Adresată: Domnului Nicolae-Ionel CIUCĂ, prim-ministru al Guvernului României
Domnului Virgil Daniel POPESCU, ministru al Energiei
DomnuluiBarna TÁNCZOS, ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor
De către: Deputat Ciprian-Titi STOICA, ales în circumscripția nr. 37 Timiș
Data: 03/02/2022
Obiectul întrebării – Adoptarea unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului în vederea deblocării lucrărilor la Hidrocentralele din defileul Jiului, construite în proporție de 90% și blocate din anul 2017
Stimate domnule prim-ministru,
Stimați domni miniștri,
Dorim să vă sesizăm oficial asupra unei situații grave pe care, sperăm, autoritățile centrale ale statului o au în atenție în vederea depășirii acesteia.
Potrivit multiplelor relatări din presa națională, în ultimii aproximativ patru ani lucrările de construcție la două hidrocentrale din Valea Jiului, construite în proporție de 90%, nu pot fi duse la bun sfârșit din dauza intervențiilor în instanțele judecătorești a unor organizații neguvernamentale de mediu finanțate din străinătate care consideră construirea acestor hidrocentrale drept ”o crimă împotriva naturii”.
Fondurile bugetare investite între 2003 și 2017 în construcția celor două hidrocentale au constituit echivalentul a 155 de milioane de euro. Cele două hidrocentrale ar putea asigura necesarul de curent electric pentru întreg județul Gorj.
Considerăm că, în contextul actualei crize energetice, finalizarea lucrărilor de construcție a celor două hidrocentrale din Defileul Jiului, producătoare de energie ”curată”, din surse regenerabile, trebuie să constituie o prioritate a administrației centrale a statului.
Având în vedere cele prezentate mai sus și sesizându-vă oficial asupra situației de blocaj prelungit în cazul celor două hidrocentrale din Defileul Jiului, vă rugăm să ne transmiteți:
- Dacă Guvernul României consideră necesară modificarea și completarea legislației în vigoare, prin adoptarea unei Ordonanțe de Urgență, în sensul înlăturării obstacolelor de natură legislativă, birocratică sau de altă natură ridicate după anul 2003, când au fost demarate lucrările de construcție a celor două hidrocentrale din Defileul Jiului.
- Ce soluții practice de urgență, aplicabile coordonat și în comun de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerul Energiei și Guvernul României considerați că ar putea fi aprobate în vederea deblocării situației asupra căreia vă sesizăm.
- Care este cuantumul fondurilor bugetare necesare pentru construirea procentului restat (10%) de lucrări și punerea în funcțiune a celor două hidrocentrale și în ce orizont de timp ar putea fi finalizate aceste lucrări.
- Dacă Guvernul poate propune Parlamentului în timp util rectificarea bugetară necesară în vederea deblocării situației celor două hidrocentrale din Defileul Jiului construite în proporție de 90% și abandonate din anul 2017.
Nu există răspunsuri