Andrei Busuioc – Declarație politică – Agricultura între cerințele europene și contextul războiului din Ucraina

Adresată de către domnul senator: Andrei BUSUIOC

Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui

Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)

Şedinţa Senatului din data de: 12-04-2023

Titlul declaraţiei politice: Agricultura între cerințele europene și contextul războiului din Ucraina

Stimați colegi,

Conform articolului 39 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, obiectivele Politicii Agricole Comune sau PAC, cum este cunoscută, sunt: creșterea productivității agriculturii prin promovarea progresului tehnic și prin asigurarea utilizării optime a factorilor de producție, în special a forței de muncă; asigurarea unui nivel de trai echitabil pentru agricultori; stabilizarea piețelor; garantarea siguranței aprovizionărilor și asigurarea unor prețuri rezonabile pentru consumatori.

PAC reprezintă un set de reguli și mecanisme care reglementează producerea, procesarea și comercializarea produselor agricole în Uniunea Europeană și care acordă o atenție crescândă dezvoltării rurale. PAC este constituită din doi piloni: a) organizațiile comune de piață (măsurile comune de reglementare a funcționării piețelor produselor agricole) şi b) dezvoltare rurală – măsurile structurale care vizează dezvoltarea echilibrată a zonelor rurale.

PAC s-a dezvoltat pe baza principiilor pieței unice (circulația fără restricții a produselor agricole în interiorul UE), preferinței comunitare (favorizarea consumului produselor originare din Uniunea Europeană) și solidarității financiare (măsurile comune sunt finanțate dintr-un buget comun).

Preocupările legate de schimbările climatice și de probleme precum pierderea biodiversității sau calitatea apei și a solurilor, arată că agricultura joacă un rol din ce în ce mai important și în gestionarea durabilă a resurselor naturale.

Comisia Europeană a stabilit o sumă totală de 56 de milioane de euro ca despăgubiri fermierilor din  trei țări, Polonia, Bulgaria, România. (Polonia – 30 milioane euro, Bulgaria-16 milioane de euro, România-10 milioane de euro, cea mai mică sumă).

Să ne amintim cum s-a ajuns aici:

Ucraina este un exportator global major de floarea soarelui, porumb, grâu și orz.

Când Rusia a invadat în februarie 2022, navele sale navale au blocat porturile Ucrainei, blocând aproximativ 20 de milioane de tone de cereale.

La 22 iulie anul trecut, Rusia și Ucraina au semnat Inițiativa privind cerealele Mării Negre, cu sprijinul ONU și al Turciei. Acesta permitea navelor de marfă să treacă în siguranță prin Marea Neagră către și dinspre porturile Odessa, Chornomorsk și Yuzhny/Pivdennyi.

Primele transporturi de cereale s-au realizat la începutul lunii august, folosind un coridor lung de 310 mile marine și lățime de trei mile marine. Potrivit Centrului Comun de Coordonare (JCC) al ONU , care supraveghează schema, peste 800 de nave au părăsit porturile Ucrainei în ultimele opt luni, transportând peste 23 de milioane de tone de cereale și alte produse alimentare, precum și îngrășăminte.

Aceste provizii suplimentare au fost un factor major în scăderea prețurilor la alimente la nivel mondial. Prețurile au început să scadă în primăvara anului 2022, deoarece piețele anticipau semnarea unui acord de cereale, iar acum sunt mai mici decât erau înainte de invazia Rusiei.

Doar aproximativ un sfert din exporturile de alimente ale Ucrainei au fost îndreptate către cele mai sărace țări ale lumii, conform cifrelor ONU

-47% au mers în „țări cu venituri mari”, inclusiv Spania, Italia și Țările de Jos

-26% au mers în „țări cu venituri medii superioare”, precum Turcia și China

-27% s-au dus în „țări cu venituri mici și medii” precum Egipt, Kenya și Sudan

Concluzionând, cu adevărat agricultorii, fermierii sunt victimele sancțiunilor aplicate împotriva Rusiei.

Rusia la rândul ei și-a jucat cartea și a redus din sancțiunile prevăzute ,deblocând milioane de tone de grâne ( pe care le blocase in porturi) pe care Ucraina le-a infuzat internațional, acest lucru ducând la o scădere a prețurilor cerealelor la nivel internațional.

Agricultura românească și fermierii suferă extrem de mult, colapsul fiind inevitabil. O soluție ar putea veni chiar din analiza prețului final al cerealelor din Ucraina. De ce este acest preț atât de atractiv pentru cumpărătorii de cereale din Ucraina?

In primul rând, să privim către prețul motorinei folosite de Ucraina în agricultură, la momentul recoltării.

Prețul motorinei pentru agricultura românească ar trebui să fie subvenționată, sau să aibă un regim de vânzare preferențial în această perioadă, pentru a susține agricultura românească, până la urmă, în conformitate cu Politica Agricolă Comună, mai sus menționată.

Să nu uităm că pesticidele și îngrășămintele folosite in agricultura din Ucraina sunt mult mai ieftine, nefiind  aceleași că cele impuse de Uniunea Europeană, care sunt mai sigure, dar mult mai scumpe.

Pesticidele și îngrășămintele folosite în agricultura din Ucraina sunt un alt motiv de altfel foarte mediatizat, pentru care fermierii români au pierdut din acuzații de nonconformitate prin contaminarea cerealelor românești cu pesticidele interzise in Europa, în mijloacele de transport folosite de Ucraina și neigienizate ulterior, fapt care a condus ulterior la refuzuri de marfă.

Uniunea Europeană a renunțat la taxele vamale și cotele de import pentru produsele agricole ucrainene în mai 2022, facilitând  transportul produselor pe piețele mondiale, pe fondul invaziei  Ucrainei de către Rusia. Cerealele ucrainene ar fi trebuit să tranziteze prin UE în drum spre acele piețe tradiționale. Dar, potrivit producătorilor de cereale, aceasta a inundat piețele interne ale țărilor membre, subcotând prețurile pe care producătorii locali le pot percepe pentru bunurile lor.

Consider că fermierii români sunt într-un impas major, și că putem vorbi de o concurență neloială, unde trebuie intervenit în regim de urgență, atât de către Guvernul României cât și de PAC, pentru a susține agricultura românească.

Sunt alături de fermierii români și voi susține demersurile lor!

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Valeriu Munteanu, deputat și vicepreședinte AUR, îi răspunde lui Frank-Walter Steinmeier, președintele Germaniei, care a […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) anunță că a strâns peste 200.000 de semnături pentru Călin […]
“De ani de zile ați demonstrat o abilitate remarcabilă de a găsi pretexte și de […]
Petrișor Peiu, senator AUR, atrage atenția asupra unei realități economice care riscă să aibă efecte […]
Deputatul AUR Gianina Șerban, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a avut vineri, 21 februarie 2025, o […]