Acatrinei Dorel și Pușcașu Florin – interpelare către Guvernul României – Eliminați taxa de raft din hipermarketuri și introduceți lanțul scurt de aprovizionare, în locul unor măsuri electorale de reducere a adaosului comercial care, oricum, nu sunt suportate de retaileri.

Adresată: Domnului Prim-Ministru al Guvernului României, Marcel Ciolacu

De către:  Deputat ACATRINEI Dorel-Gheorghe, deputat PUȘCAȘU Lucian-Florin

      circumscripția electorală nr. 35, Suceava

Obiectul interpelării: Eliminați taxa de raft din hipermarketuri și introduceți lanțul scurt de aprovizionare, în locul unor măsuri electorale de reducere a adaosului comercial care, oricum, nu sunt suportate de retaileri.

Domnule Prim-Ministru,

                Guvernul României vrea să oblige toți actorii de pe lanțul cuprins între procesator și marile rețele comerciale să reducă adaosul comercial la câteva alimente de bază, pentru a încerca să scadă inflația sub două cifre în acest an și să reducă povara coșului alimentar pentru românii pentru care această cheltuială reprezintă până la o treime din cheltuielile totale lunare! Acest model de reducere a adaosului comercial nu este foarte întâlnit în celelalte state europene. Alte state au redus taxa pe valoarea adăugată sau au intensificat controalele la retaileri.

Forța de negociere a producătorilor noștri, în raport cu marile magazine este una scăzută. Prin aceast comportament economic al marilor retaileri se distorsionează clar concurența și se crează probleme produselor agricole procesate de industria agroalimentară românească și asta duce la inexistența produselor românești pe rafturile supermarketurilor. Este necesară modificarea felului în care comercianții îi facturează pe producătorii români.

Consumatorul trebuie să înțeleagă că prețul de la raft nu este crescut de producător sau de procesator, ci cea mai mare parte a profitului ajunge la comerciant. De exemplu, facturăm la preț de listă un produs cu 10 lei, iar ulterior, la sfârșit de lună, ne trezim că am încasat de fapt, prin diverse tertipuri ale hipermarketurilor, care ne facturează tot felul de taxe, bugete de sume fixe, costul produsului, discounturi și alte taxe ajungem să încasăm 5,5 lei, din prețul de 10 lei facturat inițial, în timp ce retailerul îl vinde cu 12 lei. Ceea ce înseamnă că, diferența de bani de la 5,5 lei la 12 lei ajunge în buzunarul supermarketului. Din această schemă are de pierdut atât producătorul nostru, cât și consumatorul care plătește un preț mult prea mare.

Propunem eliminarea taxelor de raft, iar comerciantul trebuie să factureze producătorului doar prețul de achiziție, fără să mai adauge alte tipuri de taxe de raft.

Producătorii pot da discounturi hipermarketurilor în funcție de volumul produselor vândute sau pot negocia transparent un adaos comercial fix. Este necesar să aducem la același nivel de condiții, prin prețul de achiziție pe toți producătorii, importatorii și furnizorii de marcă proprie.

Prin eliminarea a taxelor de raft, se coboară nivelul de formare a prețului la raft, și va contribui la distribuirea echitabilă a valorii adăugate pe filiera de produs. Mai exact, producătorul va încasa puțin mai mult și va avea asigurat câștigul, în timp ce comerciantul va încasa mai puțin, dar va avea asigurată marja de profit.

Producătorii români devin astfel, atractivi pentru că ajung la un nivel de competitivitate relativ egal cu cel al importatorilor, ceea ce va genera creșterea cererii de produse românești din partea consumatorilor.

În aceste condiții producătorii vor fi încurajați să investească și să-și dezvolte afacerile și vom avea o dezvoltare a industriei agroalimentare în ansamblul ei.

Solicităm eliminarea tuturor taxelor de raft și introducerea conceptului de lanț scurt de aprovizionare și o etichetare corectă a provenienței, originii, la produsele proaspete: carne, ouă, legume, fructe și lapte, pentru că nu trebuie să inducem în eroare consumatorul și trebuie să-l lăsăm, ca un liber arbitru, să aleagă produse românești de calitate și să nu mai finanțăm agricultura și industria agroalimentară a altor state.

Domnule Prim-Ministru, în loc să produceți o nouă distorsionare a pieței prin forțarea micșorării adaosului comercial care nu va fi suportat de retaileri, solicităm să scoateți legea L223/2022, inițiată de parlamentarii AUR, din sertarele Camerei Deputatilor, să dați aviz pozitiv al Guvernului României și să o treceți prin Parlament!

Față de această situație vă adresăm următoarea interpelare:

Aveți în vedere eliminarea taxei de raft din hipermarketuri și introducerea lanțului scurt de aprovizionare în locul unor măsuri electorale de reducere a adaosului comercial care nu sunt suportate de retaileri?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Adresată:  Domnului Sándor PETRES, prefect al județului Harghita De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/09/2023 Obiectul întrebării: Acțiunile Instituției Prefectului din județul Harghita […]
Adresată: Domnului Tudorel ANDREI, Președinte al Institutului Național de Statistică De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/09/2023 Obiectul întrebării: Distribuția pe localități a […]
Adresată: Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Preşedintelui ANPM Laurențiu-Alexandru PĂȘTINARU, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor Mircea FECHET   De către: Senator Andrei BUSUIOC  Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/09/2023 Obiectul întrebării: Perioada de stocare și de prelucrare maximă […]
Adresată: Domnului Ministru al Apărării, Angel TÎLĂR, De către: Senator AELENEI Evdochia Circumscripția: nr. 14, Constanţa Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Ședința Senatului din data de: 27.09.2023 Obiectul întrebării: protejarea cetățenilor județului Constanța Stimate domnule Ministru,           Mă adresez dumneavoastră în contextul războiului nemilos al […]
Adresată: Autorității de Supraveghere Financiară, Președintelui Nicu Marcu De către: Senator Andrei BUSUIOC  Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/09/2023 Obiectul întrebării: Companiile de reasigurări Stimate domnule Președinte Nicu Marcu, Printre principalele modalități de protecție împotriva unor pierderi financiare considerabile […]
Adresată: Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, ministrul afacerilor externe Doamnei Simona BUCURA-OPRESCU, ministrul muncii și solidarității sociale Doamnei Ligia DECA, ministrul educației Domnului Alexandru RAFILA, ministrul sănătății De către Domnul senator: Dorinel COSMA Circumscripția electorală: Nr. 7, Botoșani Grupul Parlamentar: A.U.R. Ședința Senatului din data de: 27.09.2023 Obiectul […]