Către: Domnului Lucian Nicolae BODE

Ministrul Afacerilor Interne

De la: Deputat Dorel Gheorghe ACATRINEI

           Deputat Lucian Florin PUȘCAȘU

Circumscripția electorală nr.35, Suceava        

Subiectul întrebării: Cine răspunde pentru avarierea monumentului istoric “Palatul Administra-tiv Suceava”?

Domnule Ministru,

Ziua de 6 martie 2021 a fost o zi tristă pentru locuitorii județului Suceava dar și pentru patrimoniul cultural al acestui județ întrucât, în urma unui incendiu vio-lent care a izbucnit undeva în jurul orei 09:00, clădirea în care își desfășoară ac-tivitatea Consiliul Județean Suceava și Prefectura Suceava a fost grav afectată, mai ales la nivelul acoperișului.

Din primele constatări, se discută despre o suprafață mansardată de 2000 mp care este, practic, distrusă. Sunt greu de privit aceste imagini dezo-lante, având în vedere că este vorba de una dintre cele mai reprezentative clădiri de patrimoniu din județ. Construită între anii 1903-1904, în perioada conducerii administrației orașului de către primarul Franz Des Loges, această clădire reprezintă un puternic reper pentru întreaga comunitate, atât din punct de vedere arhitectural cât și administrativ și avea menirea să adăpostească ad-ministrația orășenească a Sucevei. Proiectul clădirii a fost realizat de arhitectul vienez Peter Paul Brang (1852-1925).

După finalizarea construcției noului edificiu, Primăria orașului Suceava s-a mutat, în decembrie 1904, în Palatul Administrativ. În această clădire, au fost găzduite poliția orașului, casa de economii și muzeul de istorie, iar în perioada interbelică și Societatea „Ciprian Porumbescu”. Edificiul administrativ al orașului a fost folosit și de pompieri, care au amenajat în turnul central o cameră de observare a incendiilor.

Din 2004, clădirea se află pe Lista monumentelor istorice din judeţul Suceava.

Pe această cale, vrem să mulțumim fiecărui membru al echipei de inter-venție pentru profesionalismul și rapiditatea de care au dat dovadă în fața unei situații neprevăzute.

Important de precizat este faptul că acoperișul acestei clădiri a fost inclus într-un proiect de renovare destul de recent, respectiv în anul 2015, situație în care dotările contra incendiului ar fi trebuit să fie funcționale și de ultimă gen-erație.

Față de această situație, se impune o analiză a documentației din spatele avizului IGSU privind securitatea la incendii în legătură cu mansardarea podului Palatului Administrativ. Dacă această clădire putea fi extinsă cu 2000 m.p. de birouri la mansardă, probabil că acest lucru era făcut de arhitectul inițial al clădirii iar cine și-a asumat această extindere trebuie să prezinte documentele care o susțin.

Mass-media locală arată că senzorii de fum din Palatului Administrativ nu au funcționat, cu consecința faptului că toată mansarda de 2000 m.p. și arhivele birourilor ce funcționau la nivelul mansardelor au ars în totalitate producând pagube foarte mari.

Intervenția pompierilor a fost îngreunată de faptul că presiunea hid-ranților din zona a fost scăzută, astfel fiind necesară solicitarea mai multor echipaje, unele de la distanțe destul de mari.

Mass-media a relatat că nu toate mașinile de intervenție erau echipate corespunzător, fiind și mașini cu ani buni de funcționare, ceea ce ne arată că efortul de modernizare a flotei de intervenție trebuie să continue și că pregăti-rea unor astfel de intervenții speciale trebuie antrenată permanent.

Acest nefericit eveniment trebuie să ne facă să mărim măsurile de pre-venție cu privire la eventuale situații neprevăzute, dar pentru aceasta trebuie să aflăm adevărul despre incendiul de la Palatul Administrativ Suceava.

Solicităm să trimiteți corpul de control al Ministerului de Interne la Suceava pentru analiza cauzelor care au dus la incendiul din 6 martie 2021, de la Palatul Administrativ Suceava și să arătați opiniei publice vinovații.

Față de această situație solicităm să răspundeți la următoarea interpelare, în trei puncte:

1. Cine a aprobat extinderea birourilor la mansarda Palatului Administrativ și dacă există aviz IGSU pentru securitate la incendii?

2. Care este cauza incendiului și cine sunt vinovații incendiului de la Palatul Ad-ministrativ Suceava?

3. Cine și cum răspunde de avariile produse celei mai reprezentative clădiri a județului Suceava, parte a patrimoniului cultural al județului Suceava?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

15.000 de români s-au înscris în numai 24 de ore în AUR, singura forță patrotică, creștină și conservatoare din Parlamentul României, în urma apelului lansat luni de copreședinții formațiunii George Simion și Claudiu Târziu. AUR îi îndeamnă pe toți românii care nu sunt reprezentați politic să […]
28 iunie 1940, vineri Într-o zi de vineri a fost răstignit Hristos, pe nedrept, El, cel fără de greșeală. Într-o zi de vineri a fost cedată Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța, aproximativ 18% din suprafața României de atunci, teritorii locuite de 4 milioane de […]
Duminică, 30 mai, ora 18:00, Alianța pentru Unirea Românilor a organizat un protest la ambasada Serbiei din București ca urmare a abuzului săvârșit de grănicerii sârbi care au împiedicat participarea deputatului AUR Ringo Dămureanu la manifestările organizate de comunitatea românească din regiunea Timoc cu ocazia Zilei […]
În seara zilei de 29 mai 2021 domnului Ringo Dămureanu, deputat AUR și membru al Grupului de Prietenie România-Serbia din Camera Deputaților, i s-a interzis accesul în Republica Sârbă în timp ce se îndrepta spre Valea Moraviei pentru a sărbători Ziua Românilor de Pretutindeni alături de comunitatea istorică românească din […]
Decizia de a impune restricții de circulație obligatorii și, mai ales carantina totală pentru persoanele în vârstă de peste 65, asumată public de Președintele Iohannis este disproporționată, inumană și în dezinteresul României. Izolarea la domiciliu a tuturor persoanelor de peste 65 ani, în lipsa unui sistem […]
În plină eră digitală, când informația este mai accesibilă ca oricând în istorie, rațiunea, logica și luciditatea ar trebui să primeze. Problema e că, deși educația se vrea a fi la apogeu, unii dintre noi nu sunt capabili să gândească logic și să acționeze rațional. România are […]