Robert Alecu – Întrebare parlamentară – Instituirea impozitului pe cifra de afaceri a marilor companii, după modelul aplicat în alte state, în speță, în Republica Ungară

Adresată:

Domnului Barna TANCZOS, ministru al Finanțelor

De către: Deputat Robert ALECU

Circumscripția electorală: nr. 4, Bacău

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Ședința Camerei Deputaților din data de: 28.01.2025

Obiectul întrebării: Instituirea impozitului pe cifra de afaceri a marilor companii, după modelul aplicat în alte state, în speță, în Republica Ungară

Stimate domnule ministru,

Cu ocazia recentei primiri la sediul Ministerului Finanțelor a ministrului maghiar al Afacerilor Externe și Comerțului Exterior, Peter Szijjarto, ați declarat că aveți ce învăța de la Ungaria în ceea ce privește colectarea veniturilor la buget.

De asemenea, ați susținut că veți prelua bunele practici în ceea ce privește digitalizarea ANAF în vederea creșterii eficienței colectării.

Una dintre bunele practici maghiare, de natură să fi crescut substanțial veniturile la bugetul de stat, a fost instituirea impozitului pe cifra de afaceri a marilor companii, în locul impozitului pe profit.

Este bine cunoscut că Republica Ungară a institut impozitul pe cifra de afaceri a marilor companii în condițiile în care, anterior, în țara vecină, precum se întâmplă astăzi în România, marile companii străine/transnaționale exportă profiturile și raportează pierderi an de an, fără a da faliment sau a-și reduce afacerile în țara noastră.

Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

1. Dacă dumneavoastră, în calitate de ministru al Finanțelor, ați propus sau intenționați să propuneți instituirea în România, pe model ungar, a impozitului pe cifra de afaceri în locul impozitului pe profit, în scopul eficientizării colectărilor la bugetul de stat.

2. În cazul unui răspuns afirmativ la punctul anterior al întrebării parlamentare, vă rugăm să specificați când ați făcut sau intenționați să faceți această propunere de preluare a bunelor practici ungare în România și dacă propunerea va face obiectul unei ordonanțe de urgență a guvernului din care faceți parte.

3. În cazul unui răspuns negativ la punctul 1) al întrebării parlamentare, vă rugăm să vă argumentați atitudinea.

4. Care sunt, din punctul de vedere al Ministerului Finanțelor, cauzele că în România, spre deosebire de Republica Ungară, marile companii străine/transnaționale nu contribuie la fel de mult la bugetul de stat.

5. Lista primelor, ca mărime a cifrei lor de afaceri, 100 de companii străine din România care ar putea cădea sub incidența eventualelor modificări legislative privind instituirea impozitului pe cifra de afaceri în locul impozitului pe profit.

Vă rugăm să transmiteți răspunsul dumneavoastră în scris.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Petrișor Peiu, senator AUR, atrage atenția asupra unei realități economice care riscă să aibă efecte […]
Deputatul AUR Gianina Șerban, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a avut vineri, 21 februarie 2025, o […]