În calitate de președinte al Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova, urmăresc cu deosebită atenție evoluțiile din viața politică și instituțională de la Chișinău, cu speranța că drumul ireversibil al Republicii Moldova către Uniunea Europeană va fi susținut, consolidat și validat de o guvernare responsabilă, transparentă și ferm angajată în respectarea statului de drept.
Din păcate, în aceste zile asistăm cu îngrijorare la un scandal public major, declanșat de informațiile apărute în presă și confirmate de diverse surse, privind eliberarea din detenție, în condiții dubioase, a unor persoane condamnate pe viață pentru fapte grave de crimă organizată, acest lucru fiind posibil, în urma unor modificări legislative adoptate de Parlamentul de la Chișinău. Faptul că asemenea decizii sunt posibile într-un stat care aspiră sincer la valorile europene ridică semne de întrebare serioase privind funcționarea mecanismelor instituționale și independența justiției.
România a trecut, în ultimii ani, prin reforme profunde în domeniul justiției, în special în ceea ce privește combaterea corupției la nivel înalt, transparentizarea sistemului penitenciar și consolidarea încrederii publicului în actul de justiție. În acest sens, consider că este imperativ ca autoritățile de la Chișinău să solicite sprijin și expertiză din partea României, pentru a evita repetarea unor asemenea derapaje periculoase.
Comisia Comună pentru Integrare Europeană pe care o conduc este deschisă să faciliteze dialogul instituțional între autoritățile române și cele din Republica Moldova, în vederea transferului de bune practici în domeniul justiției, combaterii corupției, reformei administrației publice și întăririi statului de drept. Această colaborare trebuie înțeleasă ca o expresie sinceră a fraternității noastre și a angajamentului nostru comun pentru viitorul european al Republicii Moldova.
Mă adresez domnului Igor Grosu, președintele Parlamentului de la Chișinău,
Domnule președinte, vă îndemn să luați atitudine publică față de această situație scandaloasă și să susțineți plenipotențiar măsuri urgente de remediere și prevenire, inclusiv prin implicarea partenerilor internaționali cu expertiză în acest domeniu, România fiind în acest sens, primul care vine mereu în ajutorul Chișinăului.
Comments are closed