“Sănătatea naţiunii”
O temă tradiţional lăsată pe ultima prioritate, dar vital de importantă pentru orice stat normal.
Aş vrea să încep cu o mică introducere în oncologia românească. Îmi cer scuze anticipat pentru date nu tocmai optimiste, dar realitatea crudă arată în felul următor:
- Peste 80 de mii de cazuri de cancer sunt înregistrate anual;
- Aproximativ 50 de mii de bolnavi de cancer mor în fiecare an;
- Numărul deceselor cauzate de cancer, în prezent, s-a dublat faţă de cele înregistrate în anul 2009, iar principala cauză a deceselor este diagnosticarea bolii în stadiu prea avansat;
- În România avem doar 3 mari unităţi spitaliceşti care tratează cancerul;
- În pofida dublării numărului de cazuri, centrele spitaliceşti funcţionează la jumătate din capacitate;
Deci, rezumând, mor de 2 ori mai mulţi oameni în de 2 ori mai puţine spitale din cauza diagnosticării tardive. Avem o problemă mare în oncologie, iar o problemă nu se rezolvă doar prin a arunca cu bani în ea.
Oncologia românească are nevoie urgentă de modernizarea metodelor de diagnosticare. În caz contrar, numărul deceselor va continua să crească, iar medicina românească v-a fi sortită să rămână ineficientă şi înapoiată.
Mă adresez Guvernului şi îi informez pe toţi cei care au urechi să audă, au putere să decidă şi voinţă să facă – medicii oncologi din România au nevoie disperată de PET-CT-uri. Aceste echipamente ar permite diagnosticarea timpurie a bolii, cu intervenţii minime şi localizare, respectiv eficienţă maximă, iar spitalele nu-şi permit achiziţionarea de PET-CT-uri din cauza preţului destul de ridicat pentru bugetul unui spital. Deci, fără ajutorul statului, spitalele vor fi sortite învechirii şi ineficienţei funcţionale.
În concluzie, oncologia românească are nevoie stringentă de modernizarea imagisticii, prin procurare de PET-CT-uri, şi fără ajutorul statului această modernizare nu este posibilă. Iar, statul român, în loc să arunce cu bani în probleme ce nu au rezolvare, ar face bine să găsească resurse şi fonduri pentru sănătatea cetăţenilor săi.
Nu există răspunsuri