Adresată: Domnului Nicolae-Ionel CIUCĂ, prim-ministru al Guvernului României,
Domnului Angel TÎLVĂR, ministru al Apărării Naționale
De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, ales în circumscripția nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării
Data: 13/04/2023
Obiectul întrebării: Revenire la chestiunea înființării batalionului mixt româno-moldovean de menținere a păcii, cu sediul la Iași.
Stimate domnule prim-ministru,
Stimate domnule ministru,
La 09 mai 2022 am interpelat factorii guvernamentali în chestiunea înființării batalionului mixt româno-moldovean de menținere a păcii cu sediul la Iași, chestiune care a făcut obiectul discuțiilor bilaterale începând cu anul 1999. Aceste discuții au căpătat amploare în anii 2015, după anexarea Crimeii de către Federația Rusă, dar și în anul 2018, când Chișinăul părea să caute garanții de securitate la București.
În răspunsul primit ni s-a făcut cunoscut că ”ideea înființării unui batalion mixt româno-moldovean a fost lansată, pentru prima dată, în luna decembrie 1999, în cadrul discuțiilor bilaterale desfășurate la Chișinău, la nivelul șefilor statelor majore ale apărării/generale și viza intensificarea și diversificarea activităților de colaborare practică dintre cele două armate.
În perioada 2000-2012 au fost mai multe discuții la nivel bilateral, majoritatea pe palierul politico-militar, cu privire la oportunitatea și posibilitatea înființării unei unități mixte de nivel batalion. Astfel, cu prilejul ședinței comune a Guvernelor României și Republicii Moldova, ce a avut loc în data de 22 noiembrie 2018, la București, la propunerea părții moldovene, a fost semnată, la nivelul miniștrilor apărării, Declarația de intenție privind crearea unui cadru de instruire intensificată în perspectiva înființării unității mixte între Armata României și Armata Națională a Republicii Moldova”.
De asemenea, ne-ați comunicat că, până la 03 iunie 2022, ”nu a fost finalizat niciun document cu implicații juridice și operaționale specifice înființării unui batalion în comun cu Republica Moldova”.
Așa cum se cunoaște, Alianța Nord-Atlantică încurajează constituirea de batalioane mixte de menținere a păcii. Există precedentul de bună practică al batalionului mixt româno-ungar cu sediul la Arad.
Dată fiind importanța strategică a acestei chestiuni și ținând cont de contextul regional de securitate, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:
- 1. Dacă România și Republica Moldova au depus eforturi concrete și au înregistrat sau nu progrese, după 03 iunie 20222, în ceea ce privește punerea în aplicare a celor prevăzute de Declarația de intenție privind crearea unui cadru de instruire intensificată în perspectiva înființării unității mixte între Armata României și Armata Națională a Republicii Moldova.
- Care este locul acestei chestiuni de importanță strategică, a înființării batalionului mixt româno-moldovean de menținere a păcii, cu sediul la Iași, printre prioritățile agendei bilaterale București-Chișinău.
Nu există răspunsuri