Adresată de către domnul senator: SANDU Mircea – Ionuţ
Circumscripția electorală: Nr. 20, Gorj
Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
Titlul declaraţiei politice: Demisia lui Marcel Ciolacu din funcția de Prim-ministru este un act tardiv şi revanșard. El lasă în urmă un dezastru economic
Stimaţi colegi,
Demisia președintelui PSD, Marcel Ciolacu, din funcția de Prim-ministru al României în urma turului întâi al alegerilor prezidențiale este o victorie a poporului român asupra unei puteri politice abuzive și profund incompetente. Din păcate însă, este un act mult întârziat, pentru că acest lucru ar fi trebuit să se întâmple din noiembrie 2024, atunci când este evident că românii i-au spus prin vot lui Ciolacu că nu mai vor să aibă de-a face cu el. Sunt mai mult de șase luni pierdute pentru țară, care se manifestă prin: o datorie publică de peste o mie de miliarde de lei, un deficit bugetar care va ajunge la aproape 10% în acest an, cea mai mare inflație din UE, cele mai mari dobânzi la împrumuturi, blocarea fondurilor europene şi o devalorizare a monedei naționale.
Un om politic cât de cât responsabil ar fi încercat să vină în fata națiunii să prezinte un bilanț. Parlamentul dominat de ei, PSD, PNL, UDMR, i-a oferit de două ori votul de învestitură, nu partidele suveraniste. Era firesc şi normal să se prezinte în faţa senatorilor şi deputaţilor şi să explice: ce a vrut să facă, ce a reușit şi ce nu a reușit. Din păcate însă, liderul principalului partid din coaliția de guvernământ a preferat strategia „măgarului care dispare în ceaţă.”
Este evident faptul că demisia lui Marcel Ciolacu a fost şi un demers revanşard. Pur şi simplu, a vrut să adâncească şi mai tare criza politică şi economică. Dovadă că şi cursul de schimb valutar a reacționat imediat. O abordare samavolnică de tip „după mine, potopul”, a înrăutățit inclusiv perspectivele României de redresare economică după turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Inclusiv actul demisie a fost un „malpraxis” guvernamental, fiind evidentă dorința de a otrăvi fântânile și a pârjoli ogoarele.
Realitatea este că, în mod normal, odată cu acest eşec electoral al coaliţiei, întreg Guvernul ar trebui să dispară. La mai puţin de jumătate de an după alegerile parlamentar, este clar că românii nu îşi mai doresc această formulă de guvernare, lucru evident din patosul cu care au votat românii împotriva candidatului coaliției.
Sunt trei variante care se ivesc în acest context. Cea dezirabilă este aceea a responsabilității care să împingă către un Guvern de uniune națională. Având însă în vedere dezastrul patronat de PSD, PNL şi UDMR în ultimii ani, această soluţie pare neplauzibilă. O alternativă ar fi ca, în funcție de rezultatul alegerilor prezidențiale, se va da mână liberă celor pe care românii îi doresc. Ultima opțiune și una din ce în ce mai realistă, având în vedere de blocajul politic actual, este recurgerea la soluția anticipatelor pentru prima dată în istoria post-decembristă.
Dragi colegi,
În aceste condiții, am şi eu o rugăminte faţă de voi: dacă tot are loc o schimbare de macaz politic, dacă tot revenim într-un cadru democratic firesc, haideți să facem în așa fel încât să credibilizăm Parlamentul României. Doar aşa vom putea împlini ce spune articolul 61 alineatul 1 din Constituţia României: „(1) Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării.”
Vom face asta în momentul în care fiecare dintre noi va înţelege importanța votului pe care românii l-au acordat şi nu vor mai accepta ca Legislativul să fie o simplă anexă a Guvernului, aşa cum s-a întâmplat în timpul de tristă amintire al Cabinetului Ciolacu.
Comments are closed