Ștefan Geamănu – Interpelare – ,,Utilizatorii de apă/canal, nu pot fi sacrificați, încălcându-se legea de către operatorii serviciilor de apă și canal!” A.N.R.S.C., A.N.P.C., U.A.T.-uri, nu vă bateți joc de consumatori!

 

Adresată : Domnului Ion-Marcel Ciolacu, Prim-ministru României

Domnului Cseke Attila-Zoltán, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației

De către Domnul senator: Ştefan Geamănu, membru al Comisiei pentru sănătate, din Senatul României

Circumscripția electorală: Circumscripţia electorală nr. 43 Circumscripţia electorală pentru românii cu domiciliul în afara României

Grupul Parlamentar: A.U.R.

Ședința Senatului din data de: 12.03.2025    

Obiectul Interpelării– ,,Utilizatorii de apă/canal, nu pot fi sacrificați, încălcându-se legea de către operatorii serviciilor de apă și canal !” A.N.R.S.C., A.N.P.C., U.A.T.-uri, nu vă bateți joc de consumatori !

 

Consumatorii de apă și canal, din județele Gorj si Prahova, au ajuns să-și câștige drepturile în nenumărate instanțe de judecată, față de abuzurile de furnizare în conditii de contaminare a apei potabile cat si tarifarea stabilită nelegal în H.C.L.-uri, cu delegarea gestiunii serviciului public de alimentare cu apă și canalizare, pentru nerespectarea procedurilor legale, coroborat cu nerespectarea clauzelor contractuale individuale de furnizate servicii publice de apă și canal, încheiate cu fiecare consumator (ex.: operatorul de apă și canal – Aparegio Gorj S.A. ; – Hidro Prahova S.A.), potrivit Legii nr. 51/2006, Legii nr. 241/22.06.2006.

Inspectorii sanitari ai D.S.P.-Gorj au efectuat anul trecut mai multe inspecții în diverse localități, descoperind neconformități grave privind calitatea apei potabile, la operatorulAparegio Gorj S.A.careeste singurul operator regional autorizat în județul Gorj, creându-se un monopol al acestor servicii publice. Conform unui raport, cetățenii gorjenii consumă apă cu niveluri peste limitele admise de nitriți, mangan, amoniu, fier și clor rezidual, afectandu-le grav sănătatea. Cetățenii din multe localități au inițiat procese împotriva operatorului Aparegio Gorj S.A., acuzând facturarea apei care fie nu este potabilă, fie nu a fost livrată deloc, situația trenand de ani de zile, alimentând nemulțumirea comunităților locale, față de serviciile furnizate de operator, iar A.N.R.S.C., A.N.P.C., nu au  luat vreo măsură legală.  Operatorul de apă şi canalizare Aparegio Gorj S.A. a fost amendat de către Garda de Mediu Gorj, pentru modul în care deversează apele uzate în  teritoriu.  Președintele Consiliului Județean Gorj, a declarat în presă în iunie 2024, că nu mai vrea scandaluri pe tema Aparegio Gorj S.A. între autoritățile locale și conducerea operatorului regional de apă/canal.

Deși zeci de mii de cetățeni din județele Gorj și Prahova sunt afectați de serviciile publice de apă și canalizare, numărul acestora nemulțumiți a crescut constant. Mulți dintre ei au apelat la autoritățile publice (atât la unitățile administrative teritoriale, cât și la cele județene) prin petiții. Autoritățile au recunoscut că operatorul Hidro Prahova S.A. își mărește tarifele fără justificare, fără a oferi servicii de calitate sau a face investiții necesare, conform HG nr. 677/2017 – Metodologia de analiză cost-beneficiu pentru investițiile în infrastructură de apă. În plus, operatorul oferă servicii de calitate slabă, deși acestea sunt prevăzute în contractele încheiate cu fiecare consumator. Guvernul pare să ignore drepturile consumatorilor, iar ANRSC și ANPC, deși au fost sesizați prin petiții, au refuzat să ia măsuri legale împotriva operatorilor de apă și canalizare.

