Către: Domnul Sebastian-Ioan BURDUJA, ministrul energiei
De la: Domnul Silviu-Titus PĂUNESCU, deputat în circumscripția electorală nr.23 IALOMIŢA
Subiectul întrebării: Securitatea energetică a României e în pericol
Domnule ministru,
Multe capacități de producție pe gaz și pe cărbune au fost închise și în continuare se vor închide, atât din cauza politicilor verzi ale UE pe care nu suntem în stare să le negociem în favoarea noastră, cât și pentru că sunt vechi, fiind ieșite din perioada normală de viață.
Spre exemplu, în România, acum 20 de ani, funcționau aproximativ 200 de sisteme SACET, iar în 2023 am ajuns la 46, ceea ce înseamnă că s-au pierdut capacități importante de producție de energie electrică și de producție de energie termică!
Chiar dacă, în ultimii ani, s-au pus în funcțiune capacități importante de energie eoliană, de energie solară, parcurile fotovoltaice, la fel ca turbinele eoliene, au un randament extrem de scăzut, mai ales în sezonul rece, adică exact atunci când am avea mai mare nevoie de ele.
Ținând cont că urmează noi lucrări de mentenanță la centrala nucleară de la Cernavodă, semne de întrebare legitime se impun!
Prin urmare, domnule ministru, vă rog să îmi precizați dacă există riscul ca România să intre într-un colaps energetic în perioada 2025-2026.
De asemenea, vă rog să îmi puneți la dispoziție Auditul care a fost realizat în ultimii doi ani de Curtea de Conturi a României la Ministerul Energiei și care a vizat perioada 2017-2022.
Nu există răspunsuri