Adresată: Domnului Ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos

De către senator: Valentin-Rică Cioromelea

Ședința Senatului din data de: 08.09.2021

Obiectul interpelării: Șacalii din Delta Dunarii

Stimate domnule Ministru, Barna Tánczos

După nenumărate întâlniri cu cetațenii din Delta Dunarii, vă aduc la cunoștință că printre multe alte probleme ale județului Tulcea, una strigentă este problema șacalilor.

Şacalul auriu este o specie invazivă de prădător care s-a înmulţit necontrolat după dispariţia lupului din Delta Dunării, singurul său duşman natural. Vorbim despre carnivori feroce, care, chiar dacă nu atacă oamenii, fac prăpăd în gospodării.

Înmulțirea necontrolată a șacalilor, reprezintă un pericol major pentru siguranța comunităților locale din județul Tulcea, în special cele din Delta Dunării. Acestia atacă frecvent animalele domestice, distrug culturi iar in unele localitati izolate dezgroapă mortii din cimitire. Este vorba despre localitatile Caraorman și Crișan, unde oamenii privesc neputincioși cum șacalii profanează mormintele.

Sunt convins că este nevoie de elaborarea unor norme clare pentru vânătoarea de şacali, care nu se poate desfăşura în aceleaşi condiţii ca la alte specii și susțin că momentan aceasta este singura variantă prin care locuitorii Deltei Dunarii se pot simți în siguranță.

Pe aceasta cale, cer ARBDD precum și Ministerului Mediuliul să înceapă urgent un recensamânt și  luarea de măsuri pentru diminuarea populației de șacali prin modificări legislative care să permită vânătoarea speciilor care produc daune si amenința viața locuitorilor din Delta Dunării.

Astfel, conform prerogativelor dumneavoastră și în baza atribuțiilor oferite de funcția pe care o dețineți, vă solicit răspuns la următoarele întrebări:

  1. Sunt in desfasurare licitații de atribuire in regim de urgență a activității de extracție unor asociații/organizații/asocieri ale vânătorilor care să dovedească experiență/expertiză în modalitatea adecvată de recoltare a acestei specii?
  2. Pana la elaborarea planului de împușcare al sacalilor, aveți in vedere elaborarea, în regim de urgență, a unui studiu de evaluare a populației de șacali?
  3. Există o evidență a numărului de exemplare de șacali precum și răspândirea acestora pe întreg teritoriul județului Tulcea?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

15.000 de români s-au înscris în numai 24 de ore în AUR, singura forță patrotică, creștină și conservatoare din Parlamentul României, în urma apelului lansat luni de copreședinții formațiunii George Simion și Claudiu Târziu. AUR îi îndeamnă pe toți românii care nu sunt reprezentați politic să […]
28 iunie 1940, vineri Într-o zi de vineri a fost răstignit Hristos, pe nedrept, El, cel fără de greșeală. Într-o zi de vineri a fost cedată Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța, aproximativ 18% din suprafața României de atunci, teritorii locuite de 4 milioane de […]
Duminică, 30 mai, ora 18:00, Alianța pentru Unirea Românilor a organizat un protest la ambasada Serbiei din București ca urmare a abuzului săvârșit de grănicerii sârbi care au împiedicat participarea deputatului AUR Ringo Dămureanu la manifestările organizate de comunitatea românească din regiunea Timoc cu ocazia Zilei […]
În seara zilei de 29 mai 2021 domnului Ringo Dămureanu, deputat AUR și membru al Grupului de Prietenie România-Serbia din Camera Deputaților, i s-a interzis accesul în Republica Sârbă în timp ce se îndrepta spre Valea Moraviei pentru a sărbători Ziua Românilor de Pretutindeni alături de comunitatea istorică românească din […]
Decizia de a impune restricții de circulație obligatorii și, mai ales carantina totală pentru persoanele în vârstă de peste 65, asumată public de Președintele Iohannis este disproporționată, inumană și în dezinteresul României. Izolarea la domiciliu a tuturor persoanelor de peste 65 ani, în lipsa unui sistem […]
În plină eră digitală, când informația este mai accesibilă ca oricând în istorie, rațiunea, logica și luciditatea ar trebui să primeze. Problema e că, deși educația se vrea a fi la apogeu, unii dintre noi nu sunt capabili să gândească logic și să acționeze rațional. România are […]