Către: Ministerul Afacerilor Interne
Domnului Benone-Marian MATEI, Inspectorul general al Poliției Române
De la: Silviu-Titus PĂUNESCU, deputat AUR, circumscripția electorală nr. 23 Ialomița
Obiectul întrebării: Procedurile de înștiințare a familiilor victimelor infracțiunilor
Stimate domnule Inspector general,
Dotările minime ale polițiștilor, precum și, în multe cazuri, instruirea precară dublată de presiunile venite pe cale ierarhică, mai ales în cazurile sensibile – și vă reamintesc, acum, doar episodul de la 2 Mai – au consecințe atât la nivel instituțional, cât și la nivel social: pe de o parte, încrederea cadrelor tinere în funcționalitatea sistemului scade, iar pe de altă parte, cetățenii își pierd și ei, la rândul lor, încrederea într-o instituție care, teoretic, ar trebui să-i apere.
Cazurile tot mai dese de șoferi drogați, care comit adevărate carnagii pe șoselele din România, precum și de polițiști aflați în complicitate cu dealerii, atunci când când nu devin chiar ei dealeri, vezi cazul de la Brașov, demonstrează clar că fenomenul consumului de droguri este scăpat de sub control.
Vă rog, pe această cale, domnule Inspector general, să îmi răspundeți la următoarele întrebări:
Există o procedură unică, precisă, la nivel național pentru anunțarea familiilor victimelor infracțiunilor?
În cazul unui răspuns afirmativ, vă rog să mi-o transmiteți. În cazul unui răspuns negativ, indicați-mi motivele pentru care nu există li când veți elabora și pune în aplicare una.
Vă reamintesc că tema profesională privind comunicarea polițiștilor, direct cu familiile victimelor care au fost rănite grav sau au decedat, în urma accidentelor rutiere grave sau a infracțiunilor contra persoanelor, elaborată în 2022 de către Serviciul de Psihosociologie din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, nu este o procedură, ci, după cum îi spune și numele, este o „temă”.
Nu există răspunsuri