Către: Prim-Ministrul
Domnului Florin Cîțu
De la: Deputat Dorel Gheorghe ACATRINEI
Deputat Lucian-Florin PUȘCAȘU
Circumscripția electorală nr.35, Suceava
Subiectul interpelării: Demiterea prefectului de Suceava pentru decizia de a chema la serviciu penalii de la înmatriculări auto, în condiții de contradictorialitate cu DNA
Domnule Prin-ministru,
Mass-media locală din Suceava a publicat faptul că, în seara de 16 martie 2021, Alexandru Duțuc, șeful Serviciului Permise și Înmatriculări Suceava a anun-țat, pe un grup de WhatsApp în care sunt reprezentanți ai școlilor de șoferi și in-structori auto din județ, faptul că examenele pentru categoriile C,D și E vor fi sus-pendate la data de 17 martie 2021.
“Bună seara! Din păcate mâine nu se susțin examenele pentru categoriile C, D, E. Candidații vor fi reprogramați pentru o dată ulterioară care vă va fi comuni-cată din timp pe acest grup. Ne cerem scuze pentru neplăcerile create”, a scris Alexandru Duțuc, pe grupul de WhatsApp.
Decizia lui Alexandru Duțuc vine după ce acesta a constatat că nu sunt soluții concrete pentru a avea cu cine lucra, în special pe partea de examinare la proba de traseu. După ce examinatorii puși sub acuzare de DNA au primit din par-tea procurorilor interdicție de a-și exercita profesia, se pare că Alexandru Duțuc nu a primit niciun răspuns concret de la forurile superioare privind detașarea de cadre ori alte soluții care să evite blocajul iminent din instituție. Cel puțin în privința ex-amenelor pentru categoriile de șoferi profesioniști, programările vor depăși, în curând, termenul limită de 6 luni. În momentul de față, la Serviciul Permise și Înmatriculări Suceava sunt șapte examinatori, dintre care doar șase sunt disponi-bili. Dintre cei șase, patru sunt recent detașați de la Inspectoratul de Poliție Județean Suceava. Acești patru polițiști au urmat un curs de perfecționare(???), iar unul și-a manifestat deja intenția de a se întoarce pe postul ocupat anterior.
Inițial, se vorbea de două serii de câte patru polițiști care urmau să fie de-tașați la Serviciul Permise și Înmatriculări Suceava. Se pare însă că această a doua serie a câte patru oameni a fost amânată sau chiar nu mai este luată în calcul.
Prefectul județului Suceava, Iulian Cimpoeșu, a susținut o conferință de presă împreună cu șeful Serviciului de Permise și Înmatriculări Auto, Alexandru Duțuc.
Potrivit presei locale, “Useristul care conduce Prefectura Suceava și-a asumat public, în această conferință, decizia repunerii în funcție a polițiștilor despre care procurorii spun că ar fi lucrat la „fabrica de permise” coordonată de comisarul-șef Radu Obreja. Direct și indirect, prefectul a recunoscut că nu are alte soluții ca să rezolve problema lipsei de personal cu care se confruntă Serviciul de Permise Auto. Probabil că universul oficialului s-a prăbușit când a aflat că DNA l-a lăsat și fără penalii pe care voia să îi readucă la examinările auto. Spunea prefectul Iulian Cimpoeșu, în conferința de presă de ieri, că și cei care au dat șpagă se fac la rândul lor vinovați. Domnul Iulian Cimpoeșu nu are experiență politică, nu are ex-periență în management administrativ și, astăzi, s-a văzut treaba asta. S-a văzut mai ales când a început să explice în fața presei că a fost coordonatorul campaniei „Fără penali în funcții publice”.
Domnule prim-ministru, considerați că decizia prefectului de Suceava de a repune în funcție polițiștii cercetați de DNA care ar fi lucrat la “fabrica de permise Suceava” care a determinat DNA să dea, într-o oră de la declarația prefectului, o Ordonanță de extindere a măsurilor asiguratorii cu “măsura interdicției exercitării funcției în care a fost săvârșită fapta” este compatibilă cu standardele pe care trebuie să le îndeplinească funcția de prefect?
Considerați normal, domnule prim-ministru, ca, înainte de a ajunge într-o funcție publică, să fii coordonatorul așa-zisului program “fără penali în funcții pub-lice” și după instalarea în fotoliul de prefect să fii coordonatorul programului “cu penali în funcții publice”? Dubla măsură în discursul prefectului nu trebuie sancționată?
Ce este mai grav, domnule prim-ministru, ca examinarea la concursul pentru permisul auto să fie făcută de examinatori corupți sau de examinatori necompetenți, cu un curs de calificare online la activ?
Față de această situație solicităm să răspundeți la următoarea interpelare pe două componente:
1. Cum veți rezolva situația de la Serviciul de Înmatriculări și Permise Suceava și dacă aveți în vedere trimiterea corpului de control al Guvernului la Prefectura Suceava?
2. Când veți lua decizia demiterii Prefectului de Suceava și dacă considerați necesară lansarea unui nou program ”fără incompetenți în funcții publice ”?
Nu există răspunsuri