Deși tarifele pentru apă și canalizare sunt stabilite prin Hotărâri ale Consiliilor Locale, conform delegării directe a gestionării acestui serviciu public (fără licitație publică), patru instanțe de judecată au anulat aceste tarife pentru perioada 2020-2024. Deciziile instanțelor sunt definitive și irevocabile, iar acestea trebuie obligatoriu puse în aplicare. Cu toate acestea, ANRSC și ANPC, deși au fost sesizate de cetățeni, refuză să ia măsuri legale împotriva operatorului de apă și canalizare.

Deși un operator de apă/canal are un tarif maxim aprobat de ANRSC, acesta nu poate fi aplicat cetățenilor, datorită faptului că operatorul are un alt tarif mai mic aprobat prin H.C.L. și care au fost anulate de instanțele de judecată, pentru nerespectarea legii, operatorul Hidro Prahova S.A., neparticipând la o licitație legală cu alți ofertanți, prin care să se compare ofertele de preț și calitatea serviciilor și a investițiilor asumate, unele contracte de gestiune au fost încredințate în mod direct ilegal către un operator prin contracte de gestiune fără a se respecta transparența decizională și legea achizițiilor, toate în detrimental consumatorilor.

Având în vedere cele expuse, vă adresez rugămintea de a-mi răspunde la următoarele întrebări :

  1. De ce în  momentul în care cetățenii se adresează cu petiții către ANRSC, ANPC, aceste autorități cu rol de control în domeniul serviciilor de către furnizorii de utilități publice, și de a aplica sancțiuni, în caz de neconformități, nu emit nici măcar măsuri de intrare în legalitate împotriva acestor operatori de apă și canal?
  • De ce U.A.T.-urile din Gorj și Prahova nu verifică contractele de delegare directă a gestionării serviciilor publice de alimentare cu apă și canalizare, care pot afecta drepturile cetățenilor? De ce nu se organizează licitații publice pentru a permite și altor operatori să participe, astfel încât, în cazul unor neconformități, autoritățile să aibă instrumente de verificare și control asupra operatorilor?
  • De ce se permit monopoluri pe serviciile publice de alimentare cu apă și canalizare în zone geografice precum Gorj și Prahova, unde un singur operator oferă servicii de calitate slabă? De ce U.A.T.-urile, prin lipsa lor de acțiune, permit acest monopol, în timp ce concurența ar putea fi stimulată prin organizarea de licitații publice?
  • Pentru protecția cetățenilor din Gorj și Prahova, de ce U.A.T.-urile nu respectă procedura de consultare a Consiliului Concurenței înainte de atribuirea directă a contractelor pentru serviciile publice de apă și canalizare? De ce ANRSC și ANPC nu verifică respectarea acestei proceduri legale, care ar putea preveni încălcări ale regulilor de concurență?

 

Comments are closed

MAI MULTE ARTICOLE

Niculina Stelea, senator AUR, atrage atenția asupra faptului că Guvernul PSD – PNL – UDMR […]
Senatorul Aur, Petrișor Peiu, trage un semnal de alarmă cu privire la haosul bugetar generat […]
Adresată: Domnului Alexandru RAFILA, Ministrul Sănătății De către: Deputat Cristina Emanuela DASCĂLU Circumscripția electorală: nr. […]
Adresată: Domnului Tánczos BARNA, Ministrul Finanțelor De către: Deputat Cristina Emanuela DASCĂLU Circumscripția electorală: nr. […]
Adresată: Domnului Daniel Ovidiu DAVID, Ministrul Educației și Cercetării De către: Deputat Cristina Emanuela DASCĂLU […]
Adresată: Domnului Attila CSEKE, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației De către: Deputat Cristina Emanuela […]