Nagy Vasile – declarație de presă – Poliția Rutieră.

În declaraţia politică de miercuri, domnul deputat de Arad, Vasile Nagy, atrage atenţia asupra problemei cu care se confruntă românii în legătură cu siguranţa rutieră şi a deficienţelor privind infrastructura şi semnalizarea pe drumurile din România.

Poliţia Rutieră este o instituţie publică care are rolul de a se asigura că regulile de circulaţie rutieră sunt respectate. Pentru a preveni şi combate încălcarea normelor legislative privind traficul rutier, Poliţia Rutieră trebuie să organizeze şi să conducă acţiuni care să contribuie la creşterea siguranţei rutiere.

”Este foarte important să facem o distincţie între evaluarea impactului şi analiza costuri-beneficii, să utilizăm informaţiile legate de efectul aşteptat al unor anumite măsuri, să folosim instrumente de software cu ajutorul cărora să putem estima efectele tuturor tipurilor de măsuri asupra numărului de accidente şi asupra costurilor accidentelor. Analizele costuri-beneficii trebuie realizate înainte de punerea în aplicare a măsurilor de siguranţă specifice şi să fie folosite pentru a hotărî care măsuri trebuie puse în aplicare” – a afirmat domnul deputat Vasile Nagy.

Tot la nivel naţional, în urma verificărilor efectuate în teren de către poliţiştii rutieri, au fost identificate numeroase deficienţe de infrastructură şi semnalizare rutieră, precum lipsa unor indicatoare rutiere, indicatoare rutiere degradate, deformate, lipsa sau degradarea excesivă a marcajelor rutiere, deteriorări ale părţii carosabile (gropi, denivelări, etc), elemente de siguranţă ale drumului lipsă sau degradate (parapet de protecţie, de siguranţă etc), prezenţa unor obstacole, ori a vegetaţiei care s-a dezvoltat în zona drumului public, fiind obturată astfel vizibilitatea indicatoarelor, semnalizarea necorespunzătoare a unor intersecţii de drumuri, necorelarea semnalizării rutiere verticală cu cea orizontală.

”Sunt necesare mai multe măsuri care să vizeze semnalizarea rutieră, limitele de viteză şi formarea conducătorilor auto. Limitele de viteză trebuie să fie afişate în locuri vizibile şi să fie adaptate în funcţie de carosabil şi de tipul vehiculelor. De asemenea, pot fi utilizate dispozitive de limitare a vitezei – denivelare sau drum îngustat” – a punctat domnul deputat Vasile Nagy.

Aproximativ 40-50% din conducătorii auto nu respectă viteza recomandată, iar 10-20% dintre aceştia depăşesc limita de viteză cu mai mult de 10km/h. Viteza creşte riscul producerii unui accident rutier şi, de asemenea, probabilitatea provocării unor vătămări grave sau chiar a unui accident mortal.”Circulaţia pe şoselele din România a devenit o loterie în ce priveşte siguranţa. Pericolul în ce priveşte siguranţa familiei este mai mare pe porţiunile de autostradă decât pe drumurile naţionale” – a adăugat domnul deputat Vasile Nagy.

Peste jumătate din şoferi circulă cu o viteză de 150 de kilometri la oră sau peste, depăşind fără niciun stres limita legală. Depăşirile la mustaţă, apropierea periculoasă de maşinile din faţă şi flashurile sunt prezente mai tot timpul. Singura diferenţă dintre România şi statele din vestul Uniunii Europene, unde se circulă civilizat şi în siguranţă, e că la noi, deşi avem reguli, nimeni nu le respectă.

”Șoferii din Occident nu sunt cu mult mai responsabili, mai educaţi sau mai civilizaţi decât cei din România, dar diferenţa e făcută de amenzi, unele care se dau şi nu sunt deloc mici”- a punctat domnul deputat Vasile Nagy în încheiere.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Valeriu Munteanu, deputat și vicepreședinte AUR, îi răspunde lui Frank-Walter Steinmeier, președintele Germaniei, care a […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) anunță că a strâns peste 200.000 de semnături pentru Călin […]
“De ani de zile ați demonstrat o abilitate remarcabilă de a găsi pretexte și de […]
Petrișor Peiu, senator AUR, atrage atenția asupra unei realități economice care riscă să aibă efecte […]
Deputatul AUR Gianina Șerban, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a avut vineri, 21 februarie 2025, o […]