Geamănu Ștefan – Întrebare – Măsurile emise de BNR, către băncile care au acordat credite la împrumuturile în franci elveţieni sau în EURO, monezi care au crescut îngrijorător în ultima perioadă, în scopul protejării intereselor cetățenilor români, în calitate de consumatori

Adresată: Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României/dl.Guvernator Mugur Isarescu

De către Domnul senator: Ştefan Geamănu, membru al Comisiei pentru sănătate, din Senatul României                               

Circumscripția electorală: Nr. 43 Circumscripţia electorală pentru românii cu domiciliul în afara României

Grupul Parlamentar: A.U.R.                

Obiectul Întrebării: Măsurile emise de BNR, către băncile care au acordat credite la împrumuturile în franci elveţieni sau în EURO, monezi care au crescut îngrijorător în ultima perioadă, în scopul protejării intereselor cetățenilor români, în calitate de consumatori.

Atât timp cât BNR a permis băncilor ca prin reclame înșelătoare, agresive, cu informații trunchiate către consumatori, asa cum au stabilit pe parcursul anilor în acțiunile de control de A.N.P.C. și instanțele de judecată prin hotărâri, că aceste practici ale băncilor au fost abuzive, băncile racolând un număr enorm de consumatori de credite în franci elvețieni(CHF), în perioada anilor 2008-2009, dar BNR-ul nu a găsit soluții și nu a impus măsuri băncilor, astfel încât, ca persoanele împrumutate, datorită creșterii excesive a cursului valutar cu peste 300% (1,75 lei = 1chf, în anul 2007, la 5,45 lei = 1chf, în luna mai 2025), împrumutații la acest moment, nu își mai pot acoperi din venituri ratele, aceștia având nevoie urgent de alte resurse suplimentare pentru a face față plății ratelor lunare în CHF.  

Potrivit analiștilor economici, aceștia au afirmat cu îngrijorare că dacă a avut loc o creștere bruscă, leul n-a mai coborât de unde a plecat.Specialiștii nu cred că se va mai ajunge sub 5 lei/euro, decicu siguranță cursul rămâne depreciat și s-ar putea chiar să se mai deprecieze, ratele de dobândă vor crește,pe fondul creșterii riscului în economia românescă. Robor s-a majorat din nou, acum câteva zile, robor la trei luni, cel în funcție de care sunt calculate ratele la creditele luate în lei, a crescut din nou vineri,cu 1,37%, dobânda ajungând la 7,39%,față de 7,29% cât era joi,potrivit datelor furnizate B.N.R.  Evoluția IRCC a urmat în ultimele zile o traiectorie ascendentă, odată cu creșterea ROBOR.

Cât efort a depus BNR și prin ce proceduri concrete a avertizat populația asupra riscului creditelor în CHF înainte de apariția crizei în Europa(2008)și în România(2009), întrucât constatăm că din unele hotărâri definitive ale instanțelor de judecată, s-au pronunţat în favoarea consumatorului, cu privire la  caracterul abuziv al diferitelor clauze contractuale. Conversia creditelor în derulare în CHF la cursul „istoric”, nu este o soluție nouă, întrucât în Ungaria, guvernul și Banca Centrală au impus mai multe măsuri succesive de conversie în monedă națională sau de rambursare anticipată a creditelor în valută (contractate în euro sau franci elvețieni), la cursuri de schimb preferențiale situate sub valorile de piață.

La fel s-a întâmplat în Croația, în anul 2013, reglementarea creditului pentru consum a fost modificată astfel încât să permită consumatorilor conversia în moneda națională a creditelor în franci elvețieni la un curs valutar favorabil consumatorului, dar România nici pe de parte nu a aplicat o măsură pentru protejarea populației în colaborare cu BNR, din contră, situația este și mai dramatică la acest moment, de la o rată de 1.100 lei, în anul 2009, la cursul CHF, acum în mai 2025, împrumutații în CHF, plătesc aproape 2.900-3.000 lei, la cursul CHF, deci cu peste 300%, mai mult decât în anul 2009.

Stimate domnule Guvernator Mugur Isărescu, aș dori să vă adresez următoarele întrebari : 

1.   Ce sancțiuni concrete a aplicat BNR, în ultimii ani, instituțiilor de credit potrivit art. 4, art. 41,alin. 4, art. 31, art. 631, art. 166-168, art. 225, art. 228-2291, din O.U.G. nr. 99/2006,în scopul protejării consumatorului, cu privire la constatarea caracterelor abuzive ale clauzelor/politicilor bancare incorecte față de consumatori ?

2.   Ce măsuri concrete ați propus Guvernului în ultimii 10 ani, pentru introducerea în lege, față de normele prudențiale/restricţiilor introduse de BNR asupra stabilităţii financiare, pentru riscurile împrumuturilor în valută, inclusiv cele în CHF, față de cursul de schimb valutar excesiv crescut în detrimentul populației, la care rata să se plătească la conversia cursului de schimb „istoric”al BNR, valabil la data încheierii contractului ?

Distribuie acest articol!

Comments are closed

MAI MULTE ARTICOLE