Acatrinei Dorel și Pușcașu Lucian – interpelare către Guvernul României – Opriți trădarea intereselor României. Nu vindeți Portul Constanța!

Adresată:  Domnului Prim-Ministru al Guvernului României, Nicolae Ciucă

De către: dl. Deputat Acatrinei Dorel Gheorghe,

                    dl. Deputat Pușcașu Lucian Florin

Circumscripția electorală nr.35, Suceava

Grup Parlamentar AUR

Obiectul interpelării: Opriți trădarea intereselor României. Nu vindeți Portul Constanța!

                                                   Domnule Prim-Ministru,

Aderarea României la Spaţiul Schengen este, pentru România, atât un drept cât şi o obligaţie:  un drept ce decurge din calitatea de stat membru al Uniunii Europene, dar şi o obligatie izvorâtă din însuşi Actul de Aderare la Uniunea Europeană.

Aderarea noastră la spațiul Schengen a devenit un subiect extrem de sensibil întrucât este un drept generat de apartenența noastră la Uniunea Europeană care a avut loc la data de 01.01.2007, dar care întârzie nejustificat să se concretizeze și pentru cetățenii români.

În prezent, România aplică majoritatea dispoziţiilor acquisului Schengen şi acţionează, astfel, ca un membru de facto cu o contribuţie semnificativă la însăşi securitatea Spaţiului Schengen, gestionând cu responsabilitate şi eficienţă peste 2000 de km de frontieră externă a Uniunii Europene.

Românii resimt cel mai mult neprimirea României în spațiul Schengen, iar prin această întîrziere se simt cetățeni de mâna a doua, care au obligațiile cetățenilor europeni, dar nu au toate drepturile acestora.

Recent au apărut în spațiul public informații noi despre vânzarea Portului Constanța: “Acum, dacă se vinde Portul Constanța ca să intrăm în Schengen, noi ce putere avem? România, e o halcă din care toți se bat să mai ia câte o bucată. Se vinde portul Constanța la olandezi. Ei ne spun că dacă nu le dăm portul, nu votează intrarea în Schengen. Ei au drept de veto. Noi am îndeplinit toate condițiile” au precizat recent, surse respectabile la interviurile acordate în spațiul public.

            Acest lucru se întîmplă după ce proiectul de lege care permite vânzarea gazelor naturale ale României din Marea Neagră pe nimic, pentru ca ulterior ţara noastră să le răscumpere la preţuri exorbitante de la companiile exploratoare, denumită legea offshore, a fost girată de coaliția de guvernare din care face parte PNL-PSD-UDMR.

Pe scurt, suntem în situaţia în care avem resurse naturale care ar putea să ne acopere necesarul nostru de consum, dar le vindem pe nimic pentru a le răscumpăra ulterior la un preţ exorbitant, impus de companiile exploratoare.

După anul 1989, au fost privatizate 7.726 de companii, iar rata de succes este mai mică de 25%. Adică, mai puţin de 25% din companiile privatizate mai sunt în viaţă. Efectul social al acestui fenomen este pierderea a două milioane de locuri de muncă.

Eşecul privatizărilor în România este din cauza coruptiei guvernelor din ultimii 30 de ani, a momentului ales dar si a formei aleasă de stat, respectiv vânzare directă.

Trebuie elaborată o Strategie Națională de menținere a portofoliului statului la companiile strategice și de maximizare a participațiilor statului la o serie de companii care trebuie declarate ”companii de siguranță națională”.

În perioadele de criză prețurile de vânzare scad, piața nu funcționează la parametrii optimi  și riscăm ca avuția națională să fie vândută la prețuri derizorii care poate să ne aducă în situația de a pierde controlul statului în domenii strategice, de siguranță națională.

Solicităm declanșarea unui referendum național prin care cetățenii să fie întrebați dacă doresc înstrăinarea activelor ori privatizarea Portului Constanța Hidroelectrica, CEC Bank, Tarom, Posta Română, CFR Marfă, Romgaz, CFR Calători, Transgaz, Nuclearelectrica, Compania Națională Aeroportul, etc.

Cum înstrăinarea acțiunilor statului la aceste companii este un atac la siguranța națională a României este necesară o lege care să interzică ori să suspende înstrăinarea activelor pe o perioadă de 5 ani altfel vor avea soarta altor privatizări eșuate și vor rămâne doar un nume pe o simplă bucată de hârtie.

Față de această situație vă adresăm următoarea interpelare:Opriti trădarea intereselor României! Nu vindeți Portul Constanța! Care este data la care veți iniția o lege care să interzică ori să suspende înstrăinarea activelor strategice pe o perioadă de 5 ani?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a prezentat sâmbătă, 12 octombrie, în cadrul evenimentului ”AUR pentru Oltenia”, candidații pentru alegerile parlamentare din judeţele Dolj, Mehedinţi, Gorj, Olt și Vâlcea. La eveniment au participat George Simion, președintele AUR, candidat la alegerile prezidenţiale, și Claudiu Târziu, europarlamentar AUR și […]
Nelu Tătaru, unul dintre cele mai toxice personaje din politica românească, vârful de lance al criminalilor care au dictat închiderea în case a românilor în timpul pandemiei, a ajuns pe mâna procurorilor DNA. Cum, la ordinul stăpânilor de la OMS, circul cu purtarea măștilor pe față […]
Petrișor Peiu, propunerea AUR pentru Ministerul Economiei Naționale, atrage atenția asupra faptului că săptămâna trecută guvernul PSD-PNL a anunțat o „mare victorie”: grupul energetic numărul 5 Rovinari, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, este gata să fie pus în funcțiune şi să fie conectat la Sistemul Energetic […]
“În ultimele săptămâni, a apărut în spațiul public o posibilă tranzacție comercială cu implicații profunde asupra securității energetice a României. Este vorba despre vânzarea companiei de furnizare de gaze și energie electrică E.ON România către compania maghiară de stat MVM, controlată direct de guvernul Viktor Orban. […]
Delegația AUR în Parlamentul European a susținut în această săptămână o conferință de presă în cadrul căreia au fost abordate teme privind viitorul european al Republicii Moldova, întârzierea procesului de aderare a României la Spațiul Schengen și restricțiile vamale impuse de Germania, precum și dublul standard […]
După scandalul Nordis, care a lovit puternic în PSD, astăzi vedem că unul dintre liderii PNL este prins într-un scandal de corupție. Sinistrul pandemiei Nelu Tătaru, cel care a condus ministerul sănătății și care a introdus alături de prietenul său Arafat sacii negri de plastic pentru […]