Acatrinei Dorel și Pușcașu Florin – interpelare către Guvernul României – Eliminați taxa de raft din hipermarketuri și introduceți lanțul scurt de aprovizionare, în locul unor măsuri electorale de reducere a adaosului comercial care, oricum, nu sunt suportate de retaileri.

Adresată: Domnului Prim-Ministru al Guvernului României, Marcel Ciolacu

De către:  Deputat ACATRINEI Dorel-Gheorghe, deputat PUȘCAȘU Lucian-Florin

      circumscripția electorală nr. 35, Suceava

Obiectul interpelării: Eliminați taxa de raft din hipermarketuri și introduceți lanțul scurt de aprovizionare, în locul unor măsuri electorale de reducere a adaosului comercial care, oricum, nu sunt suportate de retaileri.

Domnule Prim-Ministru,

                Guvernul României vrea să oblige toți actorii de pe lanțul cuprins între procesator și marile rețele comerciale să reducă adaosul comercial la câteva alimente de bază, pentru a încerca să scadă inflația sub două cifre în acest an și să reducă povara coșului alimentar pentru românii pentru care această cheltuială reprezintă până la o treime din cheltuielile totale lunare! Acest model de reducere a adaosului comercial nu este foarte întâlnit în celelalte state europene. Alte state au redus taxa pe valoarea adăugată sau au intensificat controalele la retaileri.

Forța de negociere a producătorilor noștri, în raport cu marile magazine este una scăzută. Prin aceast comportament economic al marilor retaileri se distorsionează clar concurența și se crează probleme produselor agricole procesate de industria agroalimentară românească și asta duce la inexistența produselor românești pe rafturile supermarketurilor. Este necesară modificarea felului în care comercianții îi facturează pe producătorii români.

Consumatorul trebuie să înțeleagă că prețul de la raft nu este crescut de producător sau de procesator, ci cea mai mare parte a profitului ajunge la comerciant. De exemplu, facturăm la preț de listă un produs cu 10 lei, iar ulterior, la sfârșit de lună, ne trezim că am încasat de fapt, prin diverse tertipuri ale hipermarketurilor, care ne facturează tot felul de taxe, bugete de sume fixe, costul produsului, discounturi și alte taxe ajungem să încasăm 5,5 lei, din prețul de 10 lei facturat inițial, în timp ce retailerul îl vinde cu 12 lei. Ceea ce înseamnă că, diferența de bani de la 5,5 lei la 12 lei ajunge în buzunarul supermarketului. Din această schemă are de pierdut atât producătorul nostru, cât și consumatorul care plătește un preț mult prea mare.

Propunem eliminarea taxelor de raft, iar comerciantul trebuie să factureze producătorului doar prețul de achiziție, fără să mai adauge alte tipuri de taxe de raft.

Producătorii pot da discounturi hipermarketurilor în funcție de volumul produselor vândute sau pot negocia transparent un adaos comercial fix. Este necesar să aducem la același nivel de condiții, prin prețul de achiziție pe toți producătorii, importatorii și furnizorii de marcă proprie.

Prin eliminarea a taxelor de raft, se coboară nivelul de formare a prețului la raft, și va contribui la distribuirea echitabilă a valorii adăugate pe filiera de produs. Mai exact, producătorul va încasa puțin mai mult și va avea asigurat câștigul, în timp ce comerciantul va încasa mai puțin, dar va avea asigurată marja de profit.

Producătorii români devin astfel, atractivi pentru că ajung la un nivel de competitivitate relativ egal cu cel al importatorilor, ceea ce va genera creșterea cererii de produse românești din partea consumatorilor.

În aceste condiții producătorii vor fi încurajați să investească și să-și dezvolte afacerile și vom avea o dezvoltare a industriei agroalimentare în ansamblul ei.

Solicităm eliminarea tuturor taxelor de raft și introducerea conceptului de lanț scurt de aprovizionare și o etichetare corectă a provenienței, originii, la produsele proaspete: carne, ouă, legume, fructe și lapte, pentru că nu trebuie să inducem în eroare consumatorul și trebuie să-l lăsăm, ca un liber arbitru, să aleagă produse românești de calitate și să nu mai finanțăm agricultura și industria agroalimentară a altor state.

Domnule Prim-Ministru, în loc să produceți o nouă distorsionare a pieței prin forțarea micșorării adaosului comercial care nu va fi suportat de retaileri, solicităm să scoateți legea L223/2022, inițiată de parlamentarii AUR, din sertarele Camerei Deputatilor, să dați aviz pozitiv al Guvernului României și să o treceți prin Parlament!

Față de această situație vă adresăm următoarea interpelare:

Aveți în vedere eliminarea taxei de raft din hipermarketuri și introducerea lanțului scurt de aprovizionare în locul unor măsuri electorale de reducere a adaosului comercial care nu sunt suportate de retaileri?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat astăzi, la Bruxelles, că au trecut trei zile de la închiderea urnelor și, totuși, președintele AEP Toni Greblă refuză să explice de ce nu se anunță rezultatele finale. „Încercăm să înțelegem cum e posibil ca […]
Adrian Axinia, deputat AUR, a atras atenția, în cadrul unei declarații susținută la Bruxelles, asupra numărului uriaș de voturi declarate nule atât la alegerile europarlamentare, cât și la cele locale. „România este un stat capturat, iar puterea politică de la București, efectiv, a asasinat democrația. Spun […]
Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, susține că democrația este pusă sub semnul întrebării, în contextul în care 5% din voturile românilor exprimare la alegerile europarlamentare au fost anulate. „Într-un stat condus de hoți, nu se putea altfel decât ca aceste alegeri să fie fraudate, pornind de la […]
AUR a reușit la alegerile din 9 iunie un scor istoric. După doar 4 ani de la înființare, AUR este a doua forță politică a României după alianța comasaților. Am reușit ca în 4 ani de zile aproape să ne triplăm numărul de voturi obținute, de […]
Au trecut mai bine de 15 ore de când s-au închis urnele, iar Biroul Electoral Central refuză să publice rezultate parțiale oficiale. Între timp, sunt răspândite date neverificate, care induc intenționat lumea în eroare. Pe site-uri specializate sunt încărcate procese verbale neverificate, fără să se fi […]
Georgiana Teodorescu, candidat AUR, a prezentat duminică, 9 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, susținută la sediul din Alianței pentru Unirea Românilor, noi informații privitoare la fraudele electorale care se află astăzi în desfășurare. ”Prima și cea mai gravă despre care am aflat recent și […]