Silviu Gurlui – Interpelare – Amendamente la planurile – cadru pentru învăţământul liceal cu frecvenţă zi pentru domeniul Geografie

Adresată:

Domnului Daniel DAVID, Ministrul Educaţiei și Cercetării

De către: Deputat Silviu-Octavian GURLUI

Circumscripția electorală: Nr. 24 Iași

Grup parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Ședința Camerei Deputaților din data de: 25.03.2025

Interpelare: Amendamente la planurile – cadru pentru învăţământul liceal cu frecvenţă zi pentru domeniul Geografie

 

Domnule Ministru,

Noile planuri-cadru pentru liceu ar prevedea o reducere a numărului de ore de geografie la clasele a XI-a și a XII-a, în special la profilurile real, tehnologic și vocaţional unde geografia ar urma să fie eliminată complet la clasele a XI-a și a XII-a.

Această propunere a stârnit numeroase reacții negative din partea profesorilor, academicienilor și societății civile. Multe dintre elementele prezentate aici sunt rezultatul discuțiilor cu profesorii de geografie din Iași. Spre deosebire de planul cadru prevăzut pentru Romania, iată că in Franța, geografia este obligatorie până la Bacalaureat, fiind predată împreună cu istoria sub denumirea „Histoire-Géographie”. În liceu, numărul de ore variază în funcție de profil (real, uman etc.), dar toți elevii au această materie până în ultimul an. Se studiază atât Franța, cât și geografia globală, cu accent pe economie, geopolitică și mediu. Profesorii de geografie din Iași arată că actuala configurație propusă de guvern nu rezolvă, de fapt, clamatele avantaje:

– reducerea numărului de ore pentru elevi,

– flexibilitatea orarului

– o mai buna pregătire pentru viitoarea carieră/pentru examenul de Bacalaureat.

Toate acestea se prezintă bine pe hârtie însă in realitate lucrurile stau diferit.

1. De fapt numărul de ore nu este redus pentru că au fost introduse discipline noi și au fost scoase discipline care și-au dovedit în timp utilitatea, cum ar fi geografia și istoria. Așadar, numărul de ore nu scade, e doar o procedură netransparentă pentru a elimina anumite discipline care nu mai prezintă interes pentru decidenții politici.

2. Orarul nu este flexibil, elevii nu vor putea alege funcție de dorințele lor ci se vor supune majorității și ofertei scolii (cu diverse interese si posibilități). Se afirmă că va fi posibil să se lucreze pe grupe pentru că vom avea un buget mai mare. Profesorii au îndoieli asupra acestui fapt. Și dacă nu va fi așa? Nu ar trebui să se raporteze la ceea ce există deja, clar, și nu la presupuneri fără acoperire, neprobate?

3. Geografia contribuie semnificativ ca procente bune din nota generala obținută la BAC. Scoțând geografia, va scădea acest procent general. Deci unde este eficiența?

Profesorii au îndoieli ca eliminarea geografiei și istoriei va rezolva problemele învățământului preuniversitar. Iată ce argumente au:

• Se spune că la geografie se reduce doar cu o oră timpul de studiu, omițându-se probabil chiar intenționat faptul că este unica oră. Deci se
elimină total, din clasele a XI-a și a XII-a, tocmai la vârsta corelațiilor, întrebărilor, alegerii viitorului.

• Se declara că toți elevii pot studia geografa dacă doresc, prin opționale, dar nu este așa. Cei mai mulți nu pot alege, din pachetul de opționale propuse în planul cadru (adaptat filierei/profilului) geografia lipsește total. Se mai respectă oare principiul echitației în educație? Estimările profesorilor arată că sunt aproximativ 70000 de elevi fără acces la geografie și la aportul pe care aceasta îl poate aduce în formarea lor.

În termeni realistici sunt 140000 de elevi/an dintre care 53% la profil teoretic, 37% la profil tehnologic si 10% la cel vocațional.

