Acatrinei Dorel și Pușcașu Florin – întebare parlamentară către Ministerul Afacerilor Interne – La Suceava, permisul auto se obține în 6 luni, prefectul cheamă corupții la serviciu, iar polițiști cu un curs online devin examinatori. Cine răspunde?

Către: Ministrul Afacerilor Interne

Domnului Lucian Nicolae BODE

De la: Deputat Dorel Gheorghe ACATRINEI Deputat Lucian-Florin PUȘCAȘU

Circumscripția electorală nr.35, Suceava

Subiectul întrebării: La Suceava, permisul auto se obține în 6 luni, prefectul cheamă corupții la serviciu, iar polițiști cu un curs online devin examinatori. Cine răspunde?

Domnule Ministru,

Direcția Generală pentru Relațiile cu Instituțiile Prefectului este o  structură  de specialitate a aparatului central al Ministerului Afacerilor Interne, fără personalitate juridică, având com-petență în domeniul monitorizării, îndrumării metodologice și coordonării activității prefecților, subprefecților și a personalului din cadrul instituțiilor prefectului.

Mass-media locală din Suceava a publicat faptul că, în seara de 16 martie 2021, Alexandru Duțuc, șeful Serviciului Permise și Înmatriculări Suceava, a anunțat, pe un grup de WhatsApp în care sunt reprezentanți ai școlilor de șoferi și instructori auto din județ, faptul că examenele pentru categoriile C, D și E vor fi suspendate la data de 17 martie 2021.

“Bună seara! Din păcate mâine nu se susțin examenele pentru categoriile C, D, E. Candidații vor fi reprogramați pentru o dată ulterioară care vă va fi comunicată din timp pe acest grup. Ne cerem scuze pentru neplăcerile create“, a scris  Alexandru Duțuc, pe grupul de WhatsApp.

Decizia lui Alexandru Duțuc vine după ce acesta a constatat că nu sunt soluții concrete pentru a avea cu cine lucra, în special pe partea de examinare la proba de traseu. După ce examinatorii puși sub acuzare de DNA au primit din partea procurorilor interdicție de a-și exercita profesia, se pare că Alexandru Duțuc nu a primit niciun răspuns concret de la fo-rurile superioare privind detașarea de cadre ori alte soluții care să evite blocajul iminent din instituție. Cel puțin în privința examenelor pentru categoriile de șoferi profesioniști, programările vor depăși în curând termenul limită de 6 luni.

În momentul de față, la Serviciul Permise și Înmatriculări Suceava sunt șapte examinatori, dintre care doar șase sunt disponibili. Dintre cei șase, patru sunt recent detașați de la Inspectoratul de Poliție Județean Suceava. Acești patru polițiști au urmat un curs de perfecționare(???), iar unul și-a manifestat deja intenția de a se întoarce pe postul ocupat anterior. Inițial, se vorbea de două serii de câte patru polițiști care urmau să fie detașați la Serviciul Permise și Înmatriculări Suceava. Se pare însă că această a doua serie a câte patru oameni a fost amânată sau chiar nu mai este luată în calcul.

Prefectul județului Suceava, lulian Cimpoeșu, a susținut o conferință de presă împreună cu șeful Serviciului de Permise și Înmatriculări Auto, Alexandru Duțuc.

Potrivit presei locale, „Useristul care conduce Prefectura Suceava și-a asumat public, în această  conferință, decizia  repunerii în funcție a polițiștilor despre care procurorii spun că ar fi lucrat la „fabrica  de permise“ coordonată  de comisarul-șef  Radu Obreja. Direct și indirect, prefectul a recunoscut că  nu are alte soluții ca să  rezolve  problema  lipsei de personal cu care se confruntă Serviciul de Permise Auto. Probabil că universul oficialului s-a prăbuşit când a aflat că DNA I-a lăsat și fără penalii pe care voia să îi readucă  la examinările auto. Spunea prefectul lulian Cimpoeșu, în conferința  de presă de ieri, că și cei care au dat șpagă se fac la rândul  lor  vinovați.  Domnul  lulian Cimpoeșu nu are experiență  politică, nu are experiență  în management  administrativ și, astăzi, s-a văzut treaba asta. S-a văzut mai ales când a început să explice în fața presei că a fost coordonatorul campaniei „Fără penali în funcții publice“.

