Conform Eurostat, populaţia activă include toate persoanele din categoria de vârstă ce asigură forţă de muncă disponibilă pentru producerea de bunuri şi servicii în ţară, indiferent dacă această muncă este remunerată sau nu.
Populaţia inactivă include, în general, persoane aflate în sistemul de educaţie sau formare profesională neremunerată, pensionari anticipaţi, indivizi cu boli sau dizabilităţi şi persoane care îngrijesc neplătit rude sau persoane cu nevoi speciale.
România se situează printre ţările cu cele mai scăzute rate de populaţie activă în muncă din Uniunea Europeană (66%), cu vârstă de 15 – 64 de ani, în comparaţie cu media europeană de 74%, în anul 2023, relevă datele cuprinse Monitorul Social!
Oficiul european de statistică (Eurostat) arată că dintre cei 12,2 milioane de rezidenţi români cu vârste între 15 şi 64 de ani, aproximativ 8,06 milioane sunt consideraţi populaţie activă pe piaţa muncii, echivalentul a două treimi (66%) din totalul populaţiei, semnificativ sub media UE27 de 74%. Spre comparaţie, în Suedia, populaţia activă atinge 84%, iar în Polonia şi Bulgaria depăşeşte 70%!
Din nefericire, România are printre cele mai scăzute rate de populaţie activă în muncă din UE, iar Guvernul este total incapabil să ia vreo măsură în această privință – oameni mediocri, fără studii, fără a avea cum să își justifice averile, dar bine conectați la banul public, aceasta este generația de politicieni care ne conduce și care trebuie să ajungă la groapa de gunoi a istoriei!
Comments are closed