Nenorocirea de la Piatra Neamț, în care au murit 11 oameni, incendiați în secția ATI de la Spitalul Județean, nu este un accident izolat, ci un simptom al colapsului în care a intrat sistemul de sănătate. Și nu e primul simptom. Să ne amintim că astfel de tragedii au mai avut loc și în alte părți ale țării, cea mai zguduitoare fiind probabil cea care s-a petrecut acum zece ani, la maternitatea Giulești.Atunci, pentru moartea celor 6 nou-născuți, de asemenea arși, a fost găsit un „Acar Păun” în persoana unei asistente care n-a supravegheat salonul pe timp de noapte. Acum, probabil că va fi folosit tot un astfel de „țap ispășitor” pentru a închide orice discuție.De asemenea tragedia de la clubul Colectiv din București, din urmă cu 5 ani, a căpătat proporții de neimaginat din pricina felului în care au fost tratate victimele și din cauza stării spitalelor în care acestea au ajuns. Douăzeci și șase de persoane au murit în incendiu, iar alte 33, ulterior, în spitale. Nu vom ști niciodată câți dintre acești oameni ar fi putut fi salvați dacă aveam un sistem medical corespunzător.
Problema este deci mult mai gravă decât suntem lăsați să credem. Drept pentru care astfel de crime, adevărate crime, vor mai avea loc, dacă nu înlăturăm cauzele adânci:
Subfinanțarea sănătății, care face imposibilă construirea de spitale noi, necesare în mod vital. Vechile spitale sunt focare de infecții și un pericol public prin instalațiile depășite și niciodată schimbate și prin pereții care stau să se prăbușească.
Corupția generalizată, care toacă banii și așa puțini din sistem pe achiziții supraevaluate sau inutile, pe lucrări făcute de mântuială și prin risipire curentă.
Lipsa de profesioniști, din pricina căreia pacienții intră cu o boală și ies cu trei sau mor cu zile. Statul român a școlit zeci de mii de medici și asistenți pentru ca apoi să îi facă să plece la lucru în străinătate, din cauza salariilor mici și a lipsei de condiții din spitale.
Politizarea administrației spitalelor. Partidele aflate la putere pun în posturi de manageri ai spitalelor, precum și în funcții de conducere la direcțiile județene de sănătate oameni care n-au legătură cu domeniul, nepricepuți și dezinteresați, fără altă calitate decât aceea de membru de partid. Guvernele au folosit și sistemul de sănătate ca pe o sursă de recompense pentru clienții lor politici.
Iar cauza cauzelor este incompetența politicienilor care au gestionat, în ultimii 30 de ani, domeniul sănătății.
Ministrul Sănătății, liberalul Nelu Tătaru, a declarat că pentru incendiul de la Piatra Neamț „suntem toți vinovați”. Este o minciună sfruntată și o încercare de a arunca responsabilitate în cârca românilor.Vinovați sunt guvernanții de ieri și de azi, care n-au fost în stare să rezolve problemele din sistemul de sănătate. Vinovați sunt politicienii care aveau datoria de a lua măsurile cuvenite înainte ca astfel de nenorociri să aibă loc. Vinovați sunt acei oameni politici care rămân în funcții și după ce se petrec astfel de evenimente care te înfioară. De aceea AUR – Alianța pentru Unirea Românilor și-a propus să declanșeze procesul de schimbare a clasei politice. De aceea AUR cere astăzi demisiile premierului Ludovic Orban și ministrului Sănătății, Nelu Tătaru. De aceea AUR nu va avea liniște până când celor uciși în Spitalul Județean Piatra Neamț, ca și celor morți în Clubul Colectiv din București, nu li se va face dreptate. Vrem dreptate pentru România. Iar aceasta începe prin pedepsirea politicienilor vinovați. Prin vot.Nu mai votați vechile partide parlamentare! Pe 6 decembrie, votați AUR!
Nu există răspunsuri