În cadrul profilului TEORETIC, 60 % este real (matematică informatică și științele naturii) și au acces la geografie doar prin opționale în clasele XI-XII. Aceasta înseamnă că o parte vor face geografie, alții nu!. Ne punem întrebarea, poate lipsi geografia de la științele naturii? De asemenea, propunerea este una care va aduce beneficii? Estimam aproximativ 30000 elevi nu vor avea acces la geografie după clasa a X-a. De asemenea, 40% vor fi la profilul uman, având acces la geografie, o oră/săptămână. Dar, atenție, geografia nu este o știință umanistă, ci în egală măsură umanistă și reala/STEM, acesta este specificul științei, de graniță între mediul natural și cel social, de liant între OM și NATURĂ, de interdisciplinaritate!

În cadrul profilului TEHNOLOGIC, la profilul de servicii au acces la geografie, o oră/săptămână dar pentru geografie economica și geografia serviciilor. La profilul resurse naturale și protecția mediului nu există acces la geografie. Nici măcar prin opționale! Se poate face protecția mediului fără geografie? Lucruri total greșite care arată că aceste planuri vor fi un eșec total. La profilul tehnic, de asemenea elevii nu au acces la geografie, si nici prin opționale! Se poate estima ca aproximativ 40000 elevi rămân fără acces la geografie după clasa a X-a!

În cadrul profilului VOCAȚIONAL, la profilurile sportiv, teologic, artistic sau pedagogic elevii sunt fără acces la geografie sau la opționale de geografie. Viitoarele educatoare si învățătoare care vor preda geografia, nu mai studiază așadar disciplina după clasa a X-a! Se estimează ca aproximativ 8000 de elevi rămân fără acces la geografie după clasa a X-a.

Un calcul simplu arată că aproximativ 70000 de elevi nu vor mai studia geografia după clasa a X-a, la vârsta la care pot înțelege, pot avea întrebări! La vârsta la care își aleg drumul in viață. Profesorii se întreabă, pe buna dreptate, unde este principiul echitații? Daca un singur elev dorește să studieze o disciplina și nu îi este permis e grav, dar pentru 70000?

Domnule Ministru,

Va rog sa răspundeți la următoarele întrebări :

Care este motivul real al reducerii numărului de ore de geografie din actualul plan cadru ținând seama de estimările de mai sus care arată că peste 70000 de elevi nu vor avea acces la o pregătire în acest domeniu. Orele de geografie trebuie susținute de laboratoare și de echipamente specifice de teren. Geografia este prin definiție este o știință a naturii, așadar, pentru înțelegere este necesar un bagaj de cunoștințe practice și de deprinderi specifice, adecvate. Cum veți susține calitatea si dotările din toate școlile țării, atât din mediile urbane cât și rurale? Va rugam sa revedeți sistemul francez și să alocați numărul corect de ore, în acord cu principiile unui învățământ de calitate care urmează rigoarea științifică și de profunzime, să asigurați acces egal la învățământ, inclusiv la orele de geografie, tuturor elevilor.

Domnule Ministru,

Am luat act de multiplele observații si luări de poziție critice la modificarea acestui plan cadru, manifestându-și îngrijorarea și temerea pentru problemele generate din partea unui grup important de profesori din Municipiul Iasi. Drept pentru care multe aspecte semnalate aici sunt, așa cum se mai spune : de la ”firul ierbii”, cu date concrete, cu probleme reale.

Solicit răspuns în scris.

Comments are closed

MAI MULTE ARTICOLE

Summitul liderilor ECR se desfășoară în perioada 26-28 martie, în inima Transilvaniei, în orașul Cluj-Napoca. […]
“Anularea frauduloasă a alegerilor prezidențiale de anul trecut NU a rămas fără consecințe. Statele Unite, […]
Adresată: Domnului Sorin GRINDEANU, Ministrul Transporturilor și Infrastructurii De către: Deputat Nicolae MÎNDRESCU Circumscripția electorală: […]
Adresată: Domnului Daniel DAVID, Ministrul Educaţiei și Cercetării De către: Deputat Călin-Gheorghe MATIEȘ Circumscripția electorală: […]
AUR