Adresată: Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, TÁNCZOS Barna
De către: Deputat ACATRINEI Dorel-Gheorghe, deputat PUȘCAȘU Lucian-Florin
circumscripția electorală nr. 35, Suceava
Obiectul interpelării: Solicităm trimiterea corpului de control al Ministerului Mediului la Consiliul Științific al Parcului Național Munții Rodnei și la Romsilva în legătură cu abuzurile în conservarea biodiversității
Domnule Ministru,
Consiliul Științific al Parcului Național Munții Rodnei a emis mai multe avize favorabile pentru proiecte și intervenții controversate. Astfel, influentul om de afaceri Pavel Sângeorzan a obținut modificarea limitelor PN Munții Rodnei pentru a putea continua exploatarea carierei de marmură de la Anieș (activitate total incompatibilă cu statutul de parc național). Pavel Sângeorzan este cunoscut și pentru partidele de vânătoare la care participă alături de diferiți decidenți politici. De altfel, cu un cinism major, afaceristul a postat pe Facebook o imagine în care apare alături de președintele Consiliului Științific al Parcului Național Munții Rodnei, Ioan Păcurar, alături de „trofeul” acestuia, o capră neagră.
Președintele Consiliului Stiințific a încercat să explice că apariția lui la vânătoare alături de Pavel Sângeorzan ar fi fost întâmplătoare și că n-ar avea vreo legătură cu avizele favorabile pe care consiliul pe care îl conduce le-a eliberat pentru afacerile acestuia. Și mai neconvingătoare a fost explicația despre participarea la partide de vânătoare de capre negre, specie emblematică și în pericol în România, ținând cont de funcția pe care o ocupă în conducerea unui for științific al unui parc național al cărui scop principal este conservarea biodiversității.
Trist este și faptul că cei care au luptat să demaște abuzurile au fost concediați abuziv. Astfel, cercetătorul Marcel Mîndrescu a câștigat, definitiv, procesul cu Romsilva și Ministerul Mediului. Fostul membru al Consiliului Științific al Parcului Național Munții Rodnei, administrat de Romsilva, a câștigat procesul cu Romsilva și Ministerul Mediului. Acest proces a confirmat abuzurile și faptul că Romsilva a vrut să scape, astfel, de un membru al Consiliului Științific care a refuzat să gireze numeroase nereguli din PN Munții Rodnei, care au dus, inclusive, la ciuntirea parcului național pentru a autoriza cariera de marmură.
Cercetătorul Marcel Mîndrescu a reușit să demonstreze, în Justiție, că Administrația Parcului Național Munții Rodnei, asigurată de Romsilva, a încălcat flagrant procedurile și că ordinul semnat de fostul ministru al Mediului, Costel Alexe (și apărat în instanță de actuala conducere) a fost ilegal.
Față de această situație solicităm să ne răspundeți la următoarea interpelare:
Care este data la care veți trimite corpul de control al Ministerului Mediului pentru a investiga abuzurile în legătură cu deciziile Consiliului Științific al Parcului Național Munții Rodnei și ale Romsilva și solicităm să ne precizați dacă cercetătorul Marcel Mândrescu face parte din Consiliul Științific și a primit drepturile salariale în urma anularii deciziilor abuzive de către instanța de judecată.
Nu există răspunsuri