Domnule ministru, considerați că decizia Prefectului de Suceava de a repune în funcție polițiștii cercetați de DNA care ar fi lucrat la „fabrica de permise Suceava“ care a determinat DNA să dea într-o oră de la declarația Prefectului o Ordonanță de extindere a măsurilor asiguratorii cu „măsura interdicției exercitării funcției în care a fost săvîrșită infracțiunea“ este compatibilă cu standardele pe care trebuie să Ie îndeplinească funcția de prefect?

Considerați normal, domnule ministru, ca înainte de a ajunge într-o funcție publică să fii coordonatorul așa-zisului program „fără penali în funcții publice“ și după instalarea în fotoliul de prefect să fii coordonatorul programului „cu penali în funcții publice”? Dubla măsură în discursul prefectului nu trebuie sancționată?

Ce este mai grav, domnule ministru, ca examinarea la concursul pentru permisul au -to să fie făcută de examinatori corupți sau de examinatori necompeten!i. cu un curs de calificare online, la activ?

Din mass-media locală aflăm că subprefectul județului Alexandru-Marian Salup-Rusu, care coordonează Serviciul de Înmatriculări și Permise auto este de profesie asistent medi-cal. Aveți o strategie prin care ii atribuiți activități de tip SMURD domnului subprefect? Pa-cientul pe care îl ave!i în vedere pentru resuscitare este Prefectura Suceava sau Serviciul de Permise și înmatriculări Auto? Toate aceste lucruri  se întâmplă în timp ce cetățeniî care doresc un permis auto sunt, timp de 6 luni, la ATI!

În altă ordine de idei și având în vedere că, recent, a luat foc Palatul Administrativ Suceava, mai precis mansarda acestuia, fiind în prezența unei mansardări care nu a fost proiectată de arhitectul inițial al clădirii, cu un aviz IGSU nelegal, se pune întrebarea fireas-că, de ce mai întîrziați trimiterea Corpului de Control al MAI la Suceava? Acoperiți pe cine-va?

Vă rugăm să ne răspundeți ce conține raportul de monitorizare al MAI la adresa prefectului de Suceava în legătură cu deciziile și declarațiile nefericite ale acestuia?

Față de această situație solicităm să răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Cum veți rezolva situația de la Serviciul de Înmatriculări și Permise Suceava?
  2. Dacă veți înainta un raport către primul ministru cu privire la decizia Prefectului de a chema penalii la serviciu și dacă veți cere demiterea acestuia?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR
Ratarea aderării la Spațiul Schengen este un eșec monumental de politică externă al Președintelui Iohannis și al Guvernului Ciucă. Pentru români, este o trezire cruntă la realitate și o dovadă în plus că umilința, compromisurile, lașitatea și impostura nu sunt instrumente cu care să poată fi […]
Adresată:  Domnului Nicolae-Ionel CIUCĂ, prim-ministru al României                    Domnului Lucian ROMAȘCANU, ministru al Culturii De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 07/12/2021 Obiectul întrebării: […]
Deputatul AUR, Dumitru-Viorel Focșa, a declarat că AUR a inițiat un proiect de lege care a fost în această săptămâna dezbătut în Comisia pentru Energie de la Senat și care prevede fuziunea dintre 2 coloși de producere a energiei electrice: CE Oltenia și Hidroelectrica. Potrivit deputatului […]
Deputatul AUR, Antonio Andrușceac, a declarat, în cadrul conferinței săptămânale de presă, că AUR își dorește să vadă în bugetul de stat și acele proiecte benefice pentru țară pe care le va depune opoziția. Liderul deputaților AUR a precizat că AUR se va opune unui buget […]
Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, a declarat, în cadrul conferinței de presă săptămânale, că pretextul invocat de Cancelarul Austriei că prin România sau din România există fluxuri masive de imigranți ilegal este unul rușinos din punctul de vedere al AUR. Liderul […]
Adresată:  Domnului Nicolae-Ionel CIUCĂ, prim-ministru al României                    Domnului Lucian ROMAȘCANU, ministru al Culturii De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 07/12/2021 Obiectul întrebării: […]