule Prim-Ministru,

Aderarea României la Spaţiul Schengen este, pentru România, atât un drept cât şi o obligaţie:  un drept ce decurge din calitatea de stat membru al Uniunii Europene, dar şi o obligatie izvorâtă din însuşi Actul de Aderare la Uniunea Europeană.

Aderarea noastră la spațiul Schengen a devenit un subiect extrem de sensibil întrucât este un drept generat de apartenența noastră la Uniunea Europeană care a avut loc la data de 01.01.2007, dar care întârzie nejustificat să se concretizeze și pentru cetățenii români.

În prezent, România aplică majoritatea dispoziţiilor acquisului Schengen şi acţionează, astfel, ca un membru de facto cu o contribuţie semnificativă la însăşi securitatea Spaţiului Schengen, gestionând cu responsabilitate şi eficienţă peste 2000 de km de frontieră externă a Uniunii Europene.

Românii resimt cel mai mult neprimirea României în spațiul Schengen, iar prin această întîrziere se simt cetățeni de mâna a doua, care au obligațiile cetățenilor europeni, dar nu au toate drepturile acestora.

Recent au apărut în spațiul public informații noi despre vânzarea Portului Constanța: “Acum, dacă se vinde Portul Constanța ca să intrăm în Schengen, noi ce putere avem? România, e o halcă din care toți se bat să mai ia câte o bucată. Se vinde portul Constanța la olandezi. Ei ne spun că dacă nu le dăm portul, nu votează intrarea în Schengen. Ei au drept de veto. Noi am îndeplinit toate condițiile” au precizat recent, surse respectabile la interviurile acordate în spațiul public.

            Acest lucru se întîmplă după ce proiectul de lege care permite vânzarea gazelor naturale ale României din Marea Neagră pe nimic, pentru ca ulterior ţara noastră să le răscumpere la preţuri exorbitante de la companiile exploratoare, denumită legea offshore, a fost girată de coaliția de guvernare din care face parte PNL-PSD-UDMR.

Pe scurt, suntem în situaţia în care avem resurse naturale care ar putea să ne acopere necesarul nostru de consum, dar le vindem pe nimic pentru a le răscumpăra ulterior la un preţ exorbitant, impus de companiile exploratoare.

După anul 1989, au fost privatizate 7.726 de companii, iar rata de succes este mai mică de 25%. Adică, mai puţin de 25% din companiile privatizate mai sunt în viaţă. Efectul social al acestui fenomen este pierderea a două milioane de locuri de muncă.

Eşecul privatizărilor în România este din cauza coruptiei guvernelor din ultimii 30 de ani, a momentului ales dar si a formei aleasă de stat, respectiv vânzare directă.

Trebuie elaborată o Strategie Națională de menținere a portofoliului statului la companiile strategice și de maximizare a participațiilor statului la o serie de companii care trebuie declarate ”companii de siguranță națională”.

În perioadele de criză prețurile de vânzare scad, piața nu funcționează la parametrii optimi  și riscăm ca avuția națională să fie vândută la prețuri derizorii care poate să ne aducă în situația de a pierde controlul statului în domenii strategice, de siguranță națională.

Solicităm declanșarea unui referendum național prin care cetățenii să fie întrebați dacă doresc înstrăinarea activelor ori privatizarea Portului Constanța Hidroelectrica, CEC Bank, Tarom, Posta Română, CFR Marfă, Romgaz, CFR Calători, Transgaz, Nuclearelectrica, Compania Națională Aeroportul, etc.

Cum înstrăinarea acțiunilor statului la aceste companii este un atac la siguranța națională a României este necesară o lege care să interzică ori să suspende înstrăinarea activelor pe o perioadă de 5 ani altfel vor avea soarta altor privatizări eșuate și vor rămâne doar un nume pe o simplă bucată de hârtie.

Față de această situație vă adresăm următoarea interpelare:Opriti trădarea intereselor României! Nu vindeți Portul Constanța! Care este data la care veți iniția o lege care să interzică ori să suspende înstrăinarea activelor strategice pe o perioadă de 5 ani?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Astăzi, românii din întreaga țară au demonstrat încă o dată că spiritul unirii nu este doar o pagină din istorie, ci un ideal viu, care ne dă forța de a lupta pentru viitorul și libertatea noastră. Cu ocazia Micii Uniri, AUR a organizat marșuri patriotice la […]
“Sebastian Burduja a descoperit, brusc și surprinzător, apa caldă! După ani de zile de negare și plecăciune în fața politicilor impuse de Bruxelles, acum vin senin și se prefac că sunt îngrijorați că Green Deal este nociv. Domnule Burduja, românii nu suferă de amnezie! Prin angajamentele […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) s-a reunit miercuri, 22 ianuarie, în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Național de Conducere (CNC). În privința alegerilor prezidențiale, AUR a votat în unanimitate pentru reintrarea în cadrul constituțional prin reluarea turului 2 al alegerilor prezidențiale. Totodată, în perspectiva organizării unei […]
AUR condamnă ferm refuzul majorității parlamentare PSD-PNL-UDMR de a introduce pe ordinea de zi a plenului Senatului solicitarea noastră pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, esențială pentru revenirea la un cadru constituțional legitim. Reprezentanții PSD, PNL și UDMR au votat împotriva solicitării AUR în Biroul […]
“Bazându-se pe cei 28 de miliarde de euro din PNRR, guvernul a încheiat contracte de 42 de miliarde de euro. Pentru a plăti cele 42 de miliarde de euro, Guvernul a reușit să încaseze de la Uniunea Europeană puțin peste 9 miliarde de euro, din care […]
Alianța pentru Unirea Românilor solicită Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la Ordonanța de Urgență pentru organizarea alegerilor prezidențiale, în contextul în care modificările aduse legislației electorale, adoptate în mod netransparent, afectează grav drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor români. Printr-o încercare disperată de […]