Presa din România nu a publicat, la acea vreme, nici cea mai vagă informaţie privind revolta muncitorilor din Braşov, însă aceasta a fost prompt comentată de mass-media internaţională, constituind un semnal vizibil al crizei regimului.
Revolta anticomunistă de la Braşov, din 15 noiembrie 1987, a fost evenimentul politic major care avea să anunţe prăbuşirea iminentă a comunismului în România, prefaţând, în ciuda reprimărilor care au urmat, Revoluţia din Decembrie 1989.
La mijlocul lui noiembrie erau programate alegerile de deputaţi din Marea Adunare Naţională. Are loc, la Braşov, o amplă revoltă anticomunistă, cu participarea muncitorilor Uzinei de Autocamioane ”Steagul Roşu”, cărora s-au aliat şi alţi braşoveni.
15 Noiembrie 1987 este ziua care nu se va uita niciodată! Este ziua când Braşovul a pus România pe harta lumii libere de comunism. Chiar dacă revolta anticomunistă de la Braşov a durat numai câteva ore, eroii noştri sinceri şi curaţi au adus onoare unui popor îngenunchiat de un regim politic diabolic.
Iniţial, demonstranţii au scandat revendicări sociale: „Vrem mâncare şi căldură!”, „Vrem banii noştri!” „Vrem lumină şi căldură!” şi „Vrem pâine fără cartelă!”. În dreptul Spitalului Judeţean, ei au cântat imnul Revoluţiei de la 1848, „Deşteaptă-te, române!”.
Pe perioada anchetei, protestatarii au fost torturaţi sălbatic, fiind bătuţi cu pumnii, cu picioarele, cu scaune sau cu picioare de scaun, cu parul, cu bâta, loviţi în stomac şi legaţi de calorifer. Li s-au strivit degetele în uşă, li s-a smuls părul, au fost înfăşuraţi în cearşafuri ude şi bătuţi astfel au fost ţinuţi în pielea goală, în frig. Arestaţii au fost aşezaţi în poziţii incomode, obositoare şi dureroase, siliţi să stea într-un picior, pe vine, să ţină un creion cu bărbia, să sprijine cu nasul tabloul lui Ceauşescu, să facă genoflexiuni, să stea într-o mână sau să sară ca broasca.15 Noiembrie 1987 este lecţia de istorie naţională cu care ne mândrim! A doua zi după revoltă, ziua lor a fost şi ziua noastră!
Ziua lor a devenit şi o să rămână peste generaţii ziua celor care iubesc libertatea, iar a 35-a aniversare este încă o dovadă că adevărul istoric poate întârzia, dar nu o să lipsească niciodată!
Nu există răspunsuri