Adresată :Ministrului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, domnului Bogdan-Gruia Ivan
De către Domnul senator: Ştefan Geamănu, membru al Comisiei pentru sănătate, din Senatul României
Circumscripția electorală: Nr. 43 Circumscripţia electorală pentru românii cu domiciliul în afara României
Grupul Parlamentar : A.U.R.
Obiectul Interpelării: Poșta Română încotro, după cei 163 de ani de tradiție ?
Poșta Română, una dintre cele mai mari companii de stat, își va închide toate oficiile poștale în următorii ani, iar aceste locații vor fi închiriate, a declarat dl. Florin Valentin Ștefan, directorul general al companiei, decizia dânsului venind pe fondul unui proces de modernizare a instituției, care vizează o restructurare a rețelei de oficii poștale.
În ultimii ani au fost 5.000 de concedieri la Poșta Română, iar aceste măsuri vin ca parte a unei strategii pe termen lung de adaptare la noile cerințe ale pieței și de modernizare a Poștei Române, iar în prezent, instituția deține o rețea de peste 5.000 de oficii poștale în întreaga țară, organizate în opt sucursale regionale și 41 de oficii județene. Compania are un venit anual de peste un miliard de lei și este controlată majoritar de Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, cu o participație de 93,75% din acțiuni, iar restul de 6,25% sunt deținute de Fondul Proprietatea. Dl. Florin Valentin Ștefan, directorul general al companiei, a afirmat în luna martie 2025, că în următorii ani, va închide toate oficiile poștale, dar deocamdată, le va menține deschise dintr-o datorie morală față de angajații care au lucrat decenii în Poșta Română. În contextul închiderii oficiilor poștale, Poșta Română va începe să reducă treptat activitatea în aceste locații, pentru că oficiile poștale urmează să fie închise în următorii ani, din cauza ineficienței, urmând ca spațiile să fie închiriate pentru a genera venituri suplimentare. Această procedură nu ar fi fost legală într-un management performant.
Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România (SLPR) a ieșit în stradă încă din februarie 2024, reclamând aceleași nemulțumiri adresate Ministerului Digitalizării, după mai bine de patru luni de negocieri. Nemulțumirile vizează lipsa de reacție a conducerii la renegocierea Contractului Colectiv de Muncă, lipsa dotărilor cu aparatură modernă și mobilier învechit de zeci de ani, lipsa uniformelor de lucru, lipsa unui sistem de salarizare transparent, motivant și nediscriminatoriu, precum și faptul că 80% dintre angajați sunt remunerați cu salariul minim pe economie, indiferent de funcție, studii, responsabilități sau experiență profesională.
Proiectul de educație digitală în mediul rural nu a fost nici măcar finalizat, din lipsă de fonduri, reclamă în prezent compania. În schimb, a fost demarată procedura de achiziție pentru un sistem IT care ar urma să facă mai coerente operațiunile de planificare a resurselor companiei, mai ales că Poșta Română funcționează, după cum chiar ea admite, cu aplicații IT neintegrate. Poșta Română mai promitea instalarea, până la finalul anului 2024, a 3.000 de cutii digitale (lockere), a 80 de ghișee poștale digitale pe tot teritoriul țării și echiparea mai multor oficii din Ilfov și București cu 1.000 de biciclete electrice, dar nici acest program nu a fost finalizat în totalitate.
Faptul că directorul general al Poștei Române, are doar promisiuni verbale de dezvoltare, nereușind să facă față concurenței societăților mici de curierat, înființate de câțiva ani, vă adresez rugămintea de a-mi răspunde la următoarea întrebare :
- Când vom avea o Poșta Română performantă, ținând cont de structura logistică la nivel național cu angajați profesioniști și având în vedere managementul dezastruos al directorului general, și care sunt măsurile concrete pe care le veți lua, pentru neîndeplinirea criteriilor de performanță din Planul de Management al Poștei Române, pe anii 2020-2025, în scopul obținerii de activități profitabile al Poștei Române, în comparație cu managementul performant al societăților mici de curierat care își cresc profitul de la an la an ?
Comments are closed