Aflat în vizită de lucru în Republica Moldova, senatorul Claudiu Târziu, președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni, copreședinte AUR, a adus un omagiu domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt, depunând o coroană de flori la monumentul marelui voievod român din inima Chișinăului. Monumentul este opera sculptorului Alexandru Plămădeală, a fost turnat în București din bronzul provenit din 6 tunuri turcești capturate de Armata Română în timpul Războiului de Independență din 1878-1979 și a fost inaugurat 1928, la împlinirea a 10 ani de la Unirea Basarabiei cu Patria mamă România.
De asemenea, senatorul Claudiu Târziu s-a recules în fața Monumentului „Trenul durerii”, închinat victimelor deportărilor regimului comunist și situat în fața Gării din Chișinău, de unde mii de basarabeni au fost deportați în Gulagurile staliniste în anii 1940-1953. Oficialul român a depus o coroană de flori, în semn de cinstire a miilor de victime românești ale regimului sovietic de ocupație.
Un popas de suflet l-a reprezentat vizitarea fostului Complex memorial Cimitirul Eroilor din Chișinău amenajat în 1918 și reamenajat în 1941 de Așezământul Național „Regina Maria” pentru Cultul Eroilor, însă demolat de sovietici în 1959. Senatorul Claudiu Târziu a depus, în prezența mai multor veterani ai Războiului de pe Nistru, o coroană de flori la troița din perimetrul fundamentului fostei capele a Cimitirului Eroilor. Cu această ocazie, președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni a discutat cu veteranii războiului din 1992.
„Complexul memorial Cimitirul Eroilor din Chișinău, profanat și distrus de ocupantul sovietic, trebuie restaurant și adus la condiția sa din anul 1941. Restaurarea acestui complex memorial trebuie să constituie, între altele, o condiție minimă și rezonabilă pentru ca Bucureștiul să-I acorde în continuare Chișinăului tranșele ajutorului financiar nerambursabil neutilizate în valoare de 60 de milioane de euro. Nu se poate ca urmașii eroilor care zac în acest cimitir să contribuie la bugetul României pentru a-i acorda Guvernului de la Chișinău ajutoare financiare nerambursabile consistente, în timp ce Guvernul de la Chișinău lasă în paragină și uitare mormintele acestor eroi. Vom întreprinde toate demersurile necesare ca Ministerul Afacerilor Externe și Oficiul Național pentru Cultul Eroilor din cadrul Ministerului Apărării Naționale să se implice în opera de restaurare a acestui complex memorial. Este o chestiune de onoare și demnitate pentru statul și națiunea română.
Aducem un pios omagiu eroilor căzuți în Primul și al Doilea Război Mondial și înhumați aici, dar și eroilor noștri căzuți în 1992 în războiul pentru apărarea Patriei, pe Nistru. Suntem de asemenea consecvenți în a pleda pentru echivalarea în drepturi a veteranilor războiului de pe Nistru cu veteranii Armatei Române. România este stat membru al Uniunii Europene și al NATO și știe să-și cinstească și prețuiască eroii care au luptat sub tricolor.
Totodată, este imperios necesar ca trupele militare și serviciile secrete de ocupație ale Rusiei să se retragă complet, ordonat și necondiționat din Republica Moldova. Securitatea Republicii Moldova este una dintre componentele securității României și regiunii de Sud-Est a Europei”, a declarat senatorul Claudiu Târziu în fața celor prezenți la Complexul memorial Cimitirul Eroilor din Chișinău.
Nu există răspunsuri