Răzvan Biro – Întrebare parlamentară – Prin PNRR, sistemul de educaţie avea o şansă de a se reforma din temelii

Adresată:

Domnului Daniel-Ovidiu DAVID, Ministru, Ministerul Educației și Cercetării

De către: Deputat Răzvan Daniel BIRO

Circumscripția electorală: nr. 28 Mureș

Grup parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Ședința Camerei Deputaților din data de: 22.05.2025

Obiectul întrebării: Prin PNRR, sistemul de educaţie avea o şansă de a se reforma din temelii

 

Domnule ministru,

Sistemul educațional românesc este în pragul colapsului – lipsa cadrelor didactice tinere, lipsa atractivității, schimbări bruște și cu impact major asupra evoluției parcursului educațional al elevilor, supra- aglomerarea unităților de învățământ, un nivel salarial departe de a reflecta realitățile economice și, mai nou, planurile-cadru puse în lucru pe repede-înainte, după ce, mai bine de un an, predecesorul ministru, doamna Deca, le-a amânat din motive strict politice.

Un alt punct sensibil este reprezentat de digitalizarea sistemului de educaţie care se face haotic, întrucât nu există o strategie clară, cu mențiunea că, totuși, a existat un simulacru, numit SMART Edu care n-a trecut mai departe de consultarea publică în 2021. Prin urmare, dotarea şcolilor nu respectă un standard unitar, iar haosul din sistem se răsfrânge, evident, în clase.

Un ultim raport, din 2022, ne arată risipa banilor alocați pentru digitalizare, menționând școli fără internet, profesori care nu știu să folosească tehnologia și elevi fără acces la aceasta.

Din păcate, țara noastră se află pe ultimul loc în Europa la competențe digitale și riscă să piardă fonduri din PNRR, având doar 4 miliarde absorbite din cele 28 alocate, cu doar un an și jumătate rămas din program, şi doar şase luni până la încheierea digitalizării!

Astfel, domnule ministru, România pierde șansa uriaşă de a aşeza școala în centrul lumii copiilor noştri. În Finlanda, spre exemplu, toate şcolile au calculatoare şi laptopuri, elevii îşi pot lua de pe platforme materialele educaţionale…

Domnule ministru, vă rog să aveți amabilitatea să îmi transmiteți următoarele:

1. Care sunt concluziile la care s-a ajuns în urma consultării publice asupra SMART Edu?

2. Ce sume au fost atrase prin PNRR pentru clădiri noi, dotări cu aparatura ultraperformanta, mobilier, conţinut educaţional, defalcat, pentru fiecare județ în parte?

3. Având în vedere existența a două ințiative majore – Programul “Internet în școala ta” a fost o inițiativă a Ministerului Educației, finanțată din fonduri europene şi de la buget în valoare de 124 de milioane de euro, menită să aducă internet și echipamente IT în 2500 de școli și Programul Sistemului Educațional Informatizat, care își propunea dotarea școlilor cu echipamente și instruirea a 75.000 de profesori și 3 milioane de elevi, cu un buget de 97 de milioane de dolari – care sunt rezultatele cuantificabile ale acestora?

4. Câte programe, care ar trebui să fie finanțate prin PNRR, sunt blocate în acest moment și care este riscul ca ele să rămână nefinalizate?

Solicit răspuns în scris.

Distribuie acest articol!

Comments are closed

MAI MULTE ARTICOLE