Adresată: Domnului Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății: – Guvernului și Secretarul de stat dl. Raed Arafat- șeful Departamentului pentru Situații de Urgență
Obiectul Interpelării – Salvamont în Pericol – Necesitatea Deblocării Angajărilor și Majorării Salariale pentru Salvatorii Montani
Odată cu intrarea în vigoare a O.U.G nr. 156 (Ordonanța trenuleț), actul normativ a impus restricții asupra angajărilor în sectorul public, afectând și Serviciile Publice de Salvamont din România, ceea ce poate influența capacitatea acestora de a asigura funcționarea optimă și siguranța în zonele montane.
Blocarea angajărilor în sectorul public, au fost date cu anumite excepții cu ar fi structuri subordonate Ministerului Afacerilor Interne, cât și structuri subordonate Ministerului Sănătății, dar Guvernul trebuia să vadă că Salvamontul intră în categoria Situațiilor de Urgență, esențiale pentru salvarea de vieți omenești, în toate zonele din țară. Pericolul ii pândește nu numai pe cetățeni, dar și pe salvatorii montani, care datorită numărului insuficient de personal și a blocării posturilor vacante, sunt nevoiți cu forțe limitate să acționeze prin epuizare în ore suplimentare de muncă, iar pericolul ii pândește la fiecare intervenție pe marginea prăpastiei, în mijlocul pădurii, sau agățați în coardă pe un perete abrupt, prin viscol, ploaie, ger sau soare arzător, indiferent dacă este noapte sau zi.
Ideal ar fi ca toate serviciile Salvamont să beneficieze de mai mulți bani alocați de bugetul de stat, astfel încât, să dispună în orice moment de maximum de echipamente necesare și la un nivel de salarizare în care să se țină cont de nivelul de risc al meseriei de salvator montan. Salvamontul oferă servicii destinate să salveze pe cei accidentați, rătăciți în munți, păduri, peșteri, acordând asistență medicală de urgenţă la locul accidentului, pentru salvarea de vieți, iar dacă ne referim doar la angajați, se poate spune conform statisticilor prin raportare la 350 de persoane angajate, la nivel național plătite din bugetele publice locale si județene, care anual salvatorii montani, salvează peste 7.000 de vieți.
Având în vedere cele expuse, vă adresez rugămintea de a-mi răspunde la următoarele întrebări :
Care a fost raționamentul legal pentru care, odată cu emiterea O.U.G. Nr. 156 (Ordonanța trenuleț), această categorie profesională de salvator montan nu a beneficiat de angajări de personal pe posturile vacante, în anul 2025 ?
Chiar dacă salvatorii montani se află subordinea consiliilor judeţene şi locale, când intenționați să dispuneți prin lege, majorarea salariată prin creșterea sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare, pentru această categorie profesională, având în vedere că un salvator montan gradul III are un salariu de bază brut de 4.425 lei, un salvator montan gradul II are o indemnizație de bază brut de 4.810 lei, iar pentru salvatorii montani gradul I indemnizația de bază brut va fi de 5.345 lei ?
Comments are closed