Adresată: domnului Prim-ministru Florin-Vasile Cîțu

De către senator: Dorinel Cosma

Ședința Senatului din data de: 10.03.2021

Obiectul interpelării – Situația minerilor din Valea Jiului care sunt angajați ai Complexului Energetic Hunedoara


Domnule Prim-ministru,

În contextul protestelor care au avut loc în minele Lupeni și Livezeni în ultimele 3 săptămâni, ce i-au avut în prim plan pe minerii din Valea Jiului care s-au blocat în subteran pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de situaţia în care se află, refuzând să mai iasă din mine, până ce nu le vor fi acordate toate revendicările solicitate, revendicări precum: plata integrală a salariilor pe luna ianuarie şi restanţele la tichetele de masă şi transport, întârziate de 10 luni de zile, vă aduc la cunoștință următoarele:

  • suma necesară pentru plata la zi a acestor restanțe bănești este de aproximativ 18 milioane de lei, conform declarațiilor făcute în presă de directorul general al Complexului Energetic Hunedoara.
  • în urma acestor proteste Guvernul României a finalizat procedurile legale și a alocat un ajutor de urgență în valoare de 11 milioane de lei care va asigura plata salariilor doar pentru următoarele 3 luni, insuficient însă pentru a putea constitui o soluție de durată.
  • în prezent, Complexul Energetic Hunedoara este compus din minele Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan, alături de termocentralele Paroșeni și Mintia.    

Având în vedere că acesta are aproximativ 4000 de angajați care peste 3 luni se vor afla în situația anterioară începerii protestelor, vă rog să-mi răspundeți cu celeritate la următoarele întrebări:

1. Care sunt măsurile pe care Guvernul României le va întreprinde pentru ca acești oameni să-și primească salariile la timp și să nu se mai acumuleze restanțe salariale?

2. Există un plan pe termen lung al Guvernului, pe care îl conduceți, cu privire la redresarea financiară a Complexul Energetic Hunedoara?

3. Conform datelor statistice furnizate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei referitoare la producția de energie electrică în România anului 2021, energia provenită din cărbune se situează pe locul 2  cu 21,1% din totalul producției, iar potrivit datelor furnizate de Transelectrica, privind starea Sistemului Energetic Național în timp real, pe locul 3 cu 20.16%.

În acest caz, care va fi alternativa, dacă Guvernul pe care îl conduceți are în plan ca în viitorul apropiat să renunțe la exploatarea minieră? Luați în calcul varianta retehnologizării termocentralelor, respectiv a ecologizării exploatărilor miniere?

4. În ipoteza închiderii exploatărilor miniere și a disponibilizării angajaților din acest sector, pentru a preîntâmpina un nou exod al românilor, care va fi alternativa oferită de actualul Guvern acestora?

Vă solicit răspuns scris și oral.

Vă mulțumesc!

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

15.000 de români s-au înscris în numai 24 de ore în AUR, singura forță patrotică, creștină și conservatoare din Parlamentul României, în urma apelului lansat luni de copreședinții formațiunii George Simion și Claudiu Târziu. AUR îi îndeamnă pe toți românii care nu sunt reprezentați politic să […]
28 iunie 1940, vineri Într-o zi de vineri a fost răstignit Hristos, pe nedrept, El, cel fără de greșeală. Într-o zi de vineri a fost cedată Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța, aproximativ 18% din suprafața României de atunci, teritorii locuite de 4 milioane de […]
Duminică, 30 mai, ora 18:00, Alianța pentru Unirea Românilor a organizat un protest la ambasada Serbiei din București ca urmare a abuzului săvârșit de grănicerii sârbi care au împiedicat participarea deputatului AUR Ringo Dămureanu la manifestările organizate de comunitatea românească din regiunea Timoc cu ocazia Zilei […]
În seara zilei de 29 mai 2021 domnului Ringo Dămureanu, deputat AUR și membru al Grupului de Prietenie România-Serbia din Camera Deputaților, i s-a interzis accesul în Republica Sârbă în timp ce se îndrepta spre Valea Moraviei pentru a sărbători Ziua Românilor de Pretutindeni alături de comunitatea istorică românească din […]
Decizia de a impune restricții de circulație obligatorii și, mai ales carantina totală pentru persoanele în vârstă de peste 65, asumată public de Președintele Iohannis este disproporționată, inumană și în dezinteresul României. Izolarea la domiciliu a tuturor persoanelor de peste 65 ani, în lipsa unui sistem […]
În plină eră digitală, când informația este mai accesibilă ca oricând în istorie, rațiunea, logica și luciditatea ar trebui să primeze. Problema e că, deși educația se vrea a fi la apogeu, unii dintre noi nu sunt capabili să gândească logic și să acționeze rațional. România are […]