Scripnic Lilian – declarație de presă – România, amprenta de carbon şi sărăcia!

România, amprenta de carbon şi sărăcia!

Mediul înconjurător este spaţiul unde ne trăim şi ne petrecem zilele de pe acest pământ. Natura ne este un dar oferit de Dumnezeu pentru a servi ca locuinţă şi ca materie primă pentru diferitele nevoi biologice ale omului. Grija pentru natură şi mediul înconjurător trebuie să reprezinte o normalitate pentru oricine. Nu doar pentru cei mai săraci dintre noi!

Constat cu îngrijorare că demersurile prin care România încearcă să elimine amprenta de carbon are un puternic impact economic şi social în primul rând asupra populaţiei de rând, asupra oamenilor care-şi trăiesc viaţa normal şi care nu au fabrici sau uzine poluante în curţi sau în sufragerii.Închiderea mai multor unităţi de producţie energetică pe cărbune, vizarea cu noi interdicţii ale centralelor de apartament pe gaz, eliminarea treptată a autovehiculelor pe combustibili convenţionali şi înlocuirea lor cu cele electrice, sunt parte dintr-un pachet de decizii anti-poluare care sunt greu de suportat de către românii care câştigă 1898 lei net în România anului 2023.

Cine se gândeşte la cei 1,3 milioane de salariaţi care au salariul minim pe economie? Când se fac aceste planuri de tranziţie către emisii zero de carbon se gândeşte cineva la milioanele de români care au făcut rate pe mulţi ani pentru centralele pe gaz sau pentru maşinile second-hand pe motorină?

Oamenii aceştia s-au îndatorat pentru a-şi asigura căldura şi apa caldă în locuinţe, s-au îndatorat pentru a avea un mijloc de transport în comun cu care să-şi transporte iarna copiii spre şcoală sau grădiniţă. La ei se gândeşte cineva din guvern sau de la Cotroceni?

Un francez câştigă un salariu minim net de 1300 euro/lună, un german 1400-1500 euro/lună, iar românul 370 de euro/lună. În timp ce cheltuielile cu traiul zilnic sunt aproape similare în toate statele membre UE.Dragi guvernanţi, atunci când vă angajaţi la aplicarea măsurilor anti-poluare, vă rog luaţi în calcul şi că, de pildă, un român ar trebui să scoată din buzunar 15.000 euro pentru o casă de 150 mp, foarte bine izolată, ca să-şi achiziţioneze o pompă de căldură care să corespundă noilor norme. Aceeaşi casă slab izolată ar necesita o investiţie de cca. 25.000 euro.

În concluzie, vă rog să reevaluaţi mijloacele prin care veniţi în întâmpinarea propriilor cetăţeni atunci când discutaţi de tranziţia de la un stil de viaţă dependent de combustibili aşa-zişi poluanţi la energie verde.

Grija pentru mediu este importantă, dar nu trebuie să prevaleze în faţa vieţilor a milioane de suflete care pot risca aruncarea în hăul sărăciei din cauza restricţiilor care ar putea surveni din partea dvs.

Nu transformaţi visul energiei verzi într-o inchiziţie modernă, sau într-o vânătoare de vrăjitoare în care omul de rând să fie sacrificat pe altarul indolenţei, în timp ce marii poluatori ai acestei planete, marile uzine şi platforme industriale continuă să emane cantităţi uriaşe de dioxid de carbon în aer câştigând trilioane de dolari din asta!

Nu, nu vacile ţăranilor poluează, nu centralele de apartament pe gaze sunt cele care produc schimbări climatice, ci lăcomia unor companii internaţionale care rad hectare de păduri fără milă, care forează pământul pentru gaze de şist provocând daune în scoarţa terestră, companiile care caută aur folosind cianura sau care exploatează fundul mărilor eliberând cantităţi imense de dioxid de carbon, acestea poluează!

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Valeriu Munteanu, deputat și vicepreședinte AUR, îi răspunde lui Frank-Walter Steinmeier, președintele Germaniei, care a […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) anunță că a strâns peste 200.000 de semnături pentru Călin […]
“De ani de zile ați demonstrat o abilitate remarcabilă de a găsi pretexte și de […]
Petrișor Peiu, senator AUR, atrage atenția asupra unei realități economice care riscă să aibă efecte […]
Deputatul AUR Gianina Șerban, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a avut vineri, 21 februarie 2025, o […]