Daniel Ciornei – Declarație politică – Neregulile grave din activitatea DGPI, SRPCIV București și SRPCIV Ilfov

Astăzi, trag un semnal de alarmă asupra unor abuzuri sistematice și grave care au loc în cadrul Serviciului Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SRPCIV) București și Ilfov. În perioada 2023 – 17 martie 2025, mai multe școli de conducători auto au fost privite discriminatoriu și împiedicate în mod deliberat să își desfășoare activitatea legală de organizare a examenelor pentru obținerea permisului de conducere, în special pentru categoriile AM, A1, A2 și A.

Un exemplu concret este cazul SC AUTOSPORT DRIVE COMPANY, o școală de șoferi care a fost obstrucționată sistematic în utilizarea poligonului propriu, deși acesta îndeplinește toate condițiile legale. În mod ilegal, autoritățile au invocat un ordin al Ministerului Transporturilor (OMT 733/2013) – un act normativ care nu are nicio legătură cu organizarea examenelor, ci doar cu activitatea de pregătire a cursanților. Această interpretare greșită și intenționat distorsionată a legii a dus la refuzul sistematic al organizării examenelor în poligonul școlii, deși acesta este omologat și recunoscut oficial.

Mai mult decât atât, SRPCIV București și SRPCIV Ilfov au ignorat prevederile clare ale OMAI 268/2010, completat prin OMAI 82/2013, care obligă școlile de șoferi să pună la dispoziție logistica necesară pentru examinare. În loc să respecte această obligație legală, autoritățile au direcționat candidații către locații alese arbitrar, fără respectarea cerințelor legale. Acest comportament abuziv a generat un monopol ilegal, favorizând anumite entități și punând alte școli de șoferi într-o situație de dezavantaj economic evident.

Un alt caz similar este cel al SC AUTOCOLT DRIVE SRL, căreia i s-a refuzat în mod nejustificat dreptul de a organiza examene pentru propriii elevi, în ciuda faptului că îndeplinește toate condițiile impuse de lege.

În plus, s-a constatat o lipsă totală de transparență în procesul de programare a candidaților pentru categoriile C, CE, D. Deși acest proces ar putea fi organizat eficient, în mod regulat, într-o zi fixă a săptămânii, în practică se preferă crearea unui haos organizatoric. Această lipsă de coerență îngreunează atât activitatea școlilor de șoferi, cât și a candidaților, care trebuie să se adapteze unor programări imprevizibile și nejustificate.

Un aspect deosebit de îngrijorător este și modul în care sunt selectați examinatorii auto-moto. În loc să fie aleși profesioniști cu experiență vastă în siguranța rutieră, Ministerul Afacerilor Interne a permis angajarea unor persoane fără experiență reală, din viața civilă, cu doar:

  • 23 de ani împliniți
  • O vechime de doar 2 ani în deținerea permisului categoria B

După un curs de pregătire de doar două săptămâni, acești indivizi sunt transformați peste noapte în examinatori auto-moto, având autoritatea de a decide viitorul candidaților. Și mai grav este faptul că, dacă aceștia urmează cursurile unei școli de șoferi pentru alte categorii (A, C, CE, D) și promovează un examen “prietenos”, după încă două săptămâni de cursuri devin examinatori și pentru aceste categorii, fără experiență reală!

În comparație, pentru a deveni instructor auto, este necesară:

  • O vârstă minimă de 25 de ani
  • O vechime de minimum 5 ani pentru fiecare categorie de permis de conducere

În trecut, pentru a deveni examinator, era obligatorie o vechime de minimum 10 ani ca ofițer de Poliție Rutieră. Astăzi, această cerință a fost eliminată, permițând transformarea unor șoferi fără experiență reală în examinatori, ceea ce ridică întrebări serioase despre siguranța rutieră și corectitudinea examenelor.

Solicit Ministerului Afacerilor Interne să intervină de urgență pentru:

 Respectarea prevederilor legale din OMAI 268/2010 și OMAI 82/2013, astfel încât toate școlile de șoferi să își poată folosi poligoanele proprii pentru susținerea examenelor, fără discriminare și fără interpretări abuzive ale legii.

Transparentizarea și eficientizarea procesului de programare și examinare a candidaților pentru obținerea permisului de conducere, eliminând haosul organizatoric actual.

Reevaluarea criteriilor de selecție a examinatorilor auto-moto, astfel încât să fie angajați doar profesioniști cu experiență reală în siguranța rutieră și examinare.

Eliminarea favoritismului și a intereselor de grup în cadrul SRPCIV București și Ilfov, astfel încât funcționarii publici să nu mai transforme aceste instituții într-un “SRL privat”, unde deciziile sunt luate în funcție de interese personale, și nu în interesul cetățenilor.

Creșterea siguranței rutiere prin reforme reale, care să asigure că examenele pentru obținerea permisului sunt riguroase, corecte și bazate pe competență, nu pe influențe sau aranjamente de culise.

Este inadmisibil ca, în anul 2025, obținerea permisului de conducere să fie obstrucționată prin decizii abuzive și practici discriminatorii. Nu putem permite ca siguranța rutieră să fie sacrificată prin angajarea unor examinatori fără experiență și prin organizarea haotică a examenelor.

Cetățenii României merită transparență, corectitudine și siguranță pe drumurile publice! Solicit Ministerului Afacerilor Interne să ia măsuri urgente pentru corectarea acestor abuzuri și pentru eliminarea corupției din acest sistem!

Comments are closed

MAI MULTE ARTICOLE

Adresată: Domnului Daniel-Ovidiu DAVID, Ministru al Educației și Cercetării De către: Senator Costache CHERTIF Circumscripția […]
Adresată: Domnului Ion Marcel CIOLACU, Prim-Ministrul României De către: Deputat Cristina Emanuela DASCĂLU Circumscripția electorală: […]
Adresată: Domnului Ion Marcel CIOLACU, Prim-Ministrul României De către: Deputat Cristina Emanuela DASCĂLU Circumscripția electorală: […]