Adrian Costea – Declarație politică – Comasarea alegerilor, partidelor și restrângerea  democrației

Adresată de către domnul senator: ADRIAN COSTEA

Circumscripţia electorală: 23 Ialomița

Grupul Parlamentar: AUR

Şedinţa Senatului din data de: 27.02.2024

Titlul declaraţiei politice: Comasarea alegerilor, partidelor și restrângerea  democrației

Deși fac parte din familii politice diferite (populari și socialiști), PNL și PSD merg la braț în alegerile europarlamentare, tocmai în politica europeană- acolo unde liniile de demarcație sunt destul de clare, stare de lucruri diferită față de planul intern, unde stânga și dreapta au ajuns să se confunde. Pare o mișcare menită să salveze prestigiul european al celor două formațiuni politice, dar care nu va avea efectul scontat în ceea ce privește credibilitatea celor două la Bruxelles.

Deși nu se bucură de o aprobare unanimă atât în interiorul partidului, cât și în rândurile electoratului, decizia privind listele comune PSD și PNL pentru alegerile europarlamentare a fost motivată de pericolul reprezentat de partidul AUR. Cât privește comasarea cu alegerile locale, cele două partide au prezentat sondaje prin care se invocă o largă majoritate privind aprobarea populară.

Eficiență campaniei de PR care a făcut ca intolerabilul să devină tolerabil (comasarea alegerilor fusese contestată vehement printr-o decizie a Curții Constituționale din 2012, iar o alianță electorală PSD și PNL părea indezirabilă nu cu mult timp în urmă) este completată de inventarea unui adversar de netăgăduit într-o democrație funcțională: pericolul extremismului care poate atenta la edificiul democratic. Este o narațiune ușor de vândut, dar extrem de înșelătoare; o narațiune care legitimează în numele democrației o super-alianță cu caracteristici de partid unic care pretinde că luptă cu extremismul strângând rândurile în scopul conservării pozițiilor de la vârf, fapt care poate fi sancționat și mai dur de electorat, chiar mai dur decât era preconizat.

A te teme de un partid înființat în urmă cu mai puțin de cinci ani, devenit parlamentar în urmă cu trei ani; un partid care nu deține infrastructură în teritoriu- ne arată cât de îndepărtate sunt cele două partide de popor. Soluția de contracare a potențialului vot de sancțiune acordat AUR nu era în niciun caz gruparea celor două partide într-o super-alianță, ci apropiera acestora de nevoile reale ale cetățenilor și cristalizarea unor programe politice adecvate fiecărui segment electoral. Democrația românească suferă de un deficit democratic acut, iar ultimele decizii pentru votul din 9 iunie nu fac decât să-l adâncească.

Comments are closed

MAI MULTE ARTICOLE

Senatorul AUR Petrișor Peiu trage un semnal de alarmă ferm și avertizează că România este […]
Senatoarea AUR, Niculina Stelea, avertizează că România este pe marginea prăpastiei, iar cei care au […]
​Deficitul guvernamental ajustat sezonier a crescut, atât în Uniunea Europeană, cât și în zona euro, […]
Alegerile prezidențiale de anul acesta au demonstrat că românii, oriunde s-ar afla — în țară […]
După un an cu patru șiruri de alegeri și încă un scrutin în 2025, guvernanții […]
Suntem, la nivel internațional, martorii unei schimbări de paradigmă în timp real. Una în care […]