Acatrinei Dorel și Pușcașu Florin – întrebare parlamentară către Ministerul Energiei – Mina Crucea, ” Altarul de sacrificiu” unde are loc “Jertfa supremă” a mineritului român.

Către: Ministrului Energiei,

Domnului: Virgil Daniel Popescu

De la: Deputat Dorel-Gheorghe ACATRINEI

Deputat Lucian-Florin PUȘCAȘU

Circumscripția electorală nr.35, Suceava

Subiectul întrebării: MINA CRUCEA, “ALTARUL DE SACRIFICIU“ UNDE ARE LOC “JERTFA SUPREMĂ“ A MINERULUI ROMÂN

Domnule Ministru,

Faptul că România dispune de un ciclu industrial complet în industria nucleară este un avantaj strategic incomensurabil, în condițiile politicii externe actuale. Uraniul extras în România  ar putea alimenta reactoarele 1 și 2 de la Cernavodă  care sunt printre cele mai fiabile reactoare din lume, având printre cei mai buni factori de capacitate  de 88% în medie, fiind printre primele zece din lume.

Mina de uraniu de la Crucea, județul Suceava este un obiectiv strategic național și singura mină de uraniu încă activă din România. De aici, pleacă materia primă care alimentează Centrala Nucleară de la Cernavodă.

Lipsa investițiilor în tehnologie nouă și nedeclararea industriei uraniului ca domeniu strategic național prioritar pentru investiții au făcut ca, în ultimii 30 de ani, forța de munca să scadă de la 11.000 de salariați în anii ’90 la cca. 250 astăzi.

În ciuda evoluțiilor tehnologice, minereul de uraniu se extrage în continuare în România ca acum 30 ani: cu târnăcopul, picamerul, lopata și roaba. În prezent, un miner care lucrează la front în  abataj are un salariu  de aproximativ  2.500  de Iei, chiar dacă a ajuns la pragul pensionării. Discrepanța dintre salariile minerilor din exploatări și personalul TESA de la sediul central este uriașă.

Odată cu mina de la Crucea, dispare și mineritul de uraniu din România. În urmă ar putea rămâne o bombă socială, dar și una ecologică. Închiderea altor mine de uraniu din țară a lăsat fără locuri de muncă zeci de mii de români.

Condițiile de lucru dintr-o mină de uraniu sunt speciale. Pe lângă umezeală și frig, oamenii riscă să se expună la radon, de exemplu, un gaz descendent al uraniului, care, în timp, poate provoca cancer bronhopulmonar, după cum spun și medicii. De asta, minerii se pensionează de tineri, după 15 ani de activitate.

În data de 20.03.2021, m-am deplasat împreună cu domniî deputați George Nicolae Simion și Florin Lucian Pușcașu la Mina Crucea și am constatat că există de 4 zile un protest spontan, în sensul că 100 de mineri se află în subteran și nimeni din conducerea ministerului pe care îl conduceți sau a Companiei Naționale a Uraniului nu s-a deplasat la Crucea, județul Suceava pentru a sta de vorbă cu minerii.

Prima constatare a fost că nu exista un echipaj SMURD la sediul Minei Crucea, procedură obligatorie în astfel de situații. Contactat telefonic, Prefectul Județului Suceava ne-a spus că acest conflict a luat sfârşit și că putem să mergem acasă că treaba este rezolvată. Mai târziu, aveam să aflăm că Prefectul ne-a mințit.

Am găsit la Mina Crucea 100 de mineri, în subteran, care își strigau durerea.

