Adresată: Doamnei Natalia-Elena INTOTERO, Ministru al Culturii
Domnului Attila-Zoltán CSEKE, Ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației
De către: Senator Costache CHERTIF
Circumscripția electorală: Nr. 26, Maramureș
Obiectul întrebării: Situația alarmantă a fostei Închisori Pitești și necesitatea protejării acestui sit memorial de importanță națională și internațională
Stimată doamnă ministru al Culturii,
Stimate domnule ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației,
Prin prezenta, vă aduc la cunoștință preocupările exprimate în recenta scrisoare deschisă a domnului profesor Cosmin Budeancă, redactor-șef al revistei Memoria – Revista gândirii arestate, precum și ale Fundației Memorialul Închisoarea Pitești și a semnatarilor petițiilor publice (peste 1.600 de persoane în România și 500 la nivel internațional), privind soarta clădirii fostei Închisori Pitești, un simbol al represiunii comuniste și al rezistenței anticomuniste.
Folosesc ocazia pentru a sublinia o dată în plus importanța acestui loc pentru memoria națională. Închisoarea de la Pitești a fost construită în 1941, fiind la acea vreme cea mai modernă închisoare din țară. După 1944, aici au fost aduși deținuți politici din întreg spectrul politic. Între 1949 şi 1951, autoritățile comuniste au aplicat aici acțiunea violentă cunoscută azi drept „Experimentul/Fenomenul Pitești”. Peste 600 de studenți au fost torturați pentru a-şi denunța activitățile anticomuniste, au fost forțați să se dezică de familiile şi prietenii lor şi să renunțe la valorile morale. În final, pentru a demonstra că au devenit oameni noi şi că au lăsat trecutul în urmă, erau forțați să devină agresori pentru alte victime.
Conform informațiilor din scrisoare:
1.În anul 2022, un apel public a oprit demolarea unei părți a complexului, iar în 2023, documentația pentru includerea întregului sit în Lista Monumentelor Istorice de categoria A a fost depusă.
2. Primăria Pitești a achiziționat unul dintre corpuri, promițând conservarea sa ca spațiu muzeal, dar prin Hotărârea Consiliului Local nr. 429/17.10.2024, acesta a fost schimbat cu Apă Canal 2000 SA, fiind trecut în domeniul privat.
3. Compania a început lucrări de renovare (inclusiv pe fațadă și în subsol), riscând să altereze elemente istorice unice, printre care zonele asociate direct cu Fenomenul Pitești și tortura aplicată deținuților politici.
4. Deși complexul este pe Lista Indicativă UNESCO a României, statutul său de protecție rămâne ambiguu în lipsa unei declarații oficiale.
În acest context, având în vedere cele prezentate mai sus, vă adresez respectuos rugămintea să-mi transmiteți:
1.Ce măsuri va lua Ministerul Culturii pentru a asigura respectarea legilor privind protecția monumentelor istorice (Legea 422/2001, Legea 182/2020) și va verifica dacă schimbul de imobile a respectat dreptul de preempțiune al statului?
2. Cum intenționați să interveniți pentru a opri modificările nesupervizate ale clădirii și a garanta integritatea sa memorială, inclusiv a subsolului, unde au avut loc evenimente tragice?
3. Ce pași concreti vor fi întreprinși pentru a include oficial Închisoarea Pitești pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO și pentru a asigura fonduri necesare conservării?
4. Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației va verifica legalitatea tranzacției și conformitatea cu legislația privind administrarea bunurilor publice, inclusiv art. 8 din Legea 213/1998 privind inalienabilitatea bunurilor cu valoare culturală?
Comments are closed