Adresată de către domnul senator: Ştefan Geamănu, membru al Comisiei pentru Sănătate, din Senatul României
Circumscripția electoral: Nr. 43 Circumscripţia electorală pentru românii cu domiciliul în afara României
Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
Şedinţa Senatului din data de: 09.04.2025
Titlul declaraţiei politice: Guvernul Ciolacu, incapabil să profite de banii din Planul Național de Redresare și Reziliență (P.N.R.R.) !
Conform Notei de informare emise la data de 18 februarie 2025 de către domnul ministru Marcel Ioan Boloș de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, privind dificultățile întâmpinate de acest minister în calitate de coordonator național al PNRR în relația cu coordonatorii de reforme și investiții, acest document a ajuns pe biroul premierului Marcel Ciolacu. Nota dezvăluie existența unor întârzieri semnificative în implementarea proiectelor, blocaje administrative și dificultăți financiare care au potențialul de a afecta grav procesele de modernizare a infrastructurii, educației, sănătății și digitalizării României.
Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) ar trebui să reprezinte principalul motor al dezvoltării României în următorii ani. În realitate însă, implementarea acestuia se confruntă cu o serie de obstacole care pun în pericol accesul la fondurile europene.
Nota de informare din 18 februarie 2025, emisă de ministrul Marcel Ioan Boloș, arată că cheltuielile efectuate până în prezent au atins 7 miliarde de euro, în timp ce rata medie de progres financiar este de doar 19,86%. Situația este deosebit de problematică la nivelul unor ministere:
- Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale nu a înregistrat niciun progres;
- Ministerul Energiei are o rată de execuție de doar 4,56%;
- Ministerul Mediului se află la o rată de execuție de 6,99%;
- Ministerul Sănătății are o rată de execuție de 11,64%.
Această situație îngrijorătoare pune sub semnul întrebării capacitatea României de a-și respecta angajamentele asumate prin PNRR și de a accesa integral fondurile europene puse la dispoziție.
Întârzierile în obținerea avizelor și autorizațiilor, care ar trebui să fie accelerate conform legislației, se face cu întârzieri inacceptabile. Procesul de aprobare a proiectelor europene este excesiv de îndelungat, deși legislația prevede termene scurtate. Deși legislația prevede termene accelerate pentru aprobarea finanțărilor europene, acestea nu sunt respectate, iar aceste blocaje afectează direct investițiile în infrastructură, energie și mediu, domenii esențiale pentru dezvoltarea României.
Autoritățile de mediu, deținătorii de utilități și administrațiile locale, toate aflate sub coordonarea guvernului, s-au dovedit incapabile să răspundă eficient nevoilor actuale, lăsând numeroase proiecte vitale în stadiu de stagnare.
Deși au trecut aproape două luni de la elaborarea Notei de informare din 18 februarie 2025, emisă de ministrul Marcel Ioan Boloș, nu cunoaștem încă situația exactă și măsurile concrete luate pentru remedierea problemelor. România riscă astfel să nu finalizeze la timp proiectele asumate prin PNRR.
Acest lucru ar însemna pierderea unor sume semnificative din fondurile europene disponibile, iar Guvernul Ciolacu și partidele care îl susțin (PSD, PNL, UDMR), trebuie să fie considerați direct responsabili pentru acest prejudiciu major și pentru situația dezastruoasă în care ne aflăm în prezent și care ne va afecta pe termen lung!!
Comments are closed