Gheorghe Piperea, europarlamentar AUR: „Dacă libertatea de opinie este la cote joase, similare totalitarismelor, este pentru că cele două comisii von der Leyen au înghețat-o și încarcerat-o din 2019”

Europarlamentarul AUR, Gheorghe Piperea, a susținut luni, 7 iulie, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, moțiunea de cenzură împotriva Comisiei Europene condusă de Ursula von der Leyen, urmând ca votul să fie programat pentru ziua de joi, 10 iulie. 

Eurodeputatul a criticat în termeni duri lipsa de transparență, concentrarea abuzivă a puterii și eșecurile majore ale Comisiei în gestionarea fondurilor europene, a crizei migranților ilegali și a pandemiei, arătând că actuala conducere a instituțiilor europene se îndepărtează periculos de la principiile democratice fundamentale.

„Moțiunea de cenzură este un instrument constituțional menit a consolida democrația. Nu este o problemă, e șansa unei soluții.

Moțiunea de azi vorbește despre fapte grave, incontestabile, și despre principii cruciale încălcate.

Lipsa de transparență și încălcarea autorității justiției sunt probate de o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene și omisiunea Comisiei Europene de a o executa.

Despre ineficiența cheltuirii banilor publici din Mecanismul de Redresare și Reziliență vorbesc rapoarte recente ale Curții Europene de Conturi.

Ocolirea dezbaterii și a deciziei în Parlamentul European este motivul pentru care Parlamentul a luat de a da în judecată Comisia la CJUE.

În decursul ultimilor 6 ani, Comisia a preluat abuziv atribuții ale statelor membre, a ocolit Parlamentul în deciziile majore și a încălcat separarea puterilor.

Concentrarea nedemocratică a deciziei în mâinile președintei CE este contrară principiului echilibrului și distribuțiilor puterii.

Procesul decizional a devenit opac și discreționar și ridică azi temeri de abuz și corupție.

Costul obsesiilor birocrației UE, cum ar fi schimbarea climatică, a fost uriaș. Economic, a crescut numărul falimentele oamenilor simpli și ale antreprenorilor și au apărut riscuri de faliment suveran al statelor membre UE.

Fragmentarea pieței unice și dublul standard au adâncit falia între regiunile UE. Puținii bani atrași de România prin PNRR se duc pe importuri, iar nu în dezvoltarea sustenabilă în România. Migrația scăpată de sub control a amorsat bombe sociale. Povara preluării migranților trece la statele mai puțin dezvoltate – ce se întâmplă acum la granița Germaniei cu Polonia este un scandal, dar curând va deveni o obișnuință.

În timp ce sărăcia și regresul educațional au devenit endemice, unii dintre decidenții politici și partenerii lor comerciali și-au pierdut integritatea – dacă au avut-o vreodată. În timp ce majoritatea era în suferință, în pandemie, alții își sporeau averile prin afaceri de stat. Nu crizele distrug lumea, ci lăcomia celor care le monetizează! Industria fricii e una dintre cele mai profitabile afaceri ale lumii. De aceea, frica s-a răspândit mai repede decât agentul patogen al pandemiei.

Pe baza fricii, contractele din bani publici nu se mai fac la scenă deschisă, ci în spatele cortinei.
Dacă europenii și, în special, românii, o duc mai rău decât în 2019 este pentru că ambele comisii von der Leyen au eșuat.

Moțiunea de azi invită poporul european la reflecție.

Provin dintr-o țară cu o experiență de 45 de ani de totalitarism. Vă asigur că niciun cetățean al statelor aflate cândva în sfera de influență a URSS nu vrea să retrăiască acele vremuri. Refuzăm modelul sovietic și, deopotrivă, modelul chinezesc sau rusesc de azi.

Dacă libertatea de opinie este la cote joase, similare totalitarismelor, este pentru că cele două comisii von der Leyen au înghețat-o și încarcerat-o din 2019 încoace. Dacă UE este în regres democratic, generând lideri care sunt imitatori ai lui Xi Jinping și epigoni ai lui Putin, este din cauza Ursulei von der Leyen.

UE poate redeveni tărâmul democrației și al libertății, dar pentru asta trebuie să ne primenim casa și să schimbăm urgent administratorul. Suntem toți într-u autobuz care se îndreaptă cu 200 km/oră într-un zid, iar șoferul este beat. Trebuie să schimbăm rapid șoferul și să schimbăm fundamental traiectoria.

În ciuda oricăror piedici, vocea poporului s-a făcut auzită. Ne aflăm azi în casa celor 450 de milioane de cetățeni UE – ei au cerut să deschidem ferestrele și să o aerisim. Ei vor azi răspunsuri, iar nu propagandă.

Așa cum a zis Churchill, acesta nu este începutul sfârșitului, este mai mult: este sfârșitul unui început” a susținut Gheorghe Piperea în plenul Parlamentului European.

Distribuie acest articol!