Minerii reclamă drepturile din contractul colectiv de muncă și din contractul individual de muncă. Sunt restanțe salariale de 60 de zile, nu s-a acordat norma de hrană caldă din 2017, iar echipamentul de lucru, 2 rânduri anual, ca obligație ce rezultă din contractul colectiv de muncă, nu a fost acordat, fiind pusă în pericol viața minerilor. Mulți dintre mineri cumpără de la second-hand, blugi albaştri care înlocuiesc pantalonii de salopetă, aceștia fiind mai rezistenți la lucru în mină. De asemenea, nu se organizează transportului către locul de muncă a minerilor, conform contractului colectiv de muncă, aceştia făcând naveta cu mașini proprietate personală. Lipsesc utilajele de lucru, chiar și o simplă roabă pentru cărat minereu, lipsește un strungar de meserie, unitatea având echipamentul necesar pentru a prelucra anumite piese necesare pentru repararea pompelor de de apă, care, la rândul lor, sunt vechi de peste 40 ani.

Avînd nevoi medicale, minerii s-au deplasat la medic și au constatat că angajatorul nu plăteşte asigurările de sănătate. Am înțeles că angajatorul plăteşte CAS-uI nominal, la cerere, strict pentru cazurile grave de sănătate. Plinerii de la Nina Crucea au copii la școală și se plâng că nu au bani de mîncare și de rechizite și că au fost nevoiți să ia din banii copiilor, primiți de la bunici ori nași.

Domnule ministru, angajatorul are obligația  de plată a salariilor, de acordare  a normei de hrană, de a pune la dispoziție echipamentul de protecție, de a asigura dreptul la asigurări de sănătate și de a proteja locurile de muncă  din această industrie. Condi!iile de muncă și sănătate ale oamenilor care lucrează la Mina Crucea, într-un domeniu de importanță strategică, sunt inumane și inacceptabile.

Față de această situație vă adresez, domnule ministru, următoarele întrebări:

  1. Ce soluții pe termen scurt aveți pentru ca minerii de la Mina Crucea să-și încaseze restanțele salariale, să fie asigurată norma de hrană, să fie plătite asigurările medicale și să primească echipamentul de lucru?
2. Este clară necesitatea declarării industriei uraniului ca fiind de interes național. În cît timp veți face demersurile necesare pentru ca industria uraniului să fie recunoscută ca industrie de importanță strategică, iar Mina Crucea să fie trecută în subordinea Ministerului Apărării Naționale și finanțată din bugetul acestui minister?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Discursul președintelui AUR, George Simion, la ora 21:00, după închiderea secțiilor de vot pentru alegerile parlamentare. ”Mulțumim celor care au făcut eforturi astăzi și săptămâna trecută! La mulți ani, România! La mulți ani, români! Înainte de a începe orice se cuvine să amintim că astăzi este […]
În cadrul unei conferințe de presă, Georgiana Teodorescu, europarlamentar AUR și avocat, a prezentat mai multe cazuri de fraude electorale semnalate până în acest moment în cadrul scrutinului pentru alegerile parlamentare din data de 1 decembrie. “Aș vrea să încep prin a ura La mulți ani […]
Președintele AUR, George Simion, a declarat la Piatra Neamț, în ultima zi de campanie pentru alegerile parlamentare, că pe 24 noiembrie a avut loc o mare victorie a românilor, una pe care astăzi „instituțiile acestui stat care teoretic este democratic” încearcă să o oprească, să o […]
Președintele AUR, George Simion, a declarat, în cadrul unui discurs susținut la Bacău, că duminica trecută poporul român a trimis o adevărată declarație de independență față de regimul care ne-a condus în ultimele decenii, în ultimii 35 de ani. Liderul AUR a subliniat că de rezultatul […]
“Regimul Iohannis refuză să cedeze puterea, sfidând voința exprimată de popor prin vot. Apreciez profesionalismul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), care nu a susținut minciuna regimului Iohannis legată de o presupusă fraudare electronică. De asemenea, Autoritatea Electorală Permanentă a confirmat că nu au existat fraude care […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat joi, 28 noiembrie, la Timișoara, un eveniment de prezentare a soluțiilor pentru România. George Simion, președintele AUR, și-a început discursul aducând aminte de sacrificiul celor care în 1989 au aprins scânteia libertății noastre. “Astăzi stăm aici, pe Pământ Sfânt, […]