Vlăescu Virgiliu-George – Lege pentru modificarea și completarea Legii învăţământului preuniversitar nr. 198/2023

CATRE,

  BIROUL PERMANENT AL CAMEREI DEPUTATILOR

În conformitate cu prevederile art.74 alin. (1) și ale art. 75 din Constituția României, republicată, și cu prevederile art. 92 din Regulamentul Camerei Deputatilor, republicat, cu modificările și completările ulterioare, vă înaintăm propunerea legislativă „Lege pentru modificarea și completarea Legii învăţământului preuniversitar nr. 198/2023 spre dezbatere și adoptare.

  În temeiul art. 118 din Regulamentul Camerei Deputatilor, republicat, cu modificările și completările ulterioare, solicităm procedura de urgenţă pentru această iniţiativă legislativă.

De asemenea, adresăm rugămintea de a solicita, în cel mai scurt timp, avizul Consiliului Legislativ, avizul Consiliului Economic și Social și punctul de vedere al Guvernului.

                      INITIATOR:

SENATOR VLĂESCU VIRGILIU-GEORGE

EXPUNERE DE MOTIVE

Potrivit art. 86 din legea 198/2023 privind învățământul preuniversitar organizarea sistemului de învătământ este făcută pe discipline, domenii de studiu și pe module.

Începând cu anul școlar 2024-2025 au fost înlocuite semestrele cu modulele, astfel încât locul celor două semestre a fost luat de cele patru module ce se organizează pe parcursul anului școlar.

Odată cu această modificare s-a renunțat la încheierea parțială a mediilor generale  la sfârșitul fiecărui semestru, iar încheierea situației școlare și a mediilor se face doar la sfârșitul anului școlar.

Imposibilitatea încheierii mediilor generale pe module sau faptul că nu există instituția mediei generale parțiale (încheierea mediei parțial, la un anume moment dat) creează probleme elevilor din clasa a XII-a care își pregătesc dosarul pentru a aplica la universitățile din străinătate.

Sesiunea de admitere pentru universitățile din străinătate se deschide la data de 15 ianuarie si se încheie în jurul datei de 15 martie, iar rezultatele se dau în jurul datei de 01 iunie 2025. Studiul de caz a fost făcut pentru universitățile din Franța, dar similar este și pentru universitățile din celelalte state europene.

Relevant pentru cele mai sus menționate este că dosarul unui candidat român trebuie să conțină cel puțin foile matricole pentru clasa a XI-a și a XII-a.

Or, legislația în vigoare nu mai prevede eliberarea unei foi matricole parțiale pentru clasa XII-a față de cea anterioară, când elevii români așteptau încheierea semestrului pentru obținerea unei adeverințe care să conțină și rubrica „medie generală semestru I”.

În noua organizare pe module, adeverințele de studiu pentru clasa a XII-a nu conțin rubrica „medie generală semestrială”, „pe modul/le” sau „parțială” și se eliberează fără rubrica medie generală parțială având un caracter incomplet, din punctul de vedere al instituțiilor de învățământ universitar din străinătate, care poate afecta evaluarea candidatului român în competiția cu ceilalți candidați.

Mai mult decât atât, în majoritatea școlilor a fost implementat „catalogul electronic” care afișează media generală provizorie la sfârșitul fiecărei zile, astel încât situațiile neplăcute cauzate elevilor români pare să fie cauzată doar de o scăpare a legiuitorului la momentul adoptării Legii nr. 198/2023, iar nu de o imposibilitate practică a implementării unei medii generale provizorii.

Date fiind aceste considerente, este necesar să se introducă în legislația care privește învățământul preuniversitar prevederi cu privire la „media generală parțială” pentru clasa a XII-a, fie prin certificarea catalogului electronic de către conducerea școlii, fie prin legiferarea încheierii mediei generale pe modul/le fie prin eliberarea de adeverințe de studii la cerere, cu media generală ce rezultă la momentul întocmirii dosarului pentru admiterea la o universitate din străinătate.

       INIȚIATOR,

     SENATOR VLĂESCU VIRGILIU-GEORGE

LEGE pentru modificarea și completarea legii 198/2023 privind învățământul preuniversitar, cu modificările și completările ulterioare,

Parlamentul României adoptă prezenta lege

Art. I – După art. 101 din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023,  publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 613 din 05 iulie 2023, cu modificările și completările ulterioare, se introduce un nou articol, art. 1011, cu următorul cuprins:

Art. 1011 – În vederea pregătirii dosarelor pentru înscrierea la instituțiile de învățământ superior din străinătate, după încheierea modulului 2, unitățile de învățământ eliberează, la cerere, elevilor claselor a XII-a foi matricole parțiale cu media generală parțială, pe care va fi înscrisă data solicitării.

Art. II – Ministerul Educației și Cercetării va stabili, prin ordin de ministru, în termen de 30 de zile de la data adoptării prezentei legi, procedura privind încheierea mediei generale parțiale și eliberarea foilor matricole parțiale.

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art 76 alin. (1) din Constituția României, republicată.

Comments are closed

MAI MULTE ARTICOLE

România se află din nou în fața unui scandal uriaș de corupție și incompetență guvernamentală, […]
Parlamentarii AUR vor depune un proiect legislativ pentru modificarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea și […]
Pe 26 martie, de la ora 17:30, ne vedem în Piața Victoriei, la București! Îl […]
Senatorul AUR, Niculina Stelea, consideră că decizia recentă a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) […]