Deputatul AUR Valeriu Munteanu a primit un răspuns oficial din partea Ministerului Energiei, în care se recunoaște în mod explicit că proiectele energetice de interes național ale României sunt sistematic blocate în instanță de organizații neguvernamentale cu agende ideologice sau externe, în special în domeniile mineritului, hidroenergiei și infrastructurii critice.
Potrivit documentului transmis, numeroase investiții hidroenergetice esențiale pentru securitatea energetică a țării sunt înghețate sau întârziate nejustificat:
- Amenajarea hidrotehnică a râului Jiu – sectorul Livezeni-Bumbești, o investiție finalizată în proporție de 90%, a fost oprită printr-o decizie judecătorească ce a anulat acordul de mediu;
- Hidrocentrala Răstolița, proiect cu investiții de peste 1,4 miliarde lei, se află într-un blocaj similar;
- Alte proiecte strategice afectate sunt: AHE Cerna-Belareca, AHE Surduc-Siriu, AHE Pașcani, precum și treptele din cadrul amenajărilor de pe râul Olt: Câineni, Racovița, Lotrioara, în sectorul Cornetu–Avrig.
Toate aceste investiții, deși începute în ultimele decenii și adesea realizate în proporții semnificative, sunt victime ale unui cadru birocratic și judiciar care permite tergiversarea nelimitată a proiectelor de importanță națională, în special prin:
- proceduri greoaie de avizare și autorizare;
- dificultăți în obținerea acordurilor de mediu;
- litigii repetate și prelungite, inițiate cu rea-credință de ONG-uri care invocă pretexte ecologice;
- probleme legate de regimul terenurilor (exproprieri, conversii de păduri etc.).
Ministerul Energiei a confirmat că în fața acestui fenomen a fost lansat un proiect legislativ strategic, aflat în consultare publică, care urmărește deblocarea și accelerarea finalizării proiectelor hidroenergetice începute de zeci de ani.
AUR – este nevoie urgent de o lege națională de protecție a investițiilor strategice
Deputatul AUR Valeriu Munteanu consideră că răspunsul Ministerului Energiei confirmă oficial existența unui sabotaj sistematic împotriva dezvoltării energetice a României, în care anumite ONG-uri, adesea finanțate din surse externe și animate de interese ideologice, folosesc justiția ca armă împotriva interesului public.
„Este pentru prima dată când un minister admite deschis că proiecte strategice de miliarde de lei sunt blocate de ONG-uri care acționează cu rea-credință. Investiții esențiale, zac abandonate în timp ce românii plătesc energie tot mai scumpă și importăm electricitate. În numele unui ecologism radical și ideologizat, ni se sabotează viitorul energetic. România nu-și mai permite acest lux toxic”, a declarat deputatul AUR Valeriu Munteanu.
Este imperioasă adoptarea imediată a unei legi pentru protejarea obiectivelor strategice de importanță națională. AUR solicită public:
- Adoptarea în regim de urgență a proiectului legislativ anunțat de Ministerul Energiei, privind finalizarea accelerată a investițiilor hidroenergetice strategice.
- Includerea în lege a unui mecanism clar de respingere a acțiunilor în instanță formulate cu rea-credință.
- Posibilitatea ca statul să solicite despăgubiri de la ONG-urile care au blocat ilegal proiecte, prin acțiuni judiciare repetate sau abuzive.
- Definirea legală a „interesului național energetic” ca prioritate strategică de rang superior în analiza riscurilor de mediu.
- Limitarea duratei proceselor privind proiectele de interes național – pentru a preveni sabotajul prin întârziere.
Comments are closed