Boris Volosatîi – declarație de presă – ”Avem mari datorii față de românii din nordul Bucovinei”

”Avem mari datorii față de românii din nordul Bucovinei”

Peste o săptămână vom marca Ziua Bucovinei. Începând cu anul 2015, ziua de 28 noiembrie este sărbătoare publică în țara noastră. Comemorăm astfel decizia istorică a Congresului General al Bucovinei din 28 noiembrie 1918 de unire a Bucovinei cu Regatul României.


Dulcea Bucovină, cum o numea cu drag poetul nostru național Mihai Eminescu, a fost ruptă în două de către Uniunea Sovietică la 28 iunie 1940. Partea sa nordică, cuprinzând județele Cernăuți și Storojineț, a fost incorporată Ucrainei, împreună cu plasa Herța a județului Dorohoi și plasa Putila a județului Rădăuți, precum și cu cea mai mare parte a județelor noastre basarabene Hotin, Ismail și Cetatea Albă.


Ocupația sovietică a însemnat pentru românii din aceste teritorii teroare roșie, rusificare și ucrainizare, deportări în masă în Siberia și alte locuri îndepărtate din Asia.


Astăzi urmărim cu atenție evoluțiile din Ucraina și suntem îngrijorați că drepturile naționale ale românilor nord-bucovineni sunt încălcate grav, adesea cu brutalitate. Spun aceasta pentru că nu ne interesează teritoriile, ci ne interesează oamenii, românii noștri care nu au nicio vină în fața Kievului și care sunt totuși tratați în mod nemeritat.


Noi, România, avem mari datorii față de românii din actuala Ucraină, cei mai mulți în regiunile Cernăuți, Transcarpatică și Odesa.


Marcând Ziua Bucovinei, trebuie să arătăm că românii din Ucraina au nevoie de grădinițe de copii și școli private în limba română, susținute de statul român, de o reprezentanță a Institutului Cultural Român la Cernăuți, de o Universitate privată românească, de o Biserică Ortodoxă Română în Ucraina sub oblăduirea Patriarhiei Române, de presă scrisă și un post de televiziune în limba română.

De asemenea, românii din Ucraina au nevoie de încheierea unui acord româno-ucrainean în materie de cetățenie, astfel încât să nu le mai fie create probleme dacă vor să-și redobândească cetățenia română.
Oriunde am fi, la București, Suceava sau Cernăuți, Ziua Bucovinei trebuie marcată prin fapte concrete.


Trăiască Unirea Bucovinei cu România!
Trăiască Neamul Românesc de pretutindeni!

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Petrișor Peiu, senator AUR, atrage atenția asupra unei realități economice care riscă să aibă efecte […]
Deputatul AUR Gianina Șerban, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a avut vineri, 21 februarie 2025